Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai popiežius Pranciškus pateko į ukrainiečių juoduosius sąrašus?

Rusijos propagandininkai skleidžia dezinformaciją, esą dabartinis popiežius buvo įtrauktas į Ukrainos „Myrotvorets“ (Taikdarių) centro sudaromą duomenų bazę kaip Vladimiro Putino agresijos bendrininkas. Tačiau iš tikrųjų nieko panašaus neįvyko.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus / Vida Press nuotr.

Ukrainoje veikiantis „Myrotvorets“ oficialioje svetainėje pristatomas kaip „nusikaltimų Ukrainos nacionaliniam saugumui, taikai, žmonijai ir tarptautinei teisei elementų tyrimo nevyriausybinis centras, kurio darbas – teikti informaciją teisėsaugos institucijoms ir specialiosioms tarnyboms apie prorusiškus teroristus, separatistus, samdinius, karo nusikaltėlius ir žudikus.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

Netikėtas skandalas

Praėjusią savaitę Ukraina ir jos sąjungininkės sukritikavo popiežių Pranciškų, viename interviu kalbėjusį apie Maskvos sukeltą karą ir sakiusį, kad „stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą bei derėtis“.

Visuomeninis transliuotojas RTS 87 metų pontifiko paklausė apie Ukrainoje vykstančias diskusijas, ar reikia pasiduoti Rusijos invazijai, ar tai tik įteisintų jėgos galią.

„Manau, kad stipriausi yra tie, kurie mato situaciją, galvoja apie žmones ir turi drąsos iškelti baltą vėliavą bei derėtis“, – pareiškė jis vasario pradžioje duotame interviu.

Kalbėdamas apie karą apskritai, įskaitant „Hamas“ ir Izraelio karą, jis pridūrė: „Derybos niekada nereiškia pasidavimo. Tai drąsa nevesti šalies į savižudybę.“

Daug kas šį jo pareiškimą suprato kaip raginimą Ukrainai pasiduoti, nors Vatikano atstovas Matteo Bruni vėliau pareiškė, kad popiežius Pranciškus neturėjo to omenyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus Portugalijoje laikė dideles mišias lauke
AFP/„Scanpix“ nuotr./Popiežius Pranciškus Portugalijoje laikė dideles mišias lauke

Propagandininkų išpūstas burbulas

Netrukus po skandalo rusų žiniasklaidoje ir propagandiniuose kanaluose pasirodė informacijos, neva popiežius buvo įtrauktas į „Myrotvorets“ keliančių grėsmę asmenų sąrašą.

Tekstą lydi paveikslėlis – tariamai ekrano nuotrauka iš „Myrotvorets“ duomenų bazės, kurioje matoma dabartinio Romos popiežiaus, pasaulietišku vardu Jorge Mario Bergoglio, nuotrauka.

Tarp kaltinimų – tariama parama „rusų katalikams“ ir dalyvavimas Rusijos Federacijos nusikaltimuose prieš Ukrainą.

Tačiau ukrainiečių duomenų bazėje, kurioje kaupiama informacija apie tariamus nusikaltimus prieš Ukrainą ir ukrainiečių tautą, informacijos apie popiežių Pranciškų (ar Bergoglio) nėra.

Be to, Kovos su dezinformacija centras prie Ukrainos saugumo ir gynybos tarybos savo oficialiose paskyrose paskelbė paneigimą, kuriame paskleistą „naujieną“ įvertino kaip klastotę ir Rusijos Federacijos provokaciją.

Siekia įkalti pleištą tarp tikinčiųjų

Tokių specialių informacinių operacijų logika gana akivaizdi: religiniai klausimai iš esmės yra labai jautrūs bet kuriai visuomenei.

Be to, popiežius yra nemažos dalies ukrainiečių dvasinis lyderis: Ukrainos graikų katalikų bažnyčia tebėra didžiausia iš visų Rytų katalikų bažnyčių.

Visiškai suprantama, kad Pranciškaus įvardijimas Rusijos bendrininku būtų sukėlęs aštrią neigiamą reakciją tarp Ukrainos katalikų.

Taip pat galima spėti, kad jei daugiau žmonių patikėtų šia melagiena, galėtų įsiplieksti tarpreliginis konfliktas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus vadovavo Kalėdų liturgijai XI amžiuje statytame Kyjivo Pečorų lauros vienuolyne.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos stačiatikių bažnyčios vadovas metropolitas Epifanijus vadovavo Kalėdų liturgijai XI amžiuje statytame Kyjivo Pečorų lauros vienuolyne.

15min verdiktas: melas. Informacija apie popiežiaus įtraukimą į Ukrainos duomenų bazę „Myrotvorets“ yra klastotė.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius