Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Kim Jong Unas įspėjo būti pasirengus Trečiajam pasauliniam karui?

Internete toliau plinta įvairios melagienos apie Izraelio ir „Hamas“ karą. Vienas lietuvis pasidalijo naujiena, esą Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas įspėjo apie netrukus prasidėsiantį Trečiąjį pasaulinį karą ir susiejo jį su Izraelio konfliktu. Tačiau jokių panašių diktatoriaus pareiškimų internete nėra.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / „Scanpix“/AP nuotr.

Citavo tariamą reportažą

Vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos paskelbė nuotrauką su naujienų reportažo imitacija. Joje matomas Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas, o fone – paleidžiama raketa. Apačioje – bengalų kalba parašytas tekstas.

Vyras šią nuotrauką susiejo su Izraelio karu, teigdamas, kad diktatorius pranašavo artėjantį Trečiąjį pasaulinį karą.

„Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pareiškė, kad netrukus prasidės Trečiasis pasaulinis karas. Visi turi būti pasirengę.

Ekrano kopija iš „Facebook“
Ekrano kopija iš „Facebook“

Jis sakė, kad dėl paūmėjimo Artimuosiuose Rytuose „karo liepsna“ gali išplisti į kitus pasaulio regionus“, – rašė internautas.

Tačiau ši nuotrauka, kuria pasidalino lietuvis, nieko bendro su Izraelio ir „Hamas“ konfliktu neturi.

Su Izraelio ir „Hamas“ karu nesusiję

Korėjos diktatoriaus siluetas yra iškirptas iš kitos nuotraukos. Pasinaudojus atvirkštine nuotraukų paieška, jo portretą galima rasti ne viename žiniasklaidos pranešime (čia, čia, čia, čia). Fotografiją internete galima atsekti iki 2020-ųjų. Pasak „The Guardian“ portalo, ji buvo daryta 2020 m. balandžio mėnesį.

Ekrano kopija iš „The Guardian“
Ekrano kopija iš „The Guardian“

Nuotrauka naudojama prie įvairias temas pristatančių straipsnių, kuriuose minima Šiaurės Korėja ar jos lyderis.

Šio tariamo reportažo pavadinimas įraše paskelbtoje nuotraukoje parašytas bengalų kalba. Jis reiškia „Griežtas Seulo ir Japonijos pasmerkimas“. „News24“ iš tiesų yra Bangladešo naujienų portalas. Jo ženklas matomas kadro viršutiniame dešiniajame kampe.

Už Kim Jong Uno matoma paleidžiamos raketos nuotrauka – iš dar kito konteksto. Atvirkštinė nuotraukų paieška atskleidžia, kad ši nuotrauka padaryta 2017 m. per Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimą.

„ABC News“ parengtoje visų 2017-aisiais vykusių šios valstybės raketų bandymų apžvalgoje galime rasti ir nuotrauką, ir vaizdo įrašą, kuriuose užfiksuotas šis bandymas. Jos apraše nurodyta: „2017 m. gegužės 30 d. Šiaurės Korėjos oficialiosios Korėjos centrinės naujienų agentūros paskelbtoje nedatuotoje nuotraukoje matyti bandomasis balistinės raketos paleidimas neskelbiamoje Šiaurės Korėjos vietoje.“

Ekrano kopija iš „ABC News“
Ekrano kopija iš „ABC News“

Kiti naujienų portalai būtent šį vaizdo įrašą sieja su raketos paleidimu 2017 m. liepą. Dėl to sunku nustatyti, kurią tiksliai dieną buvo paleista raketa – gegužę ar liepą, tačiau galima nustatyti, kad bandymas vyko 2017 m.

Per liepą vykusį bandymą raketa nusileido jūroje prie Japonijos krantų, Pietų Korėjos teritoriniuose vandenyse.

Jei ši nuotrauka iš tiesų susijusi su pastaruoju bandymu, tai paaiškintų, kodėl tariamo reportažo pavadinime rašoma „Griežtas Seulo ir Japonijos pasmerkimas“.

Taigi galima spėti, kad šį reportažą, nors jo rasti nepavyko, iš tiesų transliavo portalas „News24“. Tikėtina, kad reportaže nebuvo rodoma ši Šiaurės Korėjos lyderio nuotrauka, nes bandymai vyko 2017 m., o portretas internete randamas tik nuo 2020 m.

Reportažo aprašymas ir naudojamos nuotraukos yra susijusios tarpusavyje, bet niekaip nesusijusios su Izraelio ir „Hamas“ konfliktu.

Apie konfliktą nekalbėjo

Internete nepavyko rasti Kim Jong Uno pasisakymų, kuriuose jis kalbėtų apie Trečiąjį pasaulinį karą ar susietų jį su Izraelio ir „Hamas“ konfliktu.

Tai nėra pirmas kartas, kuomet internautai Kim Jong Uną bandė susieti su „Hamas“ ir Izraelio karu. Bet nepriklausomi faktų tikrintojai išsiaiškino, kad Šiaurės Korėjos lyderis apie šį karą nekalbėjo.

Pasak „The Wall Street Journal“, Šiaurės Korėja anksčiau yra pardavusi karinės amunicijos „Hamas“. Pietų Korėjos kariuomenės teigimu, iš spalio 7 d. darytų nuotraukų, galima matyti, kad „Hamas“ naudojo įvairius Šiaurės Korėjos ginklus.

15min verdiktas: melas. Internete nepavyko rasti Kim Jong Uno pasisakymų, kuriuose jis kalbėtų apie Trečiąjį pasaulinį karą, ypač Izraelio ir „Hamas“ konflikto kontekste. Įraše panaudotoje nuotraukoje matyti Šiaurės Korėjos raketos bandymas, greičiausiai atliktas 2017 m.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius