Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Amerikos jaunimas užsispyrė: netinka nė vienas kandidatas. Ar tai ne naivu?

„Jūs žurnalistas? Iš užsienio? Cha, sveiki atvykę į šalį, kur politika veikia sklandžiai. Man nepatinka šitie rinkimai, o tokių kaip aš – milijonai“, – tokį atsakymą į 15min korespondento klausimą pateikė vienas Amerikos universiteto Vašingtone studentas. Vadinamieji tūkstantmečio kartos rinkėjai (Millennials, 18-37 metų piliečiai, – red.) iš tiesų nepatenkinti. Kodėl?
Jauni rinkėjai Amerikoje nėra aktyvūs
Jauni rinkėjai Amerikoje nėra aktyvūs / 123rf.com nuotr.

Problemos dėl JAV, kurių piliečiai jau lapkričio 8-ąją rinks naują prezidentą, jaunimo politinio aktyvumo nėra naujos. Nėra ir būdingos vien Amerikai.

Rinkimai – pirmasis Seimo rinkimų turas – neseniai vyko ir Lietuvoje. Socialinių tinklų burbulai sudarė įspūdį, kad Lietuvos jaunimas balsuoja kaip niekada aktyviai, kalbėta apie lūžio tašką.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Išankstinis balsavimas Vilniaus miesto savivaldybėje ketvirtadienio vakarą

Ar apskritai ateis balsuoti?

Ne, dar trūksta. Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, 18-34 metų rinkėjų dalis sudarė 21 proc., nors, pavyzdžiui, 35-54 metų rinkėjų dalis siekia 33 proc., o 55-74 metų rinkėjų – net 34 proc.

JAV tūkstantmečio kartos rinkėjų blokas pagal dydį jau aplenkė amerikiečius, gimusius po Antrojo pasaulinio karo.

Be to, Tarptautinės ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos tyrimas neseniai parodė, kad beveik 60 proc. 15-29 metų Lietuvos piliečių apskritai nesidomi politika.

Galbūt netikėta, bet už Atlanto padėtis panaši. JAV tūkstantmečio kartos rinkėjų blokas pagal dydį jau aplenkė amerikiečius, gimusius po Antrojo pasaulinio karo (Baby boomers, – red.), tačiau balsuoja kur kas vangiau nei vyresni piliečiai.

Žinoma, šįsyk situacija ypatinga, kadangi dėl prezidento posto varžosi kandidatai, kurių amerikiečiai tiesiog nemėgsta. Vieno – Donaldo Trumpo – labiau nei kitos – Hillary Clinton, bet apskritai nemėgsta abiejų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

Ypač skeptiškai nusiteikę būtent jaunesni amerikiečiai. Tiesa, bendraujant su jais, nesunku suprasti, kad politika jie domisi – tik ne tradicine, o tokia, kuri gali efektyviai gliaudyti jaunimo problemas.

Atsakymų jie kol kas negauna, tad dažnas jaunas rinkėjas gali balsuoti ne už H.Clinton ir ne už D.Trumpą, o už trečiąjį kandidatą. Arba – nebalsuoti iš viso.

Populiarioje interneto platformoje „Quora“ jau kuris laikas puikuojasi toks klausimas: „Nekenčiu ir Trumpo, ir Clinton. Ką man daryti?“

Jaunų rinkėjų daugiau nei pensininkų

„Mes, jauni rinkėjai, iš tikrųjų esame labai nusivylę politikais ir nerandame favoritų abiejose didžiosiose partijose“, – 15min Vašingtone teigė internetinės programėlės „Brigade Media“ atstovė Jessica Dahl.

Politika tūkstantmečio kartos rinkėjams yra nuobodi. O dar svarbiau – neefektyvi.

Su bendraminčiais platformą, kuri skirta būtent įsitraukti į politiką norintiems jauniems amerikiečiams, kurianti aktyvistė mano, kad politika tūkstantmečio kartos rinkėjams yra nuobodi. O dar svarbiau – neefektyvi.

„Mūsų šalis labai susiskaldžiusi, tad paralyžius jaučiamas ir dėl to. Bet jaunimui svarbi ne ideologija, o problemos – atskiros temos. Studijų kaina, rasizmas policijoje, LGBT bendruomenė, klimato kaita – nuo to reikėtų atsispirti“, – teigia J.Dahl.

Stevenas Olikara, nepartinės organizacijos „Millennial Action Project“ įkūrėjas ir vadovas, sutinka: „Jaunimas Amerikoje pamirštas, nors jauni amerikiečiai jau yra didžiausia gyventojų grupė šalyje.“

15min nuotr./Stevenas Olikara
15min nuotr./Stevenas Olikara

„Pew Research Center“ šių metų balandį paskelbė, kad tūkstantmečio kartos rinkėjų Amerikoje dabar yra jau 75,4 mln. Amerikiečių, gimusių po Antrojo pasaulinio karo ir vadinamų Baby boomers, dabar jau mažiau – 74,9 mln.

Ir jei po karo JAV išgyveno didžiulį ekonominį pakilimą, o vidurinioji klasė tiesiog klestėjo, šiandien situacija visai kitokia. Pasak S.Olikaros, kurio iniciatyva Kongrese buvo įkurta 45 narius vienijanti Ateities frakcija, jaunimas visa tai mato ir nuleidžia rankas.

Keli pavyzdžiai – nuosekliai augantis ir Vokietijos, Prancūzijos, Italijos rodiklius lenkiantis vidutinis JAV namų ūkio įsiskolinimas, didėjanti skola už studijas. Dar vienas įdomus faktas – tik Irako gyventojai lenkia amerikiečius pagal kasdien jaučiamą stresą.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Amerikos tūkstantmečio kartos rinkėjai nusisuka nuo respublikonų
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Amerikos tūkstantmečio kartos rinkėjai nusisuka nuo respublikonų

Be to, tik ketvirtadalis amerikiečių patenkinti padėtimi JAV, o beveik pusė šalies gyventojų prisipažįsta, kad sunkiai surastų atliekamus 400 dolerių, jei prireiktų skubiai už ką nors susimokėti.

Ieško ir neranda nuoseklumo

Sumažinti nelygybę ir studijų kainą per pirminius rinkimus ugningai žadėjo socialistas Bernie Sandersas. Daugelis tūkstantmečio kartos rinkėjų per demokratų lenktynes balsavo būtent už jį, o ne už H.Clinton.

Aktualiausia studentams tema, žinoma, – studijų kaina. Bendras įsiskolinimas už studijas JAV šiuo metu siekia net 1,3 trilijardo dolerių.

Bendras įsiskolinimas už studijas JAV šiuo metu siekia net 1,3 trilijardo dolerių.

Kiekvienas mokslus baigiantis jaunas amerikietis universiteto miestelį palieka žinodamas, kad dar ilgus metus kas mėnesį turės mokėti šimtus dolerių. Iš viso – vidutiniškai 30 tūkst. dolerių.

Jaunesni amerikiečiai – kur kas liberalesnių ir progresyvesnių pažiūrų nei jų tėvai ar seneliai. Bet kadangi B.Sandersas pirminiuose rinkimuose galiausiai nusileido H.Clinton, kuriai padėjo ir superdelegatų parama, millennials atsidūrė savotiškame vakuume.

Jie balsavo ne tik už B.Sandersą, bet ir prieš H.Clinton – tariamas jos komandos suktybes per pirminius rinkimus, ilgamečius ryšius su Volstritu, apskritai buvimą politinio elito dalimi.

„Scanpix“ nuotr./Johnas Zogby
„Scanpix“ nuotr./Johnas Zogby

Aišku, garsus sociologas Johnas Zogby 15min teigė, kad JAV jaunimas tikrai nebalsuos už D.Trumpą.

Bet Atlanto tarybos Jaunimo lyderystės programos direktorius Danielis Bennettas tuoj pat pridūrė: „Akivaizdu, kad mes iš kandidatų į prezidentus norime sąžiningumo ir nuoseklumo.

Šiuo metu to Amerikos jaunimui negali pasiūlyti nei Trumpas, nei Clinton.“ O tai – blogos žinios H.Clinton.

Juk D.Trumpas rinkėjų ieško – ir randa – kitur, jaunimą jo štabas jau laiko prarastu.

Rugsėjo pabaigoje vieno universiteto surengta nacionalinė apklausa parodė, kad tarp 18-34 metų rinkėjų už H.Clinton balsuotų 31 proc., o už D.Trumpą – 26 proc. Svarbiausia čia tai, kad respublikonų kandidatą lenkia libertaras Gary Johnsonas su 29 proc.

Gary Johnsono faktorius

Būtent G.Johnsonas ir iš dalies žaliųjų kandidatė Jill Stein kelia didžiausią pavojų H.Clinton reitingams ir galimybėms nugalėti.

Daugiau aistrų rugpjūtį ir rugsėjį, dar prieš pirmuosius H.Clinton ir D.Trumpo debatus Hofstros universitete, kėlė G.Johnsonas.

„Scanpix“/AP nuotr./Gary Johnsonas
„Scanpix“/AP nuotr./Gary Johnsonas

Mažai kas pamena, kad pastarasis kandidatas, prieš gėdingai tiesioginiame eteryje pasidomėdamas, „o kas tas Alepas“, buvo pasiekęs 15 proc. populiarumo ribą, o toks rodiklis būtų galėjęs jam leisti dalyvauti debatuose kartu su abiejų pagrindinių partijų atstovais.

Nors G.Johnsono reitingai greitai nukrito, Amerikoje, ypač – tarp jaunimo, netrūksta teigiančiųjų, kad su juo elgiamasi nesąžiningai.

Tuo už Atlanto nebuvo sunku įsitikinti – ties greitkeliu iš Niujorko į Vašingtoną, Šarlotsvilio miestelyje Virdžinijos valstijoje, Denveryje (Kolorado valstija) mirgėjo ne tik H.Clinton ar D.Trumpo rinkiminiai plakatai, bet ir tamsiai mėlyni raginimai: „Let Gary Debate!“ („Leiskite Gary dalyvauti debatuose!“)

Jauniesiems politikos lyderiams visai nesvarbu, kad balsas už G.Johnsoną reikštų balsą prieš H.Clinton ir už skandalingąjį milijardierių.

Negana to, jauniesiems politikos lyderiams visai nesvarbu, kad balsas už G.Johnsoną dabartiniame kontekste, kai D.Trumpo pergalės galimybė nutolusi, bet vis dar reali, reikštų balsą prieš H.Clinton ir už skandalingąjį milijardierių.

„Johnsonas vagia iš Clinton balsus? Nemanau. Jis vagia ir iš Trumpo. Be to, Konstitucijoje neparašyta, kad turi būti tik dvi partijos, – 15min teigė S.Olikara. – Reikia balsuoti taip, kaip liepia širdis, o ne strategiškai. Galbūt jau atėjo metas žlugti dvipartinei sistemai.“

Žodžiai drąsūs. Galbūt net naivūs – pokalbį nugirdęs vyresnis amerikietis vėliau priėjo ir pasitikslino, ar esu iš Lietuvos. Išgirdęs teigiamą atsakymą, vyras garsiai nusistebėjo, kodėl jaunimas taip myli B.Sandersą – taip, kad tikina nebalsuosiantys už H.Clinton.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bernie Sandersas

„Juk jūs su komunizmu gyvenote 50 metų. Taip, gal ir nėra tikslinga lyginti B.Sandersą su sovietiniais lyderiais, bet jis, kaip ir komunistai, žada viską už dyką. Taip nebūna, ir man atrodo, kad jūsų tėvai bei seneliai tuo jau seniai įsitikino“, – kalbėjo amerikietis.

Balsuos ne už H.Clinton, bet prieš D.Trumpą

Vis dėlto taip, kaip S.Olikara, mano ne vienas ir ne du kalbinti amerikiečiai.

Žinoma, Amerikos universiteto Vašingtone studentai ir dėstytojai žurnalistams visų pirma teigė, koks pavojingas yra D.Trumpas – o pokalbis vyko dar prieš tai, kai paaiškėjo koks, švelniai tariant, nepagarbus šio kandidato požiūris į moteris.

„Fašizmą nagrinėjantys istorikai sutinka, kad tokie kandidatai kaip Trumpas visiškai nepaiso faktų, politiką formuoja remdamiesi emocijomis.

Esu nacistinės Vokietijos ekspertas ir tikrai vengiu viešai lyginti jį ir Adolfą Hitlerį. Deja, juos lyginti tikrai įmanoma. Fašizmo grėsmė Amerikoje dabar tikrai reali“, – 15min teigė Amerikos universiteto doktorantas Jasonas Weixelbaumas.

15min nuotr./Jasonas Weixelbaumas
15min nuotr./Jasonas Weixelbaumas

„Donaldo Trumpo kampanija – tuštybės kampanija, kurios sėkmė buvo netikėta jam pačiam. Jis pradėjo kalbėti ir staiga suvokė: „Šventas šūde, žmonėms tai patinka!“ Jis tikrai nelaimės“, – pridūrė užsienio politikos ekspertas Jordanas Tama.

Tačiau daug kam nepriimtina ir H.Clinton. Virdžinijos universitete, per susitikimą su studentais demokratais, paprašiau paeiliui pakelti rankas tuos, kurie balsuos už H.Clinton, ir tuos, kurie balsuos prieš D.Trumpą. Pakėlė maždaug po lygiai studentų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldo Trumpo ir Hillary Clinton antrieji debatai

Susitikęs su viena jauna respublikone, irgi išgirdau tvirtą atsakymą, kad ji tikrai nebalsuos už D.Trumpą: „Mano pasirinkimas – Gary Johnsonas. Manau, kad jis – tikresnis respublikonas.“

Jauna respublikonė: „Mano pasirinkimas – Gary Johnsonas. Manau, kad jis – tikresnis respublikonas nei Trumpas.“

„Tūkstantmečio kartos rinkėjai tiesiog nusivylę dėl to, kad nelaimėjo. Kad kandidatas – ne Bernie Sandersas. Jie mano, kad balsuodami už Johnsoną ar, Dieve padėk, Stein nubaus tradicines partijas. Bet taip niekada nebūna.

Visgi manau, kad Sanderso gerbėjai balsuos, ir balsuos už Clinton. Per demokratų nacionalinį suvažiavimą 80 proc. Sanderso šalininkų teigė, kad balsuos už Clinton. Priminsiu, kad 2008 metais kur kas mažiau Clinton šalininkų teigė balsuosiantys už Baracką Obamą“, – ramino studentas Alexanderis Shreki.

Tiesa, galima atsiminti ne tik 2008-uosius, bet ir 2000 metus, kuomet lemtinguose rinkimuose Floridos valstijoje respublikonas George'as W.Bushas demokratą Alą Gore'ą įveikė vos 537 balsų persvara.

JAV nacionalinio archyvo nuotr./Buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas
JAV nacionalinio archyvo nuotr./Buvęs JAV prezidentas George'as W.Bushas

Pergalė Floridoje G.W.Bushui užtikrino gana netikėtą galutinę sėkmę, o kairieji apžvalgininkai iškart priminė Žaliųjų partijos kandidatą Ralphą Naderą – jis Floridoje surinko 97421 balsą ir taip pakenkė A.Gore'ui.

Ar istorija pasikartos? D.Trumpui bus labai sunku, bet faktas – H.Clinton tikrai reikia labiau pasistengti dėl jaunųjų amerikiečių. Ji jau pabandė – politikės apsilankymas komiko Zacho Galifianakio laidoje „Between Two Ferns“ gali išversti iš koto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius