-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Billas Gatesas dar 2011 m. kalbėjo apie žmonijos mažinimą vakcinomis?

Socialinių tinklų vartotojai gaivina jau paneigtą melagieną, esą priverstine vakcinacija siekiama sumažinti pasaulio gyventojų skaičių, apie tai neva kalbėjęs filantropas Billas Gatesas. Tai nėra tiesa – milijardierius niekada taip nesakė, žodžiai, kuriais grindžiama tokia išvada, buvo pasakyti visai kitame kontekste.
Billas Gatesas TED konferencijoje, kurioje pasakyti žodžiai buvo pacituoti klaidingame kontekste, nekalbėjo apie žmonijos mažinimą
Billas Gatesas TED konferencijoje, kurioje pasakyti žodžiai buvo pacituoti klaidingame kontekste, nekalbėjo apie žmonijos mažinimą / Ekrano nuotr. iš ted.com

Dalijasi neva Billo Gateso straipsniu

Viena „Facebook“ vartotoja prieš kurį laiką pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti kažkokios moters laikomas angliškas laikraštis su straipsniu pavadinimu „Depopuliacija per priverstinę vakcinaciją: sprendimas – nulis anglies!“

Tekstas iliustruotas vieno iš kompanijos „Microsoft“ įkūrėjų B.Gateso atvaizdu ir greta pateikta ilgesne citata, tad greičiausiai reikėtų suprasti, kad pavadinime cituojami jo žodžiai.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/2011 m. laikraštyje išspausdinta Billo Gateso citata buvo pasakyta visai kitame kontekste ir su vakcinomis susieta klaidingai
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/2011 m. laikraštyje išspausdinta Billo Gateso citata buvo pasakyta visai kitame kontekste ir su vakcinomis susieta klaidingai

„Ši moteris laiko laikraštį, kurį saugo nuo 2011 m.

Laikraštis paskelbė B.Gateso straipsnį „Depopuliacija per priverstinę vakcinaciją“. B.Gatesas mano, kad tai bus „aplinkai nekenksmingiausias sprendimas“.

Taip pat skaitykite: Žmonių sumažinti 90 proc.? Ne, mokslininkė tokio drastiško plano nesiūlė

Tada niekam tai nerūpėjo“, – taip prastos kokybės nuotrauką pakomentavo „Facebook“ vartotoja.

Iš šios nuotraukos atrodo, kad laikraštyje „The Sovereign Independent“ buvo išspausdintas rašinys – straipsnis su tokia B.Gateso citata ar jo paties komentaras. Esą jis bemaž dešimtmetį iki prasidedant COVID-19 pandemijai įspėjo apie būsimą masinį skiepijimą, taip neva siekiant sumažinti žmoniją.

Tuo pačiu kadru internete dalijamasi jau ne vienus metus, jis platintas ir gerokai prieš pandemiją. Nuotrauką lydi klaidingas komentaras – B.Gatesas nerašė šio straipsnio, o jo žodžiai, pateikti prie nuotraukos, buvo pasakyti, bet šiuo atveju ištraukti iš konteksto.

Susirgimų mažėjo be skiepų?

Pagal laikraščio ir teksto pavadinimą internete galima rasti leidinio, kuriame buvo išspausdintas rodomas straipsnis, kopiją (ir suarchyvuotą versiją). Tekstas buvo publikuotas „The Sovereign Independent“ ketvirto (2011 m. birželio) numerio pirmame puslapyje.

Čia aiškiai matyti, kad straipsnio autorė – Rachel Windeer, ne B.Gatesas. Pirmame puslapyje užrašytu interneto adresu nei minėto, nei kito leidinio nėra – adresą galima įsigyti. Airijos laikraštis „The Sovereign Independent“, kuriame buvo publikuojami įvairias sąmokslo teorijas skelbiantys komentarai ir kiti tekstai, apskritai nebeleidžiamas.

Prie B.Gateso nuotraukos greta straipsnio pateikta citata: „Šiandien pasaulyje gyvena 6,8 mlrd. žmonių. Jų padaugės iki 9 mlrd. Jei tikrai gerai padirbėsime su naujomis vakcinomis, sveikatos priežiūra, reprodukcinės sveikatos paslaugomis, šį skaičių galėtume sumažinti 10 ar 15 proc.“

Jos autoriumi nurodytas Billy’is „vaikų žudikas“ Gatesas.

Emocingame komentare R.Windeer piktinosi siūlymu Airijoje neleisti tėvams nuspręsti, ar skiepyti vaikus, kritikavo vakcinas kaip „aiškų sukčiavimą“. Toliau ji tvirtino, kad tymų atvejų JAV sumažėjo 98 proc. dar prieš skiepų nuo šios ligos atsiradimą, o vėliau esą daugiau nei pusė susirgusiųjų buvo paskiepyti.

123RF.com nuotr./Skiepai nuo tymų
123RF.com nuotr./Skiepai nuo tymų

R.Windeer aiškino, esą skiepijimo priežastis yra farmacininkų pelnas, ir rašė apie Jungtinių Tautų propaguojamą žmonijos naikinimo darbotvarkę.

Taip pat skaitykite: Henry Kissingeriui melagingai priskyrė frazę apie žmonių naikinimą skiepais

Galiausiai paminėtas B.Gatesas, kuris 2010 m. TED konferencijoje ištarė pirmame puslapyje pacituotus žodžius. Čia ši frazė aiškiai susieta su vakcinomis.

Už kontrolę, bet ne skiepais

2010-ųjų vasarį vykusioje TED (tai yra angliškų žodžių „technologija, pramoga, dizainas“ – technology entertainment design – abreviatūra) konferencijoje „Inovacijos iki nulio“ milijardierius tikrai dalyvavo. Jo kalbą nesunku surasti ir TED tinklalapyje, ir „YouTube“.

Tačiau B.Gatesas nekalbėjo apie žmonių žudymą vakcinomis. Jis dalijosi mintimis, kaip skiepai ir geresnė sveikatos priežiūra galėtų padėti sumažinti pasaulio gyventojų skaičiaus augimą, o kartu ir anglies dvideginio išmetimą, tuomet pranešė naujienų agentūra „The Associated Press“.

Ekrano nuotr. iš ted.com/Billas Gatesas TED konferencijoje, kurioje pasakyti žodžiai buvo pacituoti klaidingame kontekste, nekalbėjo apie žmonijos mažinimą
Ekrano nuotr. iš ted.com/Billas Gatesas TED konferencijoje, kurioje pasakyti žodžiai buvo pacituoti klaidingame kontekste, nekalbėjo apie žmonijos mažinimą

Laikraščio pirmame puslapyje cituotą frazę galima išgirsti nuo 4.17 min. laiko žymos.

„TED2010 konferencijoje B.Gatesas pristatė savo pasaulio energetikos ateities viziją, teigė, kad norint išvengti planetos katastrofos reikia „stebuklų“, ir paaiškino, kodėl remia visiškai kitokio tipo branduolinį reaktorių.

VIDEO: Innovating to zero! | Bill Gates

Būtinas tikslas? Iki 2050 m. visame pasaulyje neišmesti nė vieno anglies dioksido“, – teigiama jo kalbos aprašyme konferencijas organizuojančios organizacijos tinklalapyje.

Filantropas jau seniai pasisako už gyventojų skaičiaus kontrolę, kad būtų pašalintos skurdo ir neramumų priežastys, prieš gerus trejus metus rašė naujienų agentūra „Reuters“.

2011-aisiais interviu žurnalui „Forbes“ jis sakė, kad pradėjęs dirbti visuomenės sveikatos priežiūros srityje norėjo dėmesį sutelkti į kontracepciją.

Bet, pamatęs duomenis, kad mažėjant mirtingumui mažėja ir gimstamumas, B.Gatesas perėjo prie jau gyvenančių žmonių gelbėjimo. Kaip tik dėl to jis ėmė intensyviai rūpintis vakcinomis.

Panašias mintis milijardierius pakartojo 2018 m. Anot jo, gerėjant sveikatos būklei šeimos renkasi turėti mažiau vaikų ir tai turi didžiulį efektą.

VIDEO: Billo Gateso mintys apie žmonijos dydį

Laikraščio paskelbtą ir iki šiol internautų platinamą melagieną, esą B.Gatesas kalbėjo apie žmonijos mažinimą skiepais, portalas 15min buvo paneigęs dar 2020 m.

Taip pat skaitykite: Ne, Billas Gatesas vakcinomis nesiekia sumažinti žmonijos

Apie tai rašė ir faktų tikrintojai iš tarptautinių naujienų agentūrų AFP, „Reuters“ ir AP, Australijos Karališkojo Melburno technologijų instituto, JAV dienraščio „USA Today“, faktų tikrinimo tinklalapių JAV „Snopes“ ir „Lead Stories“, Italijos „Open“, Sakartvelo „Myth Detector“ ir „FactCheck Georgia“, Vokietijos „Correctiv“.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Internete platinama nuotrauka su B.Gateso citata ir komentaru apie vakcinas klaidina. Milijardieriaus žodžiai, pasakyti dalijantis įžvalgomis apie energetikos ateities viziją, buvo pateikti visai kitame kontekste ir neteisingai susieti su skiepais.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius