Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Izraelyje uždrausta atlikti kilmės DNR tyrimus?

Socialiniuose tinkluose sparčiai plinta pranešimai, kad Izraelyje visiškai uždrausta atlikti kilmės DNR tyrimus. Tvirtinama, kad taip Izraelio valdžia esą bando nuslėpti faktą, kad dauguma šiuo metu šalyje gyvenančių žydų nėra giminaičiai tų, kurie gyveno šioje žemėje šimtus metų iki šiuolaikinio Izraelio įkūrimo. Tačiau iš tiesų Izraelio įstatymai visiškai nedraudžia atlikti DNR tyrimų. O tai, kad dauguma Izraelio žydų yra repatriantų, atvykusių į šalį ne anksčiau kaip XIX a., palikuonys, niekada nebuvo ginčijama.
DNR grandinė mėgintyvėlyje
DNR grandinė mėgintyvėlyje / 123rf nuotr.

Internete platinamas vaizdo įrašas, kuriame rodomas tradiciniais arabų drabužiais apsirengęs vyras, jis kalba apie tai, kad Izraelyje DNR tyrimai „visiškai uždrausti“, ir rekomenduoja patikrinti šį faktą „Google“.

Jo teigimu, taip yra todėl, kad dauguma dabartinių Izraelio žydų yra „ne tie žydai“, kurie šimtmečius gyveno „kartu su musulmonais“, o kilę iš Europos, pavyzdžiui, Ukrainos ir kitų šalių.

Galioja griežtos taisyklės

Tačiau iš tiesų Izraelyje DNR tyrimai nėra uždrausti, nors yra gana griežtos taisyklės, apibrėžiančios jų atlikimą.

Taigi, DNR tėvystės tyrimo pagrindas gali būti šeimos arba religinio teismo sprendimas.

Prašymą nustatyti tėvystei gali pateikti motina arba vaikai, taip pat pirmos eilės giminaičiai broliai ir seserys.

Tačiau yra du griežti apribojimai: tyrimus gali atlikti tik Izraelio sveikatos apsaugos ministerijos įgaliotos laboratorijos.

Be to, tyrimų rezultatai neteikiami patiems pareiškėjams – jie perduodami tiesiogiai teismui, kad šis priimtų sprendimą.

Techniškai, panašios taisyklės galioja ir kilmės nustatymo DNR testams, kurie atliekami kitais tikslais ir kitose laboratorijose ir neturi teisinės galios Izraelyje.

Tačiau praktikoje, kaip rašo įtakingas leidinys „The Jerusalem Post“, bent dvi bendrovės, besispecializuojančios kilmės DNR tyrimų srityje, 2021 metais siuntė testų izraeliečiams, o tokiu būdu gauti duomenys buvo įvesti į duomenų bazes už šalies ribų.

Testuojasi iš smalsumo

Pastaruoju metu visame pasaulyje itin išpopuliarėjo taip vadinami kilmės DNR testai.

Atsiradus pigios genetinės sekoskaitos galimybei, kiekvienas gali sužinoti savo tolimą istoriją ir kilmę.

Šis tyrimas atliekamas ne laboratorijoje, o nuotoliniu būdu. Užsisakius testo rinkinį, į kliento paštą atkeliauja siuntinys, kuriame – visi DNR medžiagai surinkti reikalingi įrankiai.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./DNR testas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./DNR testas

Išsiuntus savo seilių mėginį, laboratorijoje jis išvalomas, išgryninama DNR, tada tūkstančiai tikslių jos segmentų padidinami ir perskaitomi.

Vėliau sukuriamas skaitmeninis failas su genetinės kilmės žemėlapiu, o duomenys įkeliami į visų kitų žmonių segmentų duomenų bazę ir palyginami su visų kitų sumokėjusių klientų duomenimis.

Repatriantų kilmės niekada nebuvo bandoma slėpti

Ribojimų DNR testams egzistavimas socialiniuose tinkluose platinamame vaizdo įraše interpretuojamas kaip įrodymas, kad Izraelio vyriausybė bando nuslėpti „tikrąją“ šiuolaikinių Izraelio žydų kilmę.

Tačiau šis argumentas nėra teisingas dėl tos priežasties, kad Izraelio vyriausybė, taip pat pirmaujančios Izraelio mokslo institucijos niekada nebandė tvirtinti, kad visi dabartiniai Izraelio žydai yra genetiniai palikuonys tų žydų, kurie gyveno šioje teritorijoje iki XIX a.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gyventojai gedi i6puolio aukų
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio gyventojai gedi i6puolio aukų

Priešingai, pripažįstama, kad daugiau nei pusė Izraelio žydų nepriklausomybės laikais buvo aškenaziai (54,8 proc.), žydai imigrantai iš Rytų ir Vidurio Europos, Šiaurės Amerikos, Pietų Afrikos ir Australijos, taip pat didžioji dauguma – iš Vakarų Europos ir Pietų Amerikos.

Tuo pat metu maždaug 35 proc. visų Izraelio žydų yra kilę iš arabų šalių, kurių kasdienio bendravimo kalba iš pradžių buvo arabų.

Be to, Grįžimo įstatyme žydų tapatybė aiškinama ne tik kaip etninė, bet ir kaip religinė:

Šiame įstatyme „žydas“ yra tas, kuris gimė žydų kilmės motinai arba atsivertė ir nepriklauso kitai religijai“.

Tai reiškia, kad žmonės, neturintys jokio genetinio ryšio su žydų tauta, gali gauti šalies pilietybę ir tai yra oficialiai pripažįstama.

Taip pat niekas neginčija fakto, kad dauguma Izraelio žydų yra repatriantų, kurių protėviai iki XIX a. negyveno dabartiniame Izraelyje, palikuonys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žydų šventosios knygos
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Žydų šventosios knygos

15min verdiktas: melas. DNR testai, kuriais siekiama išsiaiškinti savo kilmę, Izraelyje yra gana populiarūs, o tėvystės nustatymo testai nėra draudžiami, tik norint, kad jie turėtų teisinę galią, reikia laikytis tam tikrų taisyklių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius