-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad JAV siūloma atidėti žindymą, jog geriau suveiktų skiepai nuo COVID-19?

Nuo pat pandemijos pradžios sklando daugybė mitų, susijusių su COVID-19 susirgimu, vakcinomis, motinyste, kūdikio ir motinos sveikata. Pastaruoju metu ganėtinai plačiai pasklido teiginiai, kad maitinančioms motinoms rekomenduojama nepradėti, nutraukti ar pristabdyti žindymą, tai siejama su vakcinos poveikiu. 15min aiškinosi, kaip yra iš tiesų.
Žindymas svarbus tiek vaikui, tiek mamai
Žindymas svarbus tiek vaikui, tiek mamai / 123RF.com nuotr.

Nemažai moterų vis dar ieško atsakymo, ar, prireikus vakcinacijos, nereikėtų laikinai pristabdyti žindymą, ar skiepai nepakenks vaikui? Todėl klaidinanti ir netiksli informacija šiuo klausimu gali būti net pavojinga.

Socialiniuose tinkluose pasirodė žinutės, esą JAV ligų ir kontrolės prevencijos centras (CDC) rekomenduoja motinoms nutraukti žindymą, kad taip vakcinų nuo COVID-19 efektyvumas būtų didesnis.

Tai nėra teisinga informacija.

Fotolia nuotr./Mamos pienas
Fotolia nuotr./Mamos pienas

Klaidinga interpretacija

Alternatyvios medicinos gerbėjai pastaruoju metu dalijasi publikacija anglų kalba, arba jos ekrano nuotraukomis, kur tvirtinama, esą JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) tyrėjai rekomenduoja žindančioms motinoms nutraukti maitinimą krūtimi, „kad skiepai geriau suveiktų“.

Tačiau tokių rekomendacijų nebuvo.

Klastotė atsirado neteisingai interpretuojant 2010 m. atliktą motinos pieno poveikio rotaviruso vakcinai tyrimą.

Juo buvo nustatyta, kad vakcinacija nuo rotaviruso, žindymo laikotarpiu nesukėlė imuniteto išsivystymo (imunoglobulinai A neutralizavo vakcinos antigenus). Todėl žindomų kūdikių skiepijimas nuo rotaviruso buvo neveiksmingas.

Tačiau reikia pabrėžti, kad tyrime buvo nagrinėjamas žindymo krūtimi poveikis tik rotaviruso vakcinai.

Ir jame nebuvo siūloma nutraukti žindymo, kad būtų padidintas vakcinų veiksmingumas – tik kelioms dienoms atidėti.

CDC rekomendacijose nekalbama apie žindymo nutraukimą siekiant padidinti vakcinų veiksmingumą.

Priešingai, CDC skatina motinas žindyti, nebent gydytojas patartų kitaip.

Nepainioti vakcinų

Vilniaus universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro (GMC) Imunologijos skyriaus vedėja, profesorė dr. Aurelija Žvirblienė teigia, kad pagal šiuo metu atliktus tyrimus, nėra nė vienos vakcinos nuo COVID-19, kurią gavus būtų rekomenduojama nutraukti žindymą.

Profesorė siūlo nepainioti vakcinų ir to, kas rašoma jų informaciniuose lapeliuose – jos nėra vienodos.

„Specifika vakcinų skirtinga ir to, kaip jos veikia, ir to, kaip yra suleidžiamos. Skiepijant nuo roto viruso, kūdikis turi būti išvis nemaitinamas kurį laiką po vakcinos gavimo.

Tikrai negalima taikyti bet kuriai vakcinai vieno reikalavimo, jei jis yra kitos vakcinos apraše. Čia kaip ir su vaistais – jei vienam vaistui parašytos kontraindikacijos, jos tikrai negalioja ir kitam“, – akcentuoja specialistė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aurelija Žvirblienė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Aurelija Žvirblienė

Lietuvos medikų rekomendacijos

Vakcinos nuo COVID-19 yra saugios tiek pastoti planuojančioms, tiek vaikelio besilaukiančioms, tiek kūdikį žindančioms moterims.

Lietuvos akušerių ginekologų draugija (LAGD), įvertinusi mokslinę informaciją, kitų pasaulio specialistų bei atsakingų organizacijų rekomendacijas, teigia, kad skiepytis nuo COVID-19 saugu ir netgi rekomenduojama tiek pastoti planuojančioms, tiek vaikelio besilaukiančioms, tiek kūdikį žindančioms moterims.

Kaip rodo tyrimai, nepasiskiepijusios nėščiosios serga sunkesne koronaviruso forma, todėl vakcinos gali apsaugoti nuo galimų rimtų komplikacijų nėštumo metu.

Visoms nėščiosioms rekomenduojama skiepytis COVID-19 mRNR vakcinomis – „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Spikevax“ (gam. „Moderna“). Tai galima daryti bet kuriuo nėštumo trečdaliu. Tos pačios vakcinos rekomenduojamos ir žindyvėms.

123RF.com nuotr./Motinos pienas
123RF.com nuotr./Motinos pienas

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vakcina nuo koronaviruso saugu skiepytis žindant. Dėl vakcinos nuo roto viruso reikėtų pasitarti su medikais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius