-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Boriso Nemcovo sušaudymo versija: jis bandė įrodyti Rusijos agresiją Ukrainoje

Vėlų penktadienio vakarą Maskvos centre demonstratyviai nušauto vieno Rusijos opozicijos lyderių, 55 metų Boriso Nemcovo žūtį tiriantys pareigūnai kol kas neturi pagrindinės nusikaltimo versijos. Jie mano, kad B,Nemcovas keturiais šūviais į nugarą galėjo būti nušautas ir dėl politinės veiklos, ir dėl verslo, ir dėl asmeninio gyvenimo peripetijų. Tuo tarpu jo bendražygis atskleidžia, kad B.Nemcovas buvo gavęs Rusijos karinės agresijos Ukrainoje įrodymų ir rengėsi juos paviešinti. Kremlius iki šiol neigia, kad jo kariai kariauja Rytų Ukrainoje.
Maskvoje nužudytas opozicijos lyderis Borisas Nemcovas
Maskvoje nužudytas opozicijos lyderis Borisas Nemcovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Nemcovo nužudymas sukėlė didžiulį rezonansą visame pasaulyje. Jo nužudymą pasmerkė ne tik Rusijos opozicija, bet ir viso pasaulio lyderiai.

Tyrėjai krėtė B.Nemcovo butą

Vienas Rusijos opozicijos lyderių buvo nušautas kovo 1-ąją Rusijos opozicijos rengto maršo „Pavasaris“ išvakarėse. Rusijos opozicija naktį į šeštadienį paskelbė, kad protesto maršas, kuriam Kremlius darė daugybę kliūčių, atšauktas. Vietoj to žmonės kviečiami susirinkti ir pagerbti B.Nemcovo atminimą.

Rusijos opozicija naktį į šeštadienį paskelbė, kad protesto maršas, kuriam Kremlius darė daugybę kliūčių, atšauktas. Vietoj to žmonės kviečiami susirinkti ir pagerbti B.Nemcovo atminimą.

B.Nemcovas buvo nušautas pačiame Maskvos centre, netoli Kremliaus, iš pravažiuojančios mašinos. Naktį nusikaltimo vietą apžiūrėję pareigūnai vėliau atvyko daryti kratos į jo butą Maskvos centre, praneša „Interfax“. Tyrėjus domina bet kokia informacija, kuri leistų apčiuopti nusikaltimo motyvus. Teigiama, kad tyrėjai B.Nemcovo bute apžiūrėjo kiekvieną popierių, dokumentą, užrašą, tyrinėjo jo kompiuterį. Taip pat bus apklausti politiko kaimynai.

Newsru.com rašo, kad B.Nemcovas mirė nuo keturių šautinių žaizdų. Į jį buvo šauta mažiausiai septynis kartus. Spėjama, kad užpuolikai politiko žudyti galėjo atvykti net trimis automobiliais. Gazeta.ru šaltiniai teigia, kad B.Nemcovas jau kurį laiką galėjo būti sekamas, nes užpuolikai buvo gerai išstudijavę jo maršrutus ir įpročius.

Turėjo slapto Rusijos karo prieš Ukrainą įrodymus?

Kol pareigūnai ieško B.Nemcovo nužudymo motyvų, vieną svarbiausių pateikė jo partijos kolega Ilja Jašinas. Penktadienį radijo stoties „Echo Moskvy“ eteryje jis pareiškė, kad B.Nemcovas rengėsi įrodyti Rusijos kariškių dalyvavimą mūšiuose Donbase. Rusija ir jos prezidentas Vladimiras Putinas, nepaisydami vis gausesnių įrodymų, iki šiol griežtai neigė, kad slapta siunčia karius ir karinę techniką į Rytų Ukrainą.

Jis planavo paskelbti ataskaitą, kurioje rengėsi pateikti Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalyvavimo karinėje agresijoje prieš Ukrainą įrodymus.

I.Jašino teigimu, jis paskutinį kartą su B.Nemcovu matėsi trečiadienį. „Aptarėme jo planus parašyti knygą „Putinas ir karas“. Jis planavo paskelbti ataskaitą, kurioje rengėsi pateikti Rusijos ginkluotųjų pajėgų dalyvavimo karinėje agresijoje prieš Ukrainą įrodymus“, – pareiškė I.Jašinas.

Anot jo, B.Nemcovas užsiminė, kad „turi medžiagos, kuri tiesiogiai tai įrodo, ir kalbėjo apie tai, kad per mėnesį planuoja šią medžiagą susisteminti ir publikuoti kaip ataskaitą.“

I.Jašinas pripažino, kad ataskaitos detalių nežino. „Aš nežinau, ar B.Nemcovo nužudymas susijęs su tuo ar nesusijęs. Tiesiog paskutinis mūsų pokalbis buvo apie jo planus publikuoti šią ataskaitą“, – sakė nužudyto politiko bendražygis. Jis įsitikinęs, kad B.Nemcovas nužudytas dėl savo politinės veiklos.

Wikipedia nuotr./Ilja Jašinas
Wikipedia nuotr./Ilja Jašinas

Kalbėdamas su „Interfax“ I.Jašinas sakė, kad B.Nemcovas nuolat gaudavo anoniminių grasinimų socialiniuose tinkluose, bet nekreipė į tai dėmesio. „Jis visuomet vaikščiojo be apsaugos, – sakė nužudytojo draugas. – Borisas baiminosi, jis kalbėjo, kad jam gresia pavojus, bet visuomet manė, kad jei kas nors užsimanys jį nužudyti – nužudys ir jokia apsauga nepadės.“

I.Jašinas teigė, kad pastaraisiais metais B.Nemcovas neturėjo jokio verslo ir  priešų, susijusių su jo asmeniniu gyvenimu. „Vieną ryškiausių Rusijos opozicijos veikėjų nužudė tam, kad įbaugintų, visiems įvarytų siaubą“, – įsitikinęs I.Jašinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius