-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama: Amerikos susidomėjimas Azija – ne naujas

Jungtinių Valstijų vadovas per paskutinį vizitą Azijoje pareiškė, kad jo posūkis į šį žemyną nėra tik laikina užgaida. Atskridęs į Laosą iš Kinijos, Barackas Obama ir vėl užsipuolė Pekiną, žadėdamas neleisti didžiosioms šalims engti mažųjų ir nepripažindamas teritorinių ambicijų.
Barackas Obama išskrenda į Midvėjaus Atolą
Barackas Obama išskrenda į Midvėjaus Atolą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Bet Pietryčių Azijos lyderių susitikimą užgožė Filipinų prezidento keiksmažodžiai B.Obamos atžvilgiu, po kurių Baltieji rūmai atšaukė jų susitikimą, nors aštrialiežuvis Rodrigo Duterte ir pareiškė jam nebūdingą apgailestavimą.

Laosas buvo tapęs labiausiai bombarduojama šalimi pasaulyje, kai Amerikos centrinė žvalgybos agentūra septintajame dešimtmetyje pradėjo slaptą karą, siekdama sustabdyti ginklų tiekimą Vietnamo komunistams.

Dabar Jungtinių Valstijų prezidentas per trejus metus žada tiek pat pinigų, kiek Vašingtonas skyrė per pastaruosius dvidešimt metų neutralizuoti tūkstančiams kasetinių bombų, tebežalojančių Laoso gyventojus.

Šalyje, kurią keturis dešimtmečius geležine ranka valdo komunistai, B.Obama baigia vienuoliktą ir paskutinį savo valdymo vizitą, pabrėždamas, kad vienas svarbiausių jo pasirinkimų – atsigręžti į Aziją – yra ilgalaikis, siekiant išsaugoti Amerikos lyderystę regione.

„Amerikos susidomėjimas Azija ir Ramiuoju vandenynu – ne naujas. Tai ne trumpalaikis kaprizas. Jis atspindi pamatinius nacionalinius interesus. O Jungtinėse Valstijose visos politinės jėgos plačiai pripažįsta, kad Azija ir Ramusis vandenynas taps tik vis svarbesnis ateinančiame šimtmetyje – ir Amerikai, ir pasauliui“, – pabrėžė JAV lyderis.

Bet net artimi sąjungininkai Amerikai iškrečia nemalonių staigmenų. Su rankomis kišenėse, ir atraitotais tradiciniais filipinietiškais marškiniais – net paprasti žmonės namie taip nesirengia per iškilmes – naujasis Filipinų prezidentas užgožė B.Obamos susitikimą su dešimties Pietryčių Azijos šalių lyderiais.

Vienintelis be kostiumo, jis vėliau bent jau išsiraitojo rankoves, bet įvaizdžio tai jau nekeičia. Vos gegužę R.Duterte laimėjo postą pažadais išnaikinti visus iki vieno narkotikų prekeivius, ir per porą mėnesių pareigūnai išžudė pustrečio tūkstančio žmonių, ir tik mažiau kaip tūkstančio žūtį policija gali paaiškinti.

R.Dutertė jau išvadino popiežių kalės vaiku, ir atšaukė susitikimą su Jungtinių Tautų vadovu, nenorėdamas klausyti kritikos, bet prieš išskrisdamas užsipuolė ir B.Obamą – esą jei jis drįs priekaištauti dėl žmogaus teisių, jie įsimurkdys į purvą kaip kiaulės.

„Aš suverenios valstybės prezidentas, mes seniai nustojome būti kolonija. Niekas man ne šeimininkas, išskyrus filipiniečius. Niekas. Turite būti pagarbūs, o ne šiaip drabstytis klausimais ir pareiškimais. Kalės vaike, aš tame forume taip tave iškeiksiu“, – rėžė Filipinų lyderis.

71-erių buvęs prokuroras R.Dutertė sakė, kad jam nusičiurkšti, ką kas mano, ir tebeputojo net atskridęs į Vientianą – esą nenori ginčytis su galingiausia pasaulio šalimi, bet jei Baltiesiems rūmams kas nepatinka, tegu rašo diplomatines notas.

Bet ryte, kaip kas kartą būna po prezidento pareiškimų, komandai teko juos aiškinti, kad asmeniškai B.Obamos neįžeidinėjo – nors tai ne atsiprašymas, bet R.Dutertės mastais skaudus apsigręžimas.

„Jis apgailestauja, kad jo pareiškimas spaudai sukėlė daug prieštaravimų. Kartodamas ketinimą vykdyti nepriklausomą užsienio politiką ir plėtoti glaudžius ryšius su visomis šalimis, jis reiškia gilų apgailestavimą, gilią pagarbą ir artimumą prezidentui Obamai ir tebesitęsiančiai mūsų šalių partnerystei“, – sakė Filipinų prezidento atstovas spaudai Martinas Andanaras.

Bet B.Obama nurodė atšaukti antradienį planuotą dvišalį susitikimą – esą kam susitikti, jei neaišku, ar tai bus vaisinga, – nors Filipinai sako, kad derybos tik nukeltos. Ginčas skaudus, nes Amerika įsipareigojusi Filipinus ginti ir kasmet teikia šimtamilijoninę karinę pagalbą, o dabar tvirtai stojo į Manilos pusę, kai arbitražas Hagoje parėmė jos ieškinį prieš Pekino teritorines ambicijas strateginėje Pietų Kinijos jūroje.

„Manome, kad svarbi kiekviena šalis, nesvarbu jos dydis. Manome, kad didesnės šalys neturi diktuoti mažesnėms. Kad visos turėtų laikytis tų pačių taisyklių. Amerikos sąjungininkai turi žinoti: mūsų pasišventimas jūsų gynybai yra šventas įsipareigojimas, kuris niekad nesusvyruos. Visame regione, taigi ir Rytų ir Pietų Kinijos jūrose, Jungtinės Valstijos ir toliau siųs lėktuvus bei laivus ir veiks visur, kur leidžia tarptautinė teisė, ir rems visų šalių teisę daryti tą patį“, – akcentavo JAV prezidentas.

Jis ir vėl pakartojo, kad dar iki kadencijos pabaigos sieks, kad Senatas ratifikuotų unikalią 12-os Ramiojo vandenyno šalių laisvosios prekybos sutartį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius