Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Armėnijoje dešimtys tūkstančių žmonių protestavo prieš kelių kaimų grąžinimą Azerbaidžanui

Dešimtys tūkstančių žmonių ketvirtadienį dalyvavo mitinge Jerevane, protestuodami prieš vyriausybės sprendimą grąžinti kai kuriuos kaimus aršiam priešininkui Azerbaidžanui.
ALAIN JOCARD / AFP
ALAIN JOCARD / AFP

Armėnija sutiko atiduoti kaimus, kurie jai priklausė nuo XX amžiaus 10-o dešimtmečio, ir pradėjo sienos žymėjimą, siekdama taikos susitarimo su Baku ir norėdama išvengti dar vieno kruvino konflikto.

Nuo pat Sovietų Sąjungos žlugimo abi Pietų Kaukazo šalys jau tris dešimtmečius nesutaria dėl ginčijamos teritorijos, ypač Kalnų Karabacho.

„Šiandien atvykau čia, nes noriu palikti mūsų vaikams gražią šalį (...) Nebegalime taip gyventi, nuolat atiduodami savo žemę“, – naujienų agentūrai AFP sakė mitinge dalyvavęs 77-erių Edikas Nikogosianas.

Po prieš šešias dienas vykusių protestų Armėnijos šiaurės rytuose esančiame Tavušo regione, kur vyriausybė sutiko atiduoti dalį teritorijos, demonstrantai pradėjo žygį į sostinę.

Opozicinių partijų nariai ir pabėgėliams iš Kalnų Karabacho atstovaujančios organizacijos prisijungė prie dešimčių tūkstančių žmonių prie vyriausybės pastato Jerevano Respublikos aikštėje.

Azerbaidžanas praėjusių metų rudenį per žaibišką vienos dienos puolimą atgavo ginčijamo Kalnų Karabacho regiono kontrolę. Nuo tada iš Kalnų Karabacho jau pabėgo daugiau kaip 100 tūkst. žmonių – beveik visi šio separatistinio regiono etniniai armėnai.

Ministras pirmininkas Nikolas Pašinianas sutiko su Baku reikalavimu grąžinti keturis pasienio kaimus Tavušo regione, kuriuos praėjusio amžiaus 10-e dešimtmetyje užėmė armėnų pajėgos.

Jis sakė, kad tai bus pirmas žingsnis siekiant taikos susitarimo su Baku ir kad Jerevanas neatiduos jokios savo suverenios teritorijos.

Tačiau šis sandėris sukėlė kelias savaites trukusius protestus, kurių metu žmonės blokavo pagrindinius kelius, siekdami priversti N. Pašinianą pakeisti kursą.

„Nikolas [Pašinianas] užsiima prekyba mūsų žeme, uždirba iš to pinigus. Kuo greičiau turime pašalinti jį iš pareigų“, – sakė 70-metis protestuotojas Norikas Šahramanianas.

„Iki galo kovojau už Arcachą, bet mes jį praradome“, – sakė 45-erių mokytoja Sona Matevosian, pavartojusi separatistinį armėnišką Kalnų Karabacho, tarptautiniu mastu pripažįstamą Azerbaidžano dalimi, pavadinimą.

„Nenoriu prarasti ir Armėnijos. Negalime leisti, kad silpnos valdžios institucijos atiduotų Armėniją“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius