-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Barackas Obama: pasaulyje dominuoja Amerika ir Europa

JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pareiškė, kad nepaisant stiprėjančios tokių valstybių kaip Kinija ir Indija įtakos pasaulyje, Amerika ir Europa dominuoja pasaulio arenoje.
Barackas Obama ir Elžbieta II
Barackas Obama ir Elžbieta II / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Dabar yra mūsų vadovavimo laikas“, – sakė B.Obama Didžiosios Britanijos parlamento nariams Vestminsterio parlamento rūmuose.

„Nors vis daugiau šalių pasaulyje imasi vadovaujančio vaidmens, mūsų aljansas išliks nepakeičiamas, kad šis amžius būtų taikesnis, sėkmingesnis ir teisingesnis“, – pažymėjo jis.

„Po sunkaus dešimtmečio, kuris prasidėjo karu ir baigėsi ekonominiu nuosmukiu, mūsų šalys ir vėl priartėjo prie lemiamo momento“, – kalbėjo JAV vadovas.

B.Obama yra pirmasis JAV prezidentas, kuriam buvo suteikta garbė kalbėti didinguose Vestminsterio parlamento rūmuose, kur jis buvo labai draugiškai sutiktas. JAV vadovas prisiminė abiejų vandenyno skiriamų šalių istoriją, kuri prasidėjo karu, tačiau ilgainiui šios šalys tapo neatskiriama pasauline ekonominio augimo, saugumo, demokratijos ir taikos jėga.Dabar yra mūsų vadovavimo laikas.

„Tas kelias niekada nebuvo tobulas, – sakė B.Obama. – Tačiau vergų ir imigrantų, moterų ir etninių mažumų, buvusių kolonijų ir persekiojamų religinių bendruomenių kovos mums leido geriau už viską suprasti, kad laisvės ir žmogiškojo orumo troškimas nėra angliškos ar amerikietiškos, ar vakarietiškos vertybės – jos universalios“.

B.Obama kalbėjo Parlamento rūmų XI amžiaus salėje, kuri matė daugelio kartų karalių karūnavimo šventes ir kurioje būdavo šarvojami jų palaikai. Kalbos klausėsi abiejų Parlamento rūmų nariai ir dabartiniai bei buvę Didžiosios Britanijos vadovai.

Kalbėdamas apie Afganistaną B.Obama pažymėjo, jog dabar rengiamasi žengti svarbų žingsnį – perduoti vadovavimą afganams.

„Šios pereigos metu mes sieksime ilgalaikės taikos su tais, kurie išsiveržė iš „al Qaeda“ įtakos, kurie gerbia Afganistano konstituciją ir sudėjo ginklus, – kalbėjo jis. – Ir mes užtikrinsime, kad Afganistanas niekada nebetaptų teroro prieglauda, o taptų stipria, suverenia, galinčia stovėti ant savo kojų šalimi.”

Kalbėdamas apie įvykius Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje B.Obama pabrėžė piliečių teises. „Mes tai darome, nes tikime ne tik tautų teisėmis, bet ir piliečių teisėmis, – nurodė jis. – Tai mūsų švyturys, kuris vedė mus kovoje su fašizmu ir komunizmu.“

„O šiandien ši idėja išbandoma Artimuosiuose Rytuose ir Šiaurės Afrikoje. Keliose šalyse žmonės telkiasi, kad išsilaisvintų iš geležinio kumščio gniaužtų, – tęsė JAV prezidentas. – Šie judėjimai tėra tik šešių mėnesių amžiaus, bet panašius dalykus mes matėme anksčiau – nuo rytų Europos iki Amerikos, nuo Pietų Afrikos iki pietryčių Azijos.“ Valdžia retai pasiduoda be kovos – ypač ten, kur yra įvairių genčių ir sektų.

„Istorija moko mus, kad demokratija nėra lengvas dalykas. Prireiks ne vienerių metų, kol šios revoliucijos pasieks savo pabaigą; per visą tą laiką eiti šiuo keliu bus sunku“, – sakė B.Obama.

„Valdžia retai pasiduoda be kovos – ypač ten, kur yra įvairių genčių ir sektų, – tęsė JAV prezidentas. – Mes taip pat žinome, kad populizmas gali nuvesti pavojinga kryptimi – nuo ekstremizmo tų, kurie demokratiją panaudoja mažumų teisėms paminti, iki nacionalizmo, kuris paliko randų šiame žemyne XX amžiuje.“

Gvildendamas Libijos temą B.Obama pabrėžė tiesos svarbą.

„Būtent tiesa vadovaujamės veikdami Libijoje, – sakė jis. – Pačioje neramumų Libijoje pradžioje nesunku būtų buvę pasakyti, jog tai ne mūsų reikalas, kad šalies suverenumas yra svarbiau už civilių žudymą jos viduje.“

„Kai kam toks argumentas yra svarus, – pažymėjo B.Obama. – Bet mes esame kitokie. Mes imamės platesnės atsakomybės. Mes negalime sustabdyti visų neteisingumo atvejų, bet aplinkybės verčia nepaisyti atsargumo, kai lyderis grasina žudyti savo žmones, kai tarptautinė bendruomenė ragina imtis veiksmų.“

„Štai kodėl mes sustabdėme žudynes Libijoje, – sakė jis. – Ir mes nenusileisime, kol Libijos žmonės bus apsaugoti ir tironijos šešėlis išnyks.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius