Karštas vasaros pasiūlymas! Prenumerata visai vasarai tik - 1,49 Eur.
Išbandyti

Atitrūkę nuo realybės: Dūmos pirmininkas sako, kad Ukraina įtraukia Vakarus į didelį pasaulinį karą

Rusijos žemųjų parlamento rūmų pirmininkas perspėjo, kad Ukraina įtraukia Jungtines Valstijas ir Europą į didelį pasaulinį karą, ir ketvirtadienį paragino Vakarų lyderius imtis atsakingų veiksmų, kad būtų išvengta katastrofos.
Rusijos raketų smūgis Odesoje
Rusijos raketų smūgis Odesoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidento Vladimiro Putino karas Ukrainoje sukėlė didžiausią Rusijos ir Vakarų santykių suirutę nuo 1962 m. Kubos raketų krizės. Rusija dabar žengia pirmyn fronto linija Ukrainoje, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

„Kyjivo režimas įvelia Jungtines Valstijas ir Europos šalis į didelį karą“, – sakė Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas, kuris yra artimas V.Putino sąjungininkas ir Rusijos saugumo tarybos narys.

Jis teigė, kad Ukrainos įstatymų leidėjai bando įtikinti Jungtines Valstijas leisti Kyjivui naudoti JAV tiekiamus ginklus smūgiams į Rusijos teritoriją.

Nepripažįsta Rusijos kaltės ir dramatizuoja situaciją

„Scanpix“/AP nuotr./Viačeslavas Volodinas
„Scanpix“/AP nuotr./Viačeslavas Volodinas

„Šis kelias veda į tragediją, kuri gali paveikti visą žmoniją, – dramatizavo V.Volodinas. – Vakarų politikai turi suvokti savo atsakomybę ir padaryti viską, kad situacija neprivestų prie pasaulinės katastrofos.“

Trečiadienį Kyjive JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kalbėjo, kad Vašingtonas „neskatino ir neleido smūgių už Ukrainos ribų, tačiau galiausiai Ukraina pati turi priimti sprendimus, kaip ji ketina vykdyti šį karą“.

„Mes aiškiai pasakėme apie savo politiką, bet vėlgi, tai yra sprendimai, kuriuos Ukraina turi priimti, Ukraina juos priims pati“, – teigė A.Blinkenas, sakoma jo pastabų stenogramoje, kurią pateikė JAV valstybės departamentas.

Ukraina teigia turinti teisę atakuoti Rusijos taikinius, nes kasdien į ją smogia Rusijos raketos. Jungtinės Valstijos dėl didesnio pavojaus atsargiai žiūri į tai, kad jų ginklai būtų naudojami tiesioginiam puolimui prieš Rusiją, didžiausią pasaulyje branduolinę galybę.

V.Putinas ir JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo, kad tiesioginė Rusijos ir JAV vadovaujamo NATO karinio aljanso konfrontacija gali sukelti Trečiąjį pasaulinį karą.

Rusija įspėjo, kad JAV ir Vakarų ginklų panaudojimas prieš taikinius Rusijos teritorijoje gali sukelti naują konfrontacijos lygį. V.Putinas įsakė surengti taktinių branduolinių ginklų pratybas, iš dalies reaguodamas į Vakarų pareiškimus.

„Bet koks Amerikos ir Europos ginklų panaudojimas atakuojant taikius Rusijos Federacijos miestus pareikalaus galingesnių ginklų panaudojimo siekiant apsaugoti mūsų šalies piliečius“, – kalbėjo V.Volodinas.

Praėjusią savaitę V.Putinas apkaltino Vakarus, kad šie rizikuoja sukelti pasaulinį konfliktą, ir pareiškė, kad niekam nebus leista grasinti Rusijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite
15min naujienlaiškius