Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Baltarusijos prezidentas Lukašenka pajaunėjo viena diena

Paskutinę vasaros dieną Baltarusijos prezidento oficialiame tinklalapyje pasirodė nauja Aleksandro Grigorjevičiaus Lukošenkos gimimo data – 1954 metų rugpjūčio 31 diena, rašo britų visuomeninio transliuotojo BBC naujienų svetainė.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Išvakarėse, beje, ir oficialus tinklalapis, ir žiniasklaidos priemonės teigė, kad valstybės vadovas, kaip visada, švenčia savo gimimo dieną rugpjūčio 30–ąją.

Naujiena, kad A.Lukašenka pajaunėjo viena diena, rugsėjo 1 dieną tapo informacine „bomba“,mat įkyrūs žiūrovai ėmė aiškintis, ar nesuklydo nacionalinė televizija, sveikindama A.Lukašenką vakaro naujienų laidose su gimimo diena tėvą ir sūnų Lukašenkas.

Berniukui Koliai rugpjūčio 31 dieną sukako šešeri metai, diena iki to jo tėvą, Baltarusijos valstybės vadovą, gimimo dienos proga pasveikino Rusijos, Kazachstano, Ukrainos prezidentai, Rusų Ortodoksų Bažnyčios vadovas Kirilas ir daugelis kitų.

Šalies informacijos agentūros, tarp jų vyriausybinė agentūra „BELTA“ pranešė rugpjūčio 30–ąją, kad per savo gimimo dieną Aleksandras Lukašenka vyksta į darbo reikalais į Gomelio sritį.

Paskutinę vasaros dieną Baltarusijos prezidento oficialiame tinklalapyje pasirodė nauja Aleksandro Grigorjevičiaus Lukošenkos gimimo data – 1954 metų rugpjūčio 31 diena.

Bet jau rytą trečiadienį oficialūs komentarai skambėjo kitaip.

Interneto laikraščio „Solidarnost“ žurnalistai kreipėsi į prezidento sekretorių spaudai, prašydami tai paaiškinti.

„Prezidento gimimo data nesikeitė. Kas jums sakė, kad jo gimimo diena rugpjūčio 30–ąją? Ji visada buvo rugpjūčio 31–ąją. Ir visada biografijoje valstybės vadovo tinklalapyje buvo nurodyta būtent ši data“, – atsakė prezidento spaudos tarnybos darbuotojas laikraščiui „Solidarnost“.

Į argumentus, kad yra interneto puslapių, kuriuose matyti ankstesnė Aleksandro Lukašenkos gimimo data – rugpjūčio 30–oji, kopijų, pašnekovas atsakė: „Kokios kopijos? Prezidento biografija nesikeitė“.

Tuo tarpu „neteisingą“ Baltarusijos prezidento gimimo datą kol kas dar galima rasti net oficialiuose tinklalapiuose. Knygos ir bukletai su pirmojo ir kol kas nepakeičiamo Baltarusijos prezidento biografijos duomenimis taip pat teigia, kad Aleksandras Lukašenka gimė rugpjūčio 30 dieną.

Aiškumo rugsėjo 1–osios vidudienį įnešė informacijos agentūra „BelaPAN“, paskelbusi tokį pranešimą:

„Kaip pranešė informacijos bendrovei “BelaPAN„ šaltinis prezidento administracijoje, esmė ta, kad Aleksandro Lukašenkos motina atvyko į gimdymo namus rugpjūčio 30 dienos vakarą, bet pagimdė jį naktį iš rugpjūčio 30 į 31 dieną, tiksliau po vidurnakčio. Šeštajame dešimtmetyje gimdymo namuose kaimo vietovėje, žinoma, niekas su sekundžių tikslumu vaiko gimimo laiko valandos laikotarpyje nežymėjo. Taigi naujagimį ir užrašė rugpjūčio 30 dieną, pagal gimdyvės atvykimo į gimdymo namus datą“.

Kadangi prezidentas ramiai žiūri į šią datą, jis neteikė tam reikšmės iki gimimo jaunesniojo sūnaus Nikolajaus, kuris atėjo į pasaulį rugpjūčio 31 dieną. O gimus Nikolajui, prezidentas ėmė išsamiau klausinėti motiną savo gimimą ir išsiaiškino, kad švęsti gimimo dieną reikia rugpjūčio 31–ąją.

Tai, kad su jaunesniuoju sūnumi Kolia jis gimė vieną dieną, A.Lukašenka pirmą kartą pranešė pernai birželį interviu Rusijos laikraščio „Zavtra“ redaktoriui Aleksandrui Prochanovui. Tada visi palaikė tai apsirikimu, pažymėdami ypatingą Baltarusijos vadovo tėvišką meilę nesantuokiniam sūnui.

Tinklaraštininkas Malishevsky pastebėjo trečiadienį, kad naują savo gimimo datą Baltarusijos prezidentas nurodė gyventojų surašymo anketoje pernai spalį. Tai patvirtina prezidento anketos nuotrauka, išplatinta internete.

Tinklaraščiuose ir forumuose žmonės įvairiai komentuoja A.Lukašenkos „pasijauninimą“, daugelis komentarų itin kandūs ir aštrūs.

Tuo tarpu Baltarusijos prezidentas, atidarydamas rugsėjo 1 dieną naują mokyklą Borovlianų miestelyje, pareiškė, kad didėja žiniasklaidos spaudimas jo šeimai artėjant prezidento rinkimams.

„Aš labai skausmingai reaguoju, kai kalbama apie mano vaikus ir šeimą“, – pareiškė žurnalistams A.Lukašenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius