Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai popiežius palaimino vienalytes santuokas?

Socialiniuose tinkluose pasirodė pranešimų, kad dabartinis popiežius Pranciškus pritarė tos pačios lyties asmenų santuokoms. Tačiau iš tikrųjų tokių naujovių nebuvo, o tradicinis Romos Katalikų Bažnyčios mokymas apie santuoką, šeimą ir lytiškumą išliko nepakitęs.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Facebook“ tinkle paskelbtame pranešime teigiama:

„Taigi katalikų popiežius pritarė gėjų santuokoms“.

Kitoje žinutėje pateikiamas šio teiginio paaiškinimas:

„Jie yra Dievo vaikai“. Popiežius pritarė gėjų santuokoms

Pirmą kartą per savo kadenciją popiežius pareiškė, kad pritaria tos pačios lyties asmenų santykiams ir sąjungoms.

Pranciškus sakė, kad LGBT bendruomenės nariai turi teisę į šeimą ir santuoką. Tokį pareiškimą jis padarė dokumentinio filmo apie save filmavimo aikštelėje.

„Homoseksualai turi teisę į šeimą. Jie yra Dievo vaikai“, – sakė popiežius per interviu.“

Akivaizdu, kad autoritetingiausias šaltinis popiežiaus Pranciškaus pozicijai šiuo klausimu paaiškinti yra oficialūs Vatikano pareiškimai ir dokumentai.

2023 m. gruodžio 18 d. Romos kurija paskelbė specialią Pranciškaus pasirašytą deklaraciją, kurioje paaiškinama pozicija dėl tos pačios lyties asmenų sąjungų palaiminimo.

Santuokos ir su ja susijusių bažnytinių apeigų apibrėžimas yra ganėtinai vienareikšmis:

„Kaip ir minėtame Šventojo Tėvo atsakyme į dviejų kardinolų „responsa ad dubia“ (atsakymų į abejones forma), šioje deklaracijoje tvirtai laikomasi tradicinio Bažnyčios mokymo apie santuoką, neleidžiant jokios į liturginę apeigą panašios liturginės apeigos ar palaiminimo, galinčio sukelti painiavą.

Neseniai paskelbtas popiežiaus Pranciškaus atsakymas į antrąjį iš penkių dviejų kardinolų pateiktų klausimų suteikia galimybę toliau nagrinėti šį klausimą, ypač jo pastoracinę reikšmę.

Vengtina, kad „santuoka būtų pripažįstama tai, kas nėra santuoka“.

Todėl neleistinos apeigos ir maldos, galinčios sukelti painiavą tarp to, kas yra santuoka – tai yra „išskirtinė, stabili ir neišardoma vyro ir moters sąjunga, natūraliai atvira vaikų gimdymui“ – ir to, kas jai prieštarauja.

Šis įsitikinimas pagrįstas amžina katalikiška santuokos doktrina; tik šiame kontekste lytiniai santykiai įgyja savo natūralią, tinkamą ir visiškai žmogišką prasmę.

Bažnyčios doktrina šiuo klausimu išlieka tvirta“.

Nuostatos nepakito

Romos Katalikų Bažnyčios mokymas, kuris, kaip teigiama šioje deklaracijoje, išlieka nepakitęs, išsamiai išdėstytas „Katalikų Bažnyčios katekizme“. Jame apie homoseksualumą rašoma taip:

„Homoseksualumas reiškia santykius tarp vyrų ar moterų, kurie jaučia išskirtinį ar vyraujantį seksualinį potraukį tos pačios lyties asmenims.

Skirtingose epochose ir kultūrose jis pasireiškia labai įvairiomis formomis. Jo psichinė kilmė iš esmės lieka neišaiškinta.

Remdamasi Šventuoju Raštu, kuriame homoseksualūs veiksmai pateikiami kaip sunki ištvirkimo forma, Tradicija nuosekliai skelbia, kad „homoseksualūs veiksmai yra neabejotinai neteisėti“.

Jie prieštarauja prigimtiniam įstatymui. Jie atima iš lytinio akto gyvybę teikiančią funkciją. Jie neatsiranda iš tikro emocinio ir seksualinio papildomumo. Jokiais atvejais jie negali būti priimtini.“

Iš to galima daryti aiškią išvadą, kad nei Romos katalikų bažnyčia, nei popiežius Pranciškus asmeniškai tos pačios lyties asmenų santuokų nelaiko leistinomis, o su jomis susijusių santykių priimtinais.

123RF.com nuotr./Vyrų pora
123RF.com nuotr./Vyrų pora

Leidžiami palaiminimai

Tačiau 2023 m. gruodžio 18 d. Deklaracijoje konkrečiai kalbama apie palaiminimų skyrimą, taip pat apie atlaidumą nusidėjėliams.

Ir kunigams leidžiama teikti pastoracinį palaiminimą tos pačios lyties poroms, tačiau konkrečiai ir pakartotinai pabrėžiama, kad tai neturi būti specialiai sukurta apeiga, be to, ši procedūra negali būti panaši į vestuves ar Santuokos sakramentą.

Tikriausiai tokį Pranciškaus ir Romos kurijos sprendimą galima vertinti kaip tam tikrą liberalią naujovę.

Pažymėtina, kad net pačioje deklaracijoje teigiama, jog tos pačios lyties asmenų sąjungų palaiminimo klausimas tebėra prieštaringas ir yra nepalankiai vertinamas konservatyvių pažiūrų šalininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vatikane – tradicinės Kūčių mišios
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vatikane – tradicinės Kūčių mišios

15min verdiktas: trūksta konteksto. Nors katalikų bažnyčia leido palaiminti tos pačios lyties asmenų sąjungas, akcentuojama, kad tai nėra santuoka.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius