-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai JAV buvo atidengtas paminklas šėtonui?

Internautai nejuokais nustėro, socialiniuose tinkluose pamatę žinutę, kurioje teigiama, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose, priešais Kapitolijų, „oficialiai atidengtas paminklas šėtonui“. Nepaisant to, kad įraše pateiktos nuotraukos yra autentiškos, tikrieji įvykiai nebuvo tokie dramatiški ir reikšmingi.
Velnias
Velnias / 123RF.com nuotr.

Įraše tvirtinama:

„Kol Ukrainoje draudžiama stačiatikybė, Jungtinėse Amerikos Valstijose pastatytas ir oficialiai atidengtas paminklas šėtonui. „Šėtono šventykla“ ketvirtadienį prie Kapitolijaus atidengė sparnuotos būtybės su ožio galva, pavadintos Bafometu, statulą. Ar yra tokių, kuriems kažkas neaišku?“

Prie teksto pridedamos kelios nuotraukos, kuriose užfiksuota raguotos būtybės statula, stovinti prieš Kapitolijaus pastatą Arkanzase.

Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija
Ekrano nuotr. /Socialiniuose tinkluose platinama dezinformacija

Tai kas čia buvo?

Iš tiesų nuotraukoje užfiksuotas ne oficialus paminklo šėtonui atidengimas, o savotiška protesto akcija, 2018 m. surengta Arkanzaso valstijos sostinėje Litl Roke, kurią inicijavo ateistai ir organizacija „Šėtono šventykla“.

Šių akcijų proga tapo 2017 m. Arkanzaso valstijos Kapitolijuje atidengtas paminklas dekalogui, kurį finansavo tuometinis respublikonų senatorius Jasonas Rapertas.

Pirmasis toks paminklas dekalogui, prie valstijos Kapitolijaus buvo pastatytas 2017 m. birželio 27 d., bet po 24 valandų jį nuvertė vyras, taranavęs jį savo automobiliu. 2018 m. balandžio 26 d. buvo įrengtas naujas paminklas, kurį supo aukšti betoniniai stulpai.

Ateistų ir satanistų požiūriu, tai yra sekuliarios valstybės principo pažeidimas.

Todėl jie užsakė paminklą šėtonui – demonui Bafometui, kurį sudaro paties Bafometo statula, šalia kurios puikuojasi du besišypsantys vaikai, ir pareikalavo, kad šis paminklas būtų pastatytas lygiomis teisėmis su paminklu Dešimčiai Dievo įsakymų.

Šėtono šventyklos vizualizacija/Statula Šėtonui
Šėtono šventyklos vizualizacija/Statula Šėtonui

„Šėtono šventyklai“ to pasiekti nepavyko, nors net buvo pateiktas ieškinys.

Atsisakymo priežastis – taisyklė, pagal kurią bet kokią Kapitolijaus teritorijoje numatomą statyti paminklą turi patvirtinti Arkanzaso asamblėja.

Savo ruožtu D.Rapertas teigė gerbiantis protestuotojų teisę į sąžinės laisvę, tačiau vis dėlto „greičiau užšals pragaras, nei mums bus primesta ši įžeidžianti statula“.

Ne pirmas kartas

2014 metais ta pati organizacija jau siekė įkurdinti analogišką paminklą šalia Oklahomos Kapitolijaus.

Argumentai buvo tie patys – tvirtinta, kad JAV konstitucija neleidžia išskirti ir remti vienos konkrečios religijos. Tad jei valstijos valdžios rūmuose yra paminklas vienai tikybai, privaloma leisti juos pasistatyti ir kitoms.

„Monumentas turės ir praktinę paskirtį – bet kurio amžiaus žmonės galės prisėsti šėtonui ant kelių, kad pamąstytų ir gautų įkvėpimo“, – buvo teigiama projekto autorių pareiškime.

„Šėtono šventykla“ yra ne tiek religinė grupė, reguliariai susirenkanti ir atliekanti religinius ritualus, o veikiau po visą šalį važinėjanti politinių provokatorių draugija. Jos nariai mano, kad šėtonas yra „literatūrinis konstruktas“, o ne reali būtybė su ragais ir kanopomis.

Šėtono šventyklos vizualizacija/Statula Šėtonui
Šėtono šventyklos vizualizacija/Statula Šėtonui

Kas yra Bafometas?

Bafometas yra antgamtinė būtybė arba demonas iš pagoniškosios ir gnostinės tradicijos.

Krikščionybėje šis vardas aiškiai siejamas su demonu arba šėtonu.

Vienas iš kaltinimų, mestų tamplierių ordinui, buvo Bafometo garbinimas.

Tikriausiai, tai buvo viena iš priežasčių, kodėl šis vardas ir atitinkamas atvaizdas tvirtai įsitvirtino Europos okultinėje tradicijoje.

Tikriausiai dėl to protestuojantys ateistai ir satanistai nusprendė užsakyti atitinkamą paminklą, tikėdamiesi paerzinti JAV krikščionių bendruomenę.

15min verdiktas: Trūksta konteksto. Skaitant pasipiktinimą sukėlusį įrašą socialiniame tinkle „Facebook“, galima pamanyti, jog šis įvykis buvo palyginus neseniai, tačiau visa tai nutiko 2018 metais, – prieš plataus masto Rusijos invaziją į Ukrainą.

Pastaruoju metu Rusijos propagandininkai nuolat siekiam pateikti šią šalį kaip „paskutinį tradicinių vertybių bastioną“, o štai JAV – satanizmo ir iškrypimų šalimi, kurioje šėtono garbinimas tapo ne tik atviras, bet ir oficialus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius