Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Britanijos vyriausybė buvo klaidinama dėl Irako grėsmės, sako buvusi ministrė

Buvusi Didžiosios Britanijos ministrų kabineto Clare Short, antradienį griežtai pasmerkė buvusio premjero Tony Blairo sprendimą pulti Iraką 2003 metais, taip pat sakė esanti įsitikinusi, kad tuometinis vyriausybės vyriausiasis patarėjas teisės klausimais suklaidino Kabinetą dėl tokio sprendimo teisėtumo.
Clare Short
Clare Short / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Irakas

Ilgametė T.Blairo kritikė, kuri jo vyriausybėje buvo tarptautinio vystymosi sekretorė, ginčijo buvusio premjero karo Irake pradžios aplinkybe tiriančiai komisijai praeitą savaitę duotus parodymus ir sakė, kad T.Blairas slėpė nuo ministrų savo planus.

Pasak C.Short, kuri balsavo už sprendimą pradėti karinę invaziją, tačiau netrukus po to pasitraukė iš T.Blairo vyriausybės, diskusijos šiais klausimais klausimu buvo ribojamos, taip pat buvo „blokuojami ryšiai“.

Praeitą penktadienį T.Blairas nuosekliai gynė savo sprendimą pradėti karą, sakydamas, kad tuometinio Irako diktatoriaus Saddamo Husseino režimas kėlė pavojų visam pasauliui, todėl jį buvo būtina nuginkluoti arba nuversti. Buvęs vyriausybės vadovas taip pat sakė tyrėjams, kad su svarbiausiais ministrų kabineto nariais dėl šių klausimų vyko „išsamios diskusijos“.

Tačiau C.Short pareiškė, jog ji nebuvo įtraukta į tas derybas ir kad T.Blairas nepageidavo kabineto diskusijų dėl Irako, nes bijojo, kad informacija apie planuojamą puolimą bus nutekint žiniasklaidai.  „Visa tai gaubė slapumas ir apgaulė“, – ji sakė sero Johno Chilcoto vadovaujamai komisijai, kuri aiškinasi Didžiosios Britanijos vaidmenį Irako kare ir vėlesniu laikotarpiu.

„Normalūs ryšiai buvo nutraukinėjami“, – sakė C.Short.  Politikė taip pat kritikavo buvusį generalinį prokurorą Peterį Goldsmithą, kurį ji kaltino neprasitarus ministrų kabineto nariams apie savo abejones dėl Irako karo teisėtumo. Pasak C.Short, britų URM teisininkai taip pat buvo įsitikinę, kad Jungtinėms Tautoms (JT) nepriėmus antrosios rezoliucijos, invazija į Iraką būtų neteisėta.

„Manau, jis suklaidino kabinetą – jis neabejotinai suklaidino mane, tačiau žmonės tai praleido, – pabrėžė ji. – Mane apstulbino jo patarimai.“  C.Short 2006 metais pasitraukė iš Leiboristų partijos parlamentinės frakcijos ir tapo nepriklausoma delegate, nes, pasak jos, T.Blairas dalyvavo apgaulingame sąmoksle dėl Irako karo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius