-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai „Hamas“ įkūrė JAV: kur veda šios teroristinės organizacijos ištakos?

Sąmokslo teorijų kūrėjai jau spėjo kone tris savaites vykstantį Izraelio ir „Hamas“ karą apipinti įvairiais mitais. Vienas iš šių naratyvų susijęs su teroristine laikomos grupuotės atsiradimu. Pavyzdžiui, socialiniuose tinkluose svarstoma, esą ją prieš pusę amžiaus sukūrė JAV. Tokios interpretacijos nepagrįstos – organizacija išaugo iš Musulmonų brolijos padalinio.
„Hamas“ teroristų rėmėjai
„Hamas“ rėmėjai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Buvo atsvara sekuliaristams?

Tokią „Hamas“ atsiradimo versiją praėjus lygiai savaitei po pirmųjų šios grupuotės atakų prieš Izraelį iškėlė vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos.

„Kol kas nemačiau FB (taip trumpinamas šio socialinio tinklo pavadinimas – red. past.) rimtos diskusijos ar įrašų apie tai, kad JAV dar septyniasdešimtais sukūrė islamistų judėjimą „Hammas“ kaip „atsvarą“ sekuliaristams ir kairiesiems iš Palestinos išsivadavimo organizacijos ir „Fatah“ partijos, kuriai vadovavo Yasseras Arafatas“, – rašė jis.

Internete dalijamasi įvairiomis „Hamas“ atsiradimo versijomis
Internete dalijamasi įvairiomis „Hamas“ atsiradimo versijomis

Iš tiesų „Hamas“ įkūrė patys palestiniečiai, o jos ištakos slypi Egipto islamo organizacijoje Musulmonų brolija.

Įkūrė po studijų Kaire

„Harakat al-Muqawama al-Islamiya“ (arab. „Islamo pasipriešinimo judėjimą) – toks buvo originalus organizacijos pavadinimas – 1987-aisiais Gazos Ruože įkūrė Sheikhas Ahmedas Yassinas. „Hamas“ yra šio pavadinimo santrumpa, arabiškai šis žodis reiškia ir „atsidavimas“.

Tai įvyko per pirmąją intifadą, kai palestiniečiai sukilo prieš Izraelio vyriausybę. Tai lėmė įvairūs veiksniai, įskaitant ilgalaikį palestiniečių nepasitenkinimą „okupacija“, gyvenviečių plėtra ir karine kontrole.

Tačiau pirmosios veiklos, iš kurių susiformavo „Hamas“, vadovaujant A.Yassinui vyko jau 8-ajame deš. kaip Musulmonų brolijos, veikusios Gazos Ruože nuo 6-ojo deš., Palestinos skyriaus.

Taip pat skaitykite: Kas yra „Hamas“? Lyderiai, interesų laukas, turima kariuomenė ir keliami tikslai

A.Yassinas gimė netoli Aškelono. Per 1948 m. arabų ir Izraelio karą jo šeima pabėgo į Gazos Ruožą. Vėliau jaunuolis studijavo Kaire. Universitete A.Yassinui daug įtakos padarė Musulmonų brolijos mokytojai, todėl 1955 m. jis įstojo į šią organizaciją.

Būsimasis „Hamas“ lyderis aktyviai dalyvavo kuriant Brolijos padalinį Palestinoje, kurio veikla laikui bėgant pamažu įgijo karinį pobūdį. 1987 m. jis kartu su Abdel Azizu Rantisi sukūrė „Hamas“. Grupuotė iš pradžių buvo Palestinos Musulmonų brolijos „sukarintas sparnas“.

A.Yassinas atliko svarbų vaidmenį formuojant „Hamas“ ideologiją ir politinius tikslus.

Jo vadovaujama grupuotė daugiausia dėmesio skyrė religiniams įsitikinimams derinti su politiniu aktyvumu, kad būtų pasiektas galutinis tikslas – atsikratyti Izraelio „okupacija“, kaip teigiama 1988 m. paskelbtame Islamo pakte, ir apginti teisę palestiniečiams patiems apsispręsti.

„Hamas“ didelę įtaką padarė platesnis XX a. pabaigos islamo atgimimo judėjimas. Jis siekė sujungti religinius įsitikinimus ir politinį aktyvumą, kad būtų sprendžiamos socialinės ir politinės problemos, su kuriomis susiduria musulmonų pasaulis.

Taip pat skaitykite: „Hamas“ prieš Izraelį: kur slypi dešimtmečius rusenančio konflikto priežastys?

Vienas iš pagrindinių „Hamas“ tikslų – propaguoti islamo vertybes ir valdymą Palestinoje. Tačiau jie meta iššūkį pasaulietiniams nacionalistiniams judėjimams – Palestinos išsivadavimo organizacijai, „Fatah“.

Be karinės ir politinės veiklos, „Hamas“ sukūrė socialinių, švietimo ir sveikatos priežiūros paslaugų tinklą. Naudodamasi juo, grupuotė planavo įgyti Palestinos gyventojų paramą ir teisėtumą.

Finansuoja Iranas

Netrukus po to, kai 2005-aisiais Izraelis atitraukė savo pajėgas iš Gazos Ruožo, „Hamas“ laimėjo Palestinos įstatymų leidžiamosios tarybos – parlamento – rinkimus. Tel Avivas ir Vašingtonas nutraukė pagalbą regionui, nes „Hamas” atsisakė sustabdyti smurtą ir pripažinti Izraelį.

Vienas iš ilgalaikių Gazos Ruožą valdančios organizacijos rėmėjų – Iranas. CNN teigimu, kad Teheranas grupuotei kasmet suteikia daugiau kaip 100 milijonų dolerių karinės pagalbos.

Kaip užpernai skelbė JAV valstybės departamentas, jie gauna finansavimą, ginklus ir apmokymus iš Irano, taip pat tam tikras lėšas iš Persijos įlankos arabų šalių.

Tačiau Iranas paneigė, kad tiesiogiai prisidėjo prie spalio 7-osios atakų prieš Izraelį. „Hamas“ atstovai JAV visuomeniniam radijui NPR aiškino, kad viskas suorganizuota didžiulio slaptumo sąlygomis, net atakų pradžios laikas iš anksto buvo žinomas nedaugeliui. Atakas suplanavo ir pradėjo „Hamas“ karinis sparnas „al-Qassam brigados”.

Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga (ES), Izraelis ir kai kurios kitos valstybės pačią „Hamas“ laiko teroristine organizacija. Vašingtonas ją į užsienio teroristinių organizacijų sąrašą įtraukė dar 1997 m., ES – 2004-aisiais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Islamistų grupuotę „Hamas“ smerkiantis grafitis Gazos ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Islamistų grupuotę „Hamas“ smerkiantis grafitis Gazos ruože

Kai kas teroristams priskiria tik karinį sparną „Izz al-Din al-Qassam Brigades“, kuris nuo XX a. pabaigos surengė daugybę antiizraelietiškų išpuolių Izraelyje ir Palestinos teritorijose.

Kadangi „Hamas“ laikoma teroristine organizacija, ji negali gauti oficialios pagalbos, kurią JAV ir ES teikia Palestinos savivaldai Vakarų Krante. Anksčiau daug lėšų grupuotei yra skyrę palestiniečių emigrantai ir privatūs rėmėjai Persijos įlankoje.

Be to, kai kurios islamo labdaros organizacijos Vakaruose aukojo pinigų „Hamas“ remiamoms socialinių paslaugų grupėms, todėl JAV iždas įšaldė jų turtą.

15min verdiktas: trūksta konteksto. „Hamas“ 1987 m. įkūrė Izraelyje gimęs, Gazos Ruože augęs, vėliau Kaire studijavęs Sheikhas Ahmedas Yassinas. Bet grupuotės ištakos siekia 8-ąjį deš. ir veda į Egipto islamo organizaciją Musulmonų brolija. JAV, kaip ir kai kurios kitos valstybės bei organizacijos, ją laiko teroristine.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius