Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Bellingcat“ tyrėjai skelbia, kas „Buk“ raketa numušė lėktuvą su 298 žmonėmis – aiški Vladimiro Putino kaltė

Nepriklausomų tyrėjų komanda „Bellingcat“ pabaigė milžiniškos apimties tyrimą, kuriame atsekta visa grandinė asmenų, padėjusių Rytų Ukrainoje atsidurti raketinei sistemai „Buk“, iš kurios 2014 metų liepos 17 dieną paleista raketa numušė Malaizijos keleivinį lėktuvą. Jiems tenka kaltė dėl 298 asmenų žūties.
Arkadijus Bachinas, Valerijus Gerasimovas, Sergejus Šoigu ir Vladimiras Putinas
Arkadijus Bachinas, Valerijus Gerasimovas, Sergejus Šoigu ir Vladimiras Putinas / "Bellingcat" ataskaitos montažas

15min turėjo galimybę dar prieš oficialų ataskaitos pristatymą susipažinti su „Bellingcat“ išdėstytais faktais. Joje pateikiama ne tik įvykių chronologija, bet ir pavardės bei nuotraukos asmenų, davusių įsakymus, kurie nulėmė 298 civilių žūtį. Ši ataskaita oficialiai bus skelbiama trečiadienį.

Nustatyta, kad raketa paleista iš „Buk“ 3x2 raketinės sistemos, priklausiusios Rusijos karinių pajėgų 53-ajai brigadai, 2-ajam batalionui. 2014 metų birželio 23-25 dienomis ši sistema buvo atgabenta iš Kursko į Rostovą, netoli Ukrainos sienos, tariamoms pratyboms.

53-ajai priešlėktuvinės raketinės gynybos brigadai sprendimo metu vadovavo Sergejus Mučkajevas, kuris vėliau ir davė įsakymą pergabenti 3-iojo bataliono raketinę sistemą „Buk“ 3x2 iš Rostovo į Rytų Ukrainą, kur veikė 2-ojo bataliono kariai.

Nėra aišku, ar raketos paleidimo metu „Buk“ raketinę sistemą valdė tik iš Rusijos karių sudaryta komanda, tačiau akivaizdu, kad paleisti ją turėjo būtent 53-osios brigados narys, apmokytas naudotis pakankamai modernia valdymo sistema.

S.Mučkajevo įsakymus turėjo priimti tiesiogiai jam pavaldus Dmitrijus T. – brigados 2-ojo bataliono vadas. Baterijai vadovavo Aleksejus K., Rafaelis A. ir Dmitrijus K. „Buk“ raketinės sistemos valdyme dar dalyvavo dešimt žemesnio rango karių.

„Bellingcat“ ekspertai atsekė ir asmenis, kurie turėjo duoti įsakymą pačiam S.Mučkajevui. Tai 53-ąją priešlėktuvinės raketinės gynybos brigadą valdantis 20-osios armijos oro gynybos vadas Aleksejus Zolotovas.

A.Zolotovui įsakymas atėjo iš Rusijos karinių pajėgų Vakarų flango oro gynybos vado Andrejaus Kochanovo. Šis karininkas pavaldus Vakarų flango vadui Anatolijui Sidorovui ir sausumos pajėgų priešlėktuvinės gynybos vadui Aleksandrui Leonovui.

Jie pavaldūs Rusijos sausumos kariuomenės vadui Olegui Saliukovui. O.Saliukovas tiesiogiai atsakingas Rusijos gynybos ministerijai ir jos vadui Sergejui Šoigu, viceministrui Valerijui Gerasimovui bei jo kolegai Arkadijui Bachinui, o šie apie visus karinius veiksmus privalo informuoti vyriausiąjį Rusijos karinių pajėgų vadą – Vladimirą Putiną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu ir Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu ir Vladimiras Putinas

Jei nors viena iš šių grandžių nusprendė užsiimti savarankiška iniciatyva, ji privalėjo būti išaiškinta ir nubausta, tačiau „Bellingcat“ žiniomis, visi šie asmenys vis dar yra karinės struktūros dalis ir jokie kaltinimai dėl jų veiksmų nėra pateikti.

V.Putinas praėjusiais metais jau pripažino, kad Rusijos kariai veikė Krymo užėmimo plane. Kol kas nėra pripažįstama, kad jie tiesiogiai veikė Rytų Ukrainoje, tačiau faktai rodo, kad būtent Rusijos kariams ir galiausiai Rusijos karinių pajėgų vadui tenka atsakomybė dėl keleivinio lėktuvo, skridusio iš Amsterdamo į Kvalą Lumpūrą numušimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius