-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Rusijos valstybinėje Tretjakovo galerijoje iškabinti paveikslai su V.Putinu?

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, suklaidinęs daugelį interneto vartotojų. Jame Rusijos Valstybinės Tretjakovo galerijos gidė pristato paveikslus, kuriuose pavaizduotas Vladimiras Putinas su kitais pasaulio lyderiais. Tačiau tai tėra klastotė.
V.Putino paveikslai Tretjakovo galerijoje – tiesa ar pokštas?
Tretjakovo galerija / Ekrano nuotr.

Valstybinė Tretjakovo galerija yra meno muziejus Maskvoje, kurį 1856 m. įkūrė pirklys Pavelas Tretjakovas. Ji turi vieną didžiausių Rusijos meno kolekcijų pasaulyje.

Pastaruoju metu socialiniame tinkle „Facebook“ daugybės patiktukų, komentarų ir pasidalijimų sulaukė vaizdo įrašas, kuriame gidė neva pristato naują parodą. Joje – V.Putino portretai, vaizduojant jį kaip imperatorių, kiti paveikslai, kuriuose jis neva įamžintas su jam palankiais pasaulio politikais – buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir Kinijos lyderiu Xi Jinpingu.

Interneto vartotojai komentaruose tikina nesupratę, ar tai pokštas, ar tikrai galerijos vadovai nusprendė taip pagerbti šalies vadovą.

Paroda – sena, tik vaizdai nauji

Iš tiesų vaizdo įrašas tikras, tai yra nebuvo generuotas dirbtinio intelekto (AI) pagalba. Tačiau V.Putino paveikslai rėmuose – klastotė.

Kadrai paimti iš daugiau nei valandos trukmės virtualios ekskursijos po Ivano Aivazovskio parodą įrašo. Ji buvo surengta dar 2016 metais.

Ivanas Aivazovskis arba Ovanesas Gaivazianas – pasaulinio garso armėnų kilmės rusų dailininkas – marinistas, kolekcionierius, mecenatas.

Realiame įraše Galina Sergejevna Čiurak, vadovaujanti Tretjakovo galerijos XIX a. antrosios pusės – XX a. pradžios tapybos skyriui, bei I.Aivazovskio parodos kuratorė pristato šio garsaus menininko darbus.

Ekrano nuotr. /V.Putino paveikslai Tretjakovo galerijoje – tiesa ar pokštas?
Ekrano nuotr. /V.Putino paveikslai Tretjakovo galerijoje – tiesa ar pokštas?

„Pasiskolino“ pokštą

Kaip rodo vandens ženklas ant suklastoto įrašo, pirmą kartą jis buvo publikuotas „Telegram“ kanale „Barrin_channel“.

Šis kanalas aršiai kritikuoja V.Putiną ir jo pakalikus, situaciją Rusijoje, dalijasi tiek rimta informacija, tiek pokštais bei karikatūromis.

Čia įrašas iš tariamos ekskursijos po V.Putino portretų parodą pirmą kartą buvo publikuotas kovo 12 dieną.

15min verdiktas: satyra. Nors paroda reali, tačiau paveikslai joje buvo „patobulinti“ įmontuojant V.Putino ir kitų politikų atvaizdus.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius