-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tiesa, kad S.Cichanouskaja siekia legalizuoti narkotikus?

Propagandininkai vėl kelia seną melagieną apie tai, kad Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja neva pažadėjo legalizuoti marihuaną ir kitus narkotikus, vos tik taps prezidente. Tačiau iš tiesų ši žinutė atkeliavo iš Rusijos satyrinių naujienų portalo „Panorama“.
Sviatlana Cichanouskaja
Sviatlana Cichanouskaja

Prieš kelias savaites vienoje pramoginėje laidoje pasirodžiusios Baltarusijos dainininkės seserys Valentina ir Aliaksandra Gruzdevos pareiškė, kad S.Cichanouskaja – nepatikima veikėja, kuri esą planuoja, vos tik gaus valdžią, legalizuoti narkotikus ir net „rengti degustacijas“.

Tokios melagienos jau kelis metus sklando Baltarusijos ir Rusijos informacinėje erdvėje ir periodiškai vis suaktyvėja – tuo siekiama sumenkinti opozicijos lyderės autoritetą.

Tačiau iš tiesų S.Cichanouskaja nieko panašaus nesakė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

Pateikė išgalvotą citatą

Šios melagienos platintojai gerokai apsigavo, mat pirminis jos šaltinis – Rusijos satyrinių naujienų svetainė „Panorama“.

Nors panorama.pub puslapyje aiškiai nurodoma, kad kuriamos naujienos – satyrinio pobūdžio ir neturėtų būti vertinamos rimtai, periodiškai jos atsiduria Rusijos naujienų svetainėse, o kartais net išplinta po visą pasaulį, kaip nutiko ir šįkart.

Publikacijoje apie tariamą S.Cichanouskajos siekį legalizuoti narkotikus, „cituojama“ pati opozicionierė.

„Panorama“ tekste teigiama, kad ji tą neva sakė Olandijos naujienų portalo „De Telegraaf“ žurnalistams.

„Žinau, kad vyresnioji baltarusių karta turi tam tikrą išankstinį nusistatymą prieš marihuaną. Iš tikrųjų tabakas daro didesnę žalą nei ji.

Pati esu bandžiusi marihuanos, žinau, kad ES, į kurią siekia patekti Baltarusija, marihuana yra leidžiama, o narkomanijos skaičiai yra daug mažesni nei Rusijoje ir pas mus.

Jaunimas mėgsta parūkyti ir atsipalaiduoti, o galiausiai juos suima policija. Dėl marihuanos. Dvidešimt pirmajame amžiuje. Neįsivaizduojama.

Jei kalbėtume apie vyresniąją kartą – vykdysime kampaniją, pasakosime jiems apie lengvųjų narkotikų naudą, suteiksime galimybę nemokamai jų paragauti“, – satyrinėje naujienoje pateikiami neva S.Cichanouskojos ištarti žodžiai.

Apgavo ne vieną

„Panorama“ autorių sukurtos naujienos ne kartą buvo palaikytos tikra informacija, jas citavo didžiausios naujienų agentūros ir televizijos kanalai.

2017 metų pradžioje leidinys „Novyje Izvestija“ patikėjo, kad po rusų sportininkų olimpinių dopingo skandalų šios šalies moksleivius imta įtarti nesąžiningu elgesiu tarptautinėje fizikos olimpiadoje.

Kliuvo ir kaimynams latviams – pasklidus „Panorama“ sukurtai žinutei, kad po koncerto Ventspilyje buvo sulaikyti, o vėliau deportuoti iš šalies Rusijos balalaikų orkestro nariai, teisėsaugą užplūdo žurnalistų prašymai pakomentuoti incidentą.

Portale panorama.pub publikuotu straipsniu, kad Turkmėnistano prezidentas laimėjo nacionalinį programavimo čempionatą, prieš porą metų socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo Ingrida Šimonytė.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Lukas Balandis / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Portalui LRT.lt I.Šimonytė sakė, kad straipsnio ir puslapio pobūdis jai buvo žinomas, tačiau pasidalyti žinute nusprendė dėl to, jog net ir būdama neteisinga, ji gerai iliustruoja dabartinę situaciją Turkmėnistane.

Kaip interviu „Meduzai“ teigė panorama.pub autoriai, kuriems tai esą buvo laisvalaikio projektas, kurį laiką redakcija džiaugėsi išplitusiomis melagienomis, vėliau juos apėmė priešingi jausmai, matant, kaip atsainiai informaciją tikrina tiek Rusijos žiniasklaida, tiek skaitytojai.

123RF.com nuotr./Narkotikai
123RF.com nuotr./Narkotikai

15min verdiktas: melas. S.Cichanouskaja neketina inicijuoti narkotikų legalizavimo ar degustacijų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius