-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar tikrai Ukrainą „įkūrė Leninas“?

Socialiniuose tinkluose vėl plinta pranešimai, kad Ukrainą esą „Sovietų Sąjungos sudėtyje“ sukūrė Vladimiras Leninas. Tokių teiginių dažnai galima aptikti Rusijos propagandininkų straipsniuose, tačiau iš tikrųjų yra priešingai – Sovietų Ukraina buvo viena iš Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos (SSRS) steigėjų.
Lenino galva 1991 m. Berlyne
Lenino galva 1991 m. Berlyne / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Facebook“ tinkle platinamas pranešimas, kuriame teigiama:

„Grįžkime į 1654 m., kai Ukraina kreipėsi į Rusiją su prašymu prijungti ją prie Rusijos imperijos, nes nesugebėjo apsaugoti savo sienų nuo išorės išpuolių. Jei pažvelgsime į tuometines Ukrainos sienas, pamatysime, kad jos siekė maždaug 40 kilometrų aplink Kyjivą. Ne daugiau ir ne mažiau. Ir štai 1922 m. Leninas sugalvojo dar kartą sukurti Ukrainos valstybę Sovietų Rusijos sudėtyje“.

Teiginio, kad 1654 m. „Ukraina prašė Rusijos prisijungti“, negalima vadinti vienareikšmiškai melagingu, tačiau tai labai tendencinga traktuotė.

Akivaizdu, kad kalbama apie Perejaslavo Radą, po kurios rezultatų Zaporižios kazokų kariuomenė kreipėsi į Maskvos carą Aleksejų Michailovičių su prašymu priimti juos į savo „aukštąją ranką“, kitaip tariant, priimti savo valdžion.

Tačiau būtų ne visai teisinga tapatinti Ukrainą ir Zaporižios kazokus.

Kyjivo Rusios istorija prasidėjo daug anksčiau, ir daug jos žemių tuo metu nebuvo kontroliuojamos kazokų.

Taip pat prašymas globoti, kurį galima būtų prilyginti vasalo priesaikai, vargu ar tapatus „prisijungimo“ ar „aneksijos“ sąvokoms, kaip jos suprantamos šiuolaikinėje tarptautinėje teisėje.

Bet kuriuo atveju istoriškai netikslu teigti, kad Vladimiras Leninas sukūrė Ukrainą Sovietų Sąjungos sudėtyje – iš tiesų nepriklausomos Ukrainos valstybingumo kūrimo darbai prasidėjo dar prieš bolševikams ateinant į valdžią.

Taigi, 1917 m. kovo 17 d., netrukus po imperatoriaus Nikolajaus II atsisakymo nuo sosto, buvo įkurta Ukrainos Centrinė Rada, o tų pačių metų birželio 23 d. – paskelbta Ukrainos autonomija ir galiausiai 1918 m. sausio 22 d. – visiška nepriklausomybė. 1918 m. balandžio 29 d. buvo priimta Ukrainos Liaudies Respublikos konstitucija.

1918 m. balandžio 29 d. Vokietijos remiamas Centrinės rados ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis atamanas Pavlo Skoropadskis įkūrė Ukrainos valstybę, tą pačią dieną jis paskelbtas Ukrainos etmonu. Netrukus Vokietijos kariuomenę išvedus iš Ukrainos valdžioje įsitvirtino Simono Petliuros vadovaujama Ukrainos direktorija.

Vadinasi, iki sovietų valdžios įsigalėjimo Ukrainoje jau egzistavo savas valstybingumas.

SSRS pripažino Ukrainos nepriklausomybę

Sovietų valdžia oficialiai pripažino Ukrainą ir tai atsispindėjo tarptautiniuose susitarimuose.

Pavyzdžiui, 1921 m. kovo 18 d. sudarant Rygos taikos sutartį, Ukraina (Ukrainos SSR) ir Rusijos Sovietų Federacinė Socialistinė Respublika (RSFSR) veikė atskirai, o taikos sutarties 2 straipsnyje buvo teigiama: „Abi susitariančiosios šalys, vadovaudamosi tautų apsisprendimo principu, pripažįsta Ukrainos ir Baltarusijos nepriklausomybę...“

Ukraina nebuvo „neatskiriama“ Sovietų Sąjungos dalis, bet buvo viena iš jos steigėjų, kaip nurodyta Sovietų Socialistinių Respublikų Sąjungos steigimo sutartyje.

Pabrėžtina, kad Ukrainos Sovietų Socialistinė Respublika pagal šios sutarties 26 straipsnį išsaugojo teisę laisvai išstoti iš SSRS.

15min verdiktas: iš dalies melas. Žinutėje yra ir akivaizdžiai melagingos informacijos, ir tendencingai interpretuojamų tikrų faktų.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius