TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltijos šalių gėjų paradas Rygoje baigėsi be incidentų

Rygos centre šeštadienį surengtas Baltijos šalių gėjų paradas, kuriame nepaisydami lietaus dalyvavo maždaug 400 žmonių, baigėsi be jokių incidentų, praneša korespondentai.
Eitynių akimirka
Eitynių akimirka / „Scanpix“ nuotr.

Į parado Vermanės parke dalyvius kreipėsi lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų (LGBT) atstovai iš Latvijos, Lietuvos ir Estijos, JAV ambasadorė Latvijoje Judith Garber, JAV ambasadorius Estijoje Michaelas Poltas, antrasis JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Thomas Melia.

LGBT organizacijos valdybos narė Jolanta Cihanoviča padėkojo parado dalyviams už drąsą ir energiją.

Lietuvos ir Estijos atstovai taip pat kreipėsi į dalyvius ir akcentavo, kad šis Baltijos šalių gėjų paradas yra būdas dialogui formuoti ir homofobinei raiškai visuomenėje mažinti.

„JAV aktyviai remia lygias teises visiems visame pasaulyje, ar kalbėtume apie moteris, rasines ar etnines mažumas, lesbietes, gėjus, biseksualus ar apie transseksualus! Mūsų valstybės sekretorė Hilary Clinton yra pasakiusi: „Gėjų teisės yra žmogaus teisės – nėra jokių išimčių!“ Štai kodėl esame čia ir toliau remsime jūsų bandymus pasiekti lygybę ir pagarbą“, – sakė T.Melia.

Renginyje taip pat dalyvavo olandų, norvegų ir danų ambasadoriai, kiti diplomatai, taip pat – Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius.

Be to, buvo atstovų iš Armėnijos, Gruzijos, Kazachstano, Kirgizijos, Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos. Tuo tarpu už parko tvoros stovėjo maždaug 10 protestuotojų, bet jų akcija baigėsi po penkių minučių.

Baltijos šalių gėjų paradų tradicija prasidėjo 2009 metais Rygoje. Vėliau paradai kasmet vykdavo vis kitos Baltijos valstybės sostinėje.

Šeštadienį maždaug 2,5 tūkst. gėjų ir lesbiečių taip pat žygiavo Lenkijos sostinėje Varšuvoje.

Lenkų gėjai ir lesbietės pamažu darosi vis labiau pastebimi visuomenėje, kurioje homoseksualizmas ilgą laiką buvo tabu. Viena lenkų partija, Palikoto judėjimas, gėjų teises pavertė viešo diskurso klausimu, kai po pernai įvykusių rinkimų į šalies parlamentą atvedė pirmąjį homoseksualumo neslepiantį vyrą ir pirmąjį transseksualą.

Tarp Varšuvos parado dalyvių buvo Agata Trzebuchowska, kuri buvo apsirengusi kaip Mergelė Marija, galvą prisidengusi mėlyna skraiste.

„Situacija gali gerėti Lenkijos politinėje sferoje, bet ji negerėja Bažnyčioje“, – sakė ši 20-metė antropologijos studentė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius