-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar Donaldas Trumpas gali suteikti malonę sau, vaikams ir sąjungininkams?

Donaldui Trumpui baigiant kadenciją, žiniasklaidoje skelbiama, kad jis svarsto iš anksto suteikti malonę savo vaikams ir sąjungininkams. Tokią teisę jis turi, tačiau prezidento malonės suteikimas sau pačiam dar neturi precedento. Ekspertai mano, kad išrinktojo prezidento Joe Bideno administracija nesiryš inicijuoti baudžiamojo D.Trumpo, už kurį balsavo 70 mln. žmonių, persekiojimo.
Ericas Trumpas, Donaldas Trumpas jaunesnysis, Ivanka Trump, Donaldas Trumpas
Ericas Trumpas, Donaldas Trumpas jaunesnysis, Ivanka Trump, Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nebūtų pirmas kartas

Praeityje JAV prezidentai yra pasinaudoję teisę suteikti malonę.

Itin garsiai nuskambėjo šie du atvejai: kai Andrew Johnsonas suteikė malonę buvusiems konfederatams, o Jimmy Carteris atleido tiems, kurie Vietnamo karo metu vengė privalomos karinės tarnybos, rašo CNN.

Yra buvę ir atvejų, kai malonė suteikta paskutinėmis prezidentavimo dienomis. George'as H.W.Bushas 1992 metais per Kūčias suteikė malonę žmonėms, susijusiems su skandalais dėl prekybos ginklais su Iranu ir Nikaragvos kontrrevoliucionierių (kontrų) rėmimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Carteris
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jimmy Carteris

Paskutiniąją dieną Baltuosiuose rūmuose Billas Clintonas suteikė malonę finansininkui Marcui Richui. Toks sprendimas sulaukė kritikos, nes buvusi M.Richo žmona Denise Rich paaukojo didelę sumą Demokratų partijai ir Clintono bibliotekai.

Toks žingsnis sudomino federalinius tyrėjus, tačiau galiausiai nebuvo pateikti jokie kaltinimai, praneša NPR.

D.Trumpas jau suteikė malonę

Anksčiau D.Trumpas suteikė malonę buvusiam Marikopos apygardos šerifui Joe Arpaio, konservatyviam komentatoriui Dineshui D'Souzai, buvusiam Niujorko policijos departamento komisarui Bernardui Kerikui, kuris yra prezidento advokato Rudy Giulianio draugas.

Daugiausia dėmesio sulaukė D.Trumpo sprendimas suteikti malonę buvusiems patarėjams Rogeriui Stone'ui ir Michaelui Flynnui, kurių teisinės bėdos susijusios su pačiu prezidentu, rašo NPR.

R.Stone'ui ir M.Flynnui pateikti kaltinimai – dalis specialiojo tyrėjo Roberto Muellerio vykdyto tyrimo dėl galimų D.Trumpo kampanijos ryšių su Rusija. Prezidentas šį tyrimą vadino „apgaule“ ir „raganų medžiokle“. Tai pakurstė spekuliacijas, kad malonės suteikimo atvejų galėtų būti ir daugiau.

TAIP PAT SKAITYKITE: D.Schultzas: įrodymų, kad D.Trumpas bandė trukdyti teisingumui, daugiau nei pakankamai

Atlikus tyrimą nebuvo rasta pakankamai įrodymų, kad būtų galima iškelti kaltinimus dėl D.Trumpo štabo sąmokslo su Maskva. Vis dėlto R.Muelleris pabrėžė, kad prezidentas nėra ir visiškai išteisintas.

VIDEO: G20 susitikime D.Trumpas juokais pagrūmojo pirštu V.Putinui: nesikiškite į rinkimus

Kas dar galėtų būti sąraše?

Malonės suteikimo sąraše galėtų atsidurti buvęs D.Trumpo kampanijos vadovas Paulas Manafortas, kuris buvo nuteistas už lobistinės veiklos taisyklių pažeidimus ir finansinius nusikaltimus. Jis prisipažino savo kaltę tyrime dėl Rusijos kišimosi į rinkimus.

Apie malonės P.Manafortui suteikimą D.Trumpas užsiminė ir praeityje.

NPR nurodo, kad malonė galėtų būti suteikti ir buvusiam D.Trumpo kampanijos vadovui, vėliau vyriausiajam strategui Baltuosiuose rūmuose Steve'ui Bannonui. Jam buvo pateikti kaltinimai apgavus šimtus tūkstančių donorų, paaukojusių pinigų sienos JAV ir Meksikos pasienyje statyboms.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Steve'as Bannonas

Asmeninis D.Trumpo advokatas R.Giulianis taip pat atsidūrė federalinių tyrėjų dėmesio centre. Pasak NPR šaltinio, domimasi jo verslu ir veikla Ukrainoje. „The New York Times“ rašė, kad R.Giulianis su D.Trumpu jau aptarė galimybę suteikti jam malonę. Pats prezidento advokatas tai neigia.

Malonė sau ir šeimos nariams?

Įmanoma, kad D.Trumpas iš anksto suteiks malonę savo šeimos nariams ar sau pačiam, net jei jiems šiuo metu nėra pateikti federaliniai kaltinimai.

Prezidento malonės suteikimo galia yra įtvirtinta konstitucijoje, šalies vadovas malonę gali suteikti iš anksto, rašo NPR.

Teisingumo departamento tinklalapyje rašoma, kad „tai būtų labai neįprasta, bet yra buvę atvejų, kai žmonėms, kurie nebuvo apkaltinti, buvo suteikta malonė“.

Vienas tokių pavyzdžių – Geraldo Fordo malonė buvusiam prezidentui Richardui Nixonui, kuris po apkaltos pasitraukė iš posto, tačiau nebuvo apkaltintas.

„Scanpix“/AP nuotr./Jaredas Kushneris ir Ivanka Trump
„Scanpix“/AP nuotr./Jaredas Kushneris ir Ivanka Trump

CNN anksčiau skelbė, kad D.Trumpas svarsto galimybę suteikti malonę savo dukrai ir patarėjai Ivankai Trump, taip pat jos sutuoktiniui Jaredui Kushneriui. Jis dirbo D.Trumpo kampanijoje ir Baltuosiuose rūmuose.

Transliuotojas kaip galimus malonės gavėjus įvardijo ir prezidento sūnus Donaldą Trumpą jaunesnįjį bei Ericą Trumpą. Jie prisidėjo prie D.Trumpo kampanijų, rūpinosi jo verslu.

ZUMAPRESS.com/Donaldas Trumpas jaunesnysis
ZUMAPRESS.com/Donaldas Trumpas jaunesnysis

Specialistai NPR sakė, kad D.Trumpas galėtų suteikti malonę savo vaikams už veiksmus, atliktus tam tikru laikotarpiu, net jei šiuo metu teisėsauga nežino apie jokius įvykdytus nusikaltimus.

Tai reiškia, kad gavę malonę asmenys negalėtų būti vėliau persekiojami už nusikaltimus, įvykdytus tam tikru laikotarpiu. Tačiau tokia išankstinė malonė neapsaugotų jų nuo valstijų ar vietos pareigūnų persekiojimo, jie neturėtų imuniteto persekiojimui už nusikaltimus, kurie įvyko po malonės suteikimo.

D.Trumpas sakė turįs teisę suteikti malonę ir sau, tačiau kol kas to nebandė joks prezidentas, ekspertai sako, kad dėl šio klausimo nėra sutarimo.

Konstitucinės teisės ekspertas Misūrio teisės mokykloje Frankas Bowmanas CNN sakė, kad išrinktojo prezidento Joe Bideno administracija nesiverš persekioti D.Trumpo.

VIDEO: Vilniečių nuomone, JAV renkasi iš „dviejų blogių“: tik vienam – „negerai su proteliu“, o kitas – palankesnis Lietuvai

„Bideno Teisingumo departamentas bus labai atsargus dėl buvusio prezidento, net jei jis yra Trumpas, apkaltinimo. Tai būtų ne tik blogas precedentas, kuris galėtų pradėti keršto teisinėmis priemonėmis po rinkimų ratą.

Tai būtų ir didžiulis dėmesio nukreipimas, o apkaltinti vyruką, kuris gavo 70 mln. balsų, būtų labai sudėtinga, nepaisant įrodymų tvirtumo. Mažiausiai norima jo apkaltinimo ir išteisinimo“, – transliuotojui sakė F.Bowmanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius