Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 23

Australijos „Tadas Blinda“ – Nedas Kelly: tikrove virtusi legenda apie šarvuotą bankų plėšiką

Pripažinkime, kiekvienas iš mūsų nors kartą gyvenime esame pagalvoję, jog „nėra pasaulyje teisybės“. Paprastai, tai vyksta matant vienokią ar kitokią „neteisingą“ situaciją, dažnai – patiriant ją asmeniškai. Kartais į tai numojama ranka, nusikeikiama, kartais – imamasi teisėtų veiksmų padėčiai ištaisyti.
Improvizuota pašto dėžutė Australijoje ir Nedo Kelly atvaizdas
Improvizuota pašto dėžutė Australijoje ir Nedo Kelly atvaizdas / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Demokratija sukūrė visą eilę biurokratinių institucijų, kurių pagalba gali būti įgyvendintas teisingumas, tačiau nepaisant to, mitai, legendos, istorijos, o nūdienos laikais – kino filmai apie herojus, kurie teisingumą nutaria įgyvendinti patys – labai populiarūs.

Literatūrinėje-romantizuotoje istorijos versijoje žinome „Robiną Hudą“, iš Viduramžių Vokietijos atkeliavo terminas „Raubritter“ (riteris-plėšikas), dalis mūsų vaikystėje skaitėme knygas apie bebaimį kapitoną Piterį Bladą ar škotą Rob Roy, o lietuviško „svieto lygintojo“ Tado Blindos apskritai pristatinėti nebereikia. 19-ojo amžiaus Australijai reikėjo savojo didvyrio ir toks netruko atsirasti – Nedas Kelly.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Nedas Kelly
„Wikimedia Commons“ nuotr./Nedas Kelly

Tiesa, kaip ir anksčiau minėtais atvejais, vyruko gyvenimo realybė nebuvo tokia romantiška ir žavinga, kaip dažnai teigiama daugeliui metų praėjus, tačiau pėdsakas šalies istorijoje – ryškus ir neabejotinas.

Kuomet Johnas Kelly įkliuvo Airijoje su dviem pavogtomis kiaulėmis, vietinis teismas pasiūlė jam nemokamą ekskursiją į Australiją be teisės sugrįžti. Naujoje tėvynėje jo laukė ne mažiau vargingas gyvenimas, daug alkoholio, o gyvenimą praskaidrino žmona Ellen ir 8-ri jų vaikai.

Tėtušis ilgai šioje ašarų pakalnėje neužsibuvo, tad trečiasis sūnus Edvardas (Nedas) liko su namiškiais, o šie pernelyg daug dėmesio jam skirti negalėjo. Vienintelis neabejotinai kilnus poelgis vaikino gyvenime – išgelbėtas skęstantis klasės draugas, kurio tėvai atsidėkodami padovanojo jaunuoliui šaliką. Šis aksesuaras puošė Nedo kaklą veik visą gyvenimą, dažnai – atliekant mažiau kilnius darbus.

O viskas prasidėjo nuo tokio menkniekio…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius