Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad „iPhone“ telefonai kas 5 sekundes fotografuoja savo vartotojus?

Socialiniame tinkle „Facebook“ platinamame vaizdo įraše moteris už kadro pasakoja atliekanti eksperimentą ir infraraudonųjų spindulių (IR) kamera užfiksuoja, kaip jos filmuojamo vyro „Iphone“ telefonas tamsoje net kelis kartus žybteli. Anot įrašo autorės, tai įrodymas, kad „iPhone“ telefonų priekinė kamera fotografuoja jų savininkus be žinios kas 5 sekundes. 15min aiškinosi, kaip yra iš tiesų.
„Iphone“ telefonas
iPhone 14 Pro

IR kamera užfiksuotame vaizdo įraše rodoma, kaip „iPhone“ net kelis kartus sužybsi tamsoje prie jo net neprisilietus ir nieko su juo nedarant.

Tai sukėlė apkalbų ir nepasitikėjimo šiais aparatais bangą. Dalis vartotojų ėmė manyti, kad yra paslapčia stebimi.

Nors telefono aparatas tikrai fiksuoja savininką, tačiau tai neturi nieko bendro su sekimu, o minėtą funkciją galima atjungti.

„Iphone“ telefonas
„Iphone“ telefonas

Mistika paaiškinta

Portalui „USA Today“ komentuodamas milžiniško populiarumo ir nemažai klausimų sulaukusį vaizdo įrašą, „Apple“ atstovas Alexas Kirschneris paaiškino, kad užfiksuotas reiškinys iš tiesų yra „Iphone“ kameros technologija, taip vadinama „TrueDepth“ kamera.

„TrueDepth“ kamerų sistema automatiškai „apžiūri“ veidą, kai telefonas pažadinamas jį pakeliant, paliečiant ekraną ar „iPhone“ turi autentifikuoti naudotoją gavus pranešimą arba kai šią funkciją palaikanti aplikacija to paprašo.

„Apple“ teigimu, „TrueDepth“ funkcija skirta patikrinimui, ar asmuo vartoja prietaisą.

Ji fiksuoja veido duomenis projektuodama ir analizuodama daugiau nei 30 tūkst. nematomų taškų, kad sukurtų veido žemėlapį, taip pat kuria vaizdą infraraudonųjų spindulių pagalba.

„TrueDepth“ sistema gali sumažinti ekrano ryškumą, garsą ir net jį išjungti, kai nustato, kad asmuo nesinaudoja prietaisu.

Informacijos ir pramogų portalas „Screen Rant“ atkreipia dėmesį, kad „Amazon Alexa“, „Google Assistant“ ir „Siri“ naudoja panašią su sąmoningumu susijusią technologiją, nes reguliariai klausosi balso komandų.

Galima atjungti

Verta paminėti, kad „TrueDepth“ funkciją galima deaktyvuoti išjungus „Attention Aware Features“ funkciją „Apple“ gamintojo telefonų nustatymuose.

Bendrovės svetainėje nenurodoma, kad nuotraukos papildomai saugomos kokioje nors saugomoje duomenų bazėje.

„Apple“ rašo: „Face ID“ duomenys nepalieka jūsų įrenginio, o jų atsarginės kopijos nėra saugomos „iCloud“ ar kur nors kitur“.

„Iphone“ telefonas
„Iphone“ telefonas

Paslaptingieji spinduliai

Mus nuolat supa elektromagnetinės bangos, tiek matomos plika akimi, tiek ir neregimos – nuo jų niekur pasislėpti nepavyks.

Infraraudonųjų (IR) bangų spinduliavimas tęsiasi nuo nominalaus regimojo spektro raudonojo krašto, t.y. nuo 700 nanometrų (nm), tolyn iki 1 milimetro (mm). Šis bangų ilgio ruožas atitinka dažnius nuo maždaug 430 THz (terahercų) iki 300 GHz (gigahercų).

Toliau už infraraudonųjų bangų yra elektromagnetinių mikrobangų spektro dalis. Infraraudonojo spinduliavimo fotonų energija yra nuo 1,7 elektronvolto iki 1,24 milielektronvolto.

123RF.com nuotr./Infraraudonieji spinduliai
123RF.com nuotr./Infraraudonieji spinduliai

Šių spindulių šviesa žmogaus akiai nematoma – juos suvokiame ne kaip šviesą, o kaip šilumą.

Tačiau, kai į ją žiūrima per tam tikrą technologiją, pavyzdžiui, kaip buvo padaryta minėtame sparčiai išpopuliarėjusiame vaizdo įraše, šviesos srautas tampa pastebimas.

Infraraudonieji spinduliai nėra kenksmingi, priešingai – mokslininkai nuolat tyrinėja kaip juos būtų galima dar efektyviau panaudoti medicinoje.

Gydymo infraraudonaisiais spinduliais šalininkai tvirtina, kad jais galima išgydyti daugybę negalavimų – nuo artrito iki Alzheimerio ligos.

Plačiau skaitykite: Ar tikrai infraraudonųjų spindulių saunos „detoksikuoja“ kūną ir net išgydo Alzheimerio ligą?

123RF.com nuotr./„Apple“
123RF.com nuotr./„Apple“

15min verdiktas: iš dalies melas. Nors „iPhone“ telefonai išties fiksuoja žmogaus veido judesius, tačiau tai nėra nuotraukos ir šie atvaizdai nėra saugomi ar kaupiami už telefono ribų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius