Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai futbolininkas arbitrę pasiuntė į virtuvę, todėl turėjo teisėjauti mergaitėms?

Diskvalifikacija po raudonos kortelės ir dar teisėjavimas moterų rungtynėms – ar tikrai tokios bausmės sulaukė Bundeslygos žaidėjas vien už nepagarbią repliką teisėjai? Toks įvykis iš tiesų buvo, tik kone prieš dešimtmetį, o įrašai apie jį socialiniuose tinkluose platinami iki šiol. Internautai šią istoriją apipynė legendomis – esą per mergaičių komandų susitikimą, kuriam turėjo teisėjauti, Keremas Demirbay pats ėmė taip švaistytis kortelėmis, kad mačą teko nutraukti.
Keremas Demirbay teisėjavo per mergaičių futbolo varžybas
Keremas Demirbay teisėjavo per mergaičių futbolo varžybas / Ekrano nuotr. iš „Fortuna Düsseldorf“ paskyros „Facebook“

Kiek kerštaudamas skyrė kortelių?

Neseniai socialiniame tinkle „Facebook“ buvo paskelbta nuotrauka iš futbolo varžybų. Joje matyti tarp Diuseldorfo komandos žaidėjų stovinti arbitrė su iškelta raudona kortele.

„Teisėja iš Vokietijos turkui žaidėjui Keremui Demirbay skyrė raudoną kortelę, – paaiškinta prie kadro. – Žaidėjas jai atkirto: „Turėtum būti virtuvėje“.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Keremui Demirbay kaip bausmė už teisėjos įžeidimą buvo skirta pačiam teisėjauti mergaičių varžybose
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Keremui Demirbay kaip bausmė už teisėjos įžeidimą buvo skirta pačiam teisėjauti mergaičių varžybose

Arbitrė tai aprašė savo ataskaitoje ir FIFA jį suspendavo 5 mačams, be to, jis turėjo teisėjauti vienoms moterų futbolo rungtynėms.“

„Facebook“ vartotojo komentarą prie šios nuotraukos sudaro tik raidės FAFO. Tai yra angliškos frazės „f* around and find out“ („atsiknisk ir išsiaiškink“) santrumpa, naudojama interneto žargone, norint atsikirsti į kokį nors reikalavimą, ultimatumą, sudėtingą klausimą. Ji taip pat reiškia kažką panašaus į „nežaisk su ugnimi – nudegsi“.

Internete paieškojus tos pačios nuotraukos arba informacijos pagal raktažodžius „Vokietija teisėja skiria raudoną kortelę žaidėjui turkui“, matyti, kad vaizdas socialiniuose tinkluose ir įvairiuose tinklalapiuose publikuojamas.

Kartais prie jo pateikta pati pati informacija (čia, čia, čia) apie bausmę, kartais nurodyta ir daugiau detalių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raudona kortelė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Raudona kortelė

Pavyzdžiui, kai kuri buvo rašoma, esą, teisėjaudamas mergaičių mačui, skyrė 5 raudonas korteles ir žaidėjas išsiuntė iš aikštės, replikuodamas: „Jūsų vieta yra virtuvėje, ką čia veikiate“. Kitur – kad per pusvalandį skyrė 7 raudonas korteles, todėl varžybas teko nutraukti. Savo sprendimą jis esą paaiškino cituotais žodžiais apie virtuvę.

Dar kitur buvo paminėtos 8 raudonos kortelės ir dar pridėta, esą žaidėjas patyrė kultūrinę diskriminaciją. Panaši informacija buvo platinama net Indijoje.

Įžeidė pripažintą teisėją

Ne viskas šioje istorijoje yra tiesa. Internete galima rasti daug informacijos, kaip viskas vyko iš tikrųjų.

Incidentas įvyko 2015 m. lapkričio pabaigoje per Bundeslygos 2 mačą tarp „FSV Frankfurt“ ir „Fortuna Düsseldorf“, kuris baigėsi rezultatu 1:2.

„Scanpix“ nuotr./Asociatyvinė nuotr. Futbolas
„Scanpix“ nuotr./Asociatyvinė nuotr. Futbolas

Pastarosios komandos žaidėjas K.Demirbay tuomet tikrai mestelėjo užgaulią repliką mačo teisėjai.

Iš Hamburgo komandos pasiskolintas puolėjas buvo pelnęs du įvarčius, kai užsidirbo antrą geltoną kortelę ir buvo priverstas pasitraukti iš žaidimo.

Tuo metu 22-ejų sportininkas, prieš išeidamas iš aikštės, dar suspėjo teisėjai Bibianai Steinhaus mestelėti: „Man atrodo, moterys neturi vietos vyrų futbole“.

Buvęs Turkijos U-19, U-20 ir U-21 komandų žaidėjas užgavo ne šiaip moterį, esą atsitiktinai atsidūrusią vyrų sporte. 36-erių B.Steinhaus buvo teisėjavusi 2011 m. moterų pasaulio taurės ir 2012 m. Londono olimpinių žaidynių finaluose.

Po rungtynių B.Steinhaus apie futbolininko repliką pranešė savo ataskaitoje. Tad K.Demirbay sulaukė bausmės – ne tik buvo suspenduotas penkerioms rungtynėms, bet ir įpareigotas pats imtis arbitro vaidmens per moterų varžybas. Jis dar gavo 10 tūkst. eurų baudą iš Bundeslygos.

„Scanpix“ nuotr./Raudona kortelė
„Scanpix“ nuotr./Raudona kortelė

Jam buvo patikėta teisėjauti mergaitėms – D jaunių lygos susitikime tarp „SSVg Haan 06“ ir „BW Langenfeld“.

„Štai taip nutinka „Fortuna“, kai jaunas žaidėjas padaro klaidą!“ – taip prie šio mačo nuotraukų buvo pakomentuota klubo paskyroje „Facebook“.

Tačiau socialiniuose tinkluose pasipylę komentarai, esą per šias varžybas jis toliau piktinosi moterimis futbole, yra melagingi. Jokiose patikimose žiniasklaidos priemonėse pranešimų, kad jis būtų užgauliojęs mergaites ar specialiai skyręs joms raudonas korteles, nėra.

K.Demirbay po varžybų šypsodamasis pozavo su abiejų komandų žaidėjomis ir galbūt net pasišaipė iš savo elgesio – viename kadre iškėlė geltoną bei raudoną korteles.

Tačiau dėmesio tuomet jis sulaukė ne tik dėl šios neįprastos bausmės, bet ir dėl aprangos. Ant žolės jis pasirodė vilkėdamas ne sportinį kostiumą, o madų šou tinkamesnius dizainerio sukurtus drabužius: paltą, aptemptus džinsus ir aulinukus, aplink kaklą buvo apsivyniojęs storą šaliką.

Beje, K.Demirbay atsiprašė teisėjos ir ši atsiprašymą priėmė. „Aš labai atsiprašau už tai, ką pasakiau B.Steinhaus, – tuomet vienai paskelbė jis. – Niekada neturėjau pasakyti to sakinio ir jis neatspindi mano įsivaizdavimo apie moteris.“

15min verdiktas: iš dalies melas. 2015 m. K.Demirbay tikrai buvo nubaustas už seksistinę repliką arbitrei. Jis ne tik buvo kuriam laikui suspenduotas, bet ir turėjo pats teisėjauti merginų varžybose. Tačiau netiesa, kad per jas skyrė kelias raudonas korteles ir dėl to mačią teko nutraukti.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius