Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brolio žūties prislėgtas Kaczynskis neskuba išsklaidyti nežinios dėl savo politinių ambicijų

Po identiško dvynio žūties mėginantis atsigauti Lenkijos konservatyvios opozicijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis neskuba išsklaidyti nežinios dėl to, ar mėgins pakeisti velionį brolį valstybės vadovo poste.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Lenkija

Nuo balandžio 10–ąją Vakarų Rusijoje įvykusios lėktuvo katastrofos, kuri nusinešė prezidento Lecho Kaczynskio, pirmosios ponios Marios ir dar 94 žmonių, tarp jų kelių artimų Jaroslawo politinį bendražygių, gyvybes, jis nepaskelbė jokio viešo pareiškimo.

60–metį buvusį ministrą pirmininką garbina partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) rėmėjai. Šią politinę jėgą, į kurią susivienijo susiskaldęs dešinysis politinis sparnas, J.Kaczynskis įkūrė drauge su broliu Lechu.

Buvęs premjeras laikomas tikėtinu PiS kandidatu pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, kurie įvyks birželio 20 dieną.

„Esu tikras, kad Jaroslawas Kaczynskis sieks prezidento posto“, – agentūrai AFP sakė politologas Stanislawas Mocekas.

„Viena vertus, jis norės tam tikra prasme įvykdyti tai, kas buvo politiškai lemta jo velioniui broliui. Kita vertus, PiS net neturi kito pakankamai įtakingo kandidato“.

S.Mocekas pabrėžė, kad prieš tragišką lėktuvo katastrofą šią partiją rėmė apie 25 proc. žmonių.

 „Artimiausios viešosios nuomonės apklausos parodys, ar aiškių politinių preferencijų neturėję rinkėjai, veikiami emocijų, perėjo į PiS stovyklą“, – sakė politologas.

Lenkija naująjį valstybės vadovą turėjo rinkti spalio mėnesį. Manyta, kad L.Kaczynskis, kuris prezidentu buvo išrinktas 2005–aisiais, sieks perrinkimo. Tačiau visuomenės nuomonės apklausos rodė, kad jis būtų pralaimėjęs liberalių pažiūrų kandidatui Bronislawui Komorowskiui.

B.Komorowskis žuvus L.Kaczynskiui kaip parlamento vadovas automatiškai perėmė prezidento įgaliojimus.

Kelios viešosios nuomonės apklausos, kurių rezultatus trečiadienį paskelbė šalies žiniasklaida, rodo, kad B.Komorowskis, kurio kandidatūrą į prezidento postą yra iškėlusi vyriausybės vadovo Donaldo Tusko centristinė Piliečių platformos partija (PO), turi daugiausiai galimybių laimėti rinkimus.

Balandžio 19 dieną viešosios nuomonės tyrimų agentūros TNS OBOP surengtoje apklausoje, kurioje dalyvavo tūkstantis žmonių, paramą B.Komorowskiui išsakė 55 proc. respondentų. Tuo tarpu J.Kaczynskiui atiteko 32 proc. balsų.

Tą pačią dieną agentūros „Homo Homini“ atliktas tyrimas parodė, kad B.Komorowskis prezidento rinkimuose gali tikėtis surinkti 39,3 proc. balsų. 18,2 proc. šios apklausos dalyvių išsakė paramą J.Kaczynskiui.

Pagal rinkimų įstatymus J.Kaczynskis iki kitos savaitės turi apsispręsti, ar sieks prezidento posto.

„Jaroslawas Kaczynskis dabar tikrai negalvoja apie politiką, – lenkų radijui sakė PiS atstovas spaudai Adamas Bielanas. – Jis neteko brolio ir daug draugų“.

J.Kaczynskis stebint žiniasklaidai laikėsi stoiškai, tačiau per laidotuvių ceremoniją jam nepavyko paslėpti skruostu nuriedėjusios ašaros ir sunkiai tramdomų emocijų.

Kameros buvusį premjerą lydėjo ir į katastrofos vietą Smolenske, į kurį jis išskubėjo nelaimės dieną atpažinti brolio palaikų.

Ekspertai pabrėžė, kad vieno dvynio mirtis kitam visuomet yra didelė trauma, bet Kaczynskių atveju emocinį sukrėtimą dar padidino tai, kad Jaroslawą, kuris nebuvo sukūręs šeimos, su broliu siejo glaudūs asmeniniai ir politiniai ryšiai.

J.Kaczynskis, 2006 metų liepą tapęs premjeru, kurį laiką vadovavo Lenkijai tandeme su broliu prezidentu, tačiau jo vadovaujama susiskaldžiusi koalicija žlugo ir po 2007 metų lapkritį vykusių pirmalaikių rinkimų jis neteko vyriausybės vadovo posto.

Dvynių motina 84 metų Jadwiga Kaczynska, su kuria iki pastarojo meto gyveno Jaroslawas, sunkiai serga ir jau daugiau nei mėnesį gydoma ligoninėje. Nuogąstaujant dėl jos gyvybės ir sveikatos jai iki šiol nepranešta apie tragišką sūnaus žūtį.

2001 metais įkurtos partijos „Įstatymas ir teisingumas“ konservatyvi nacionalistinė vizija padėjo šiai politinei jėgai pelnyti nemenkos katalikiškos Lenkijos visuomenės dalies paramą, tačiau būtent dėl jos nuo PiS nusigręžė daug didžiųjų miestų gyventojų ir jaunesni rinkėjai.

Ryžtingumu garsėjantis Jaroslawas tapo tikru baubu valdančiajai liberalios pakraipos PO ir kitai opozicinei Kairiųjų demokratinei sąjungai (SLD).

Nedidelio ūkio, kresnus Kaczynskius iš išvaizdos atpažinti būdavo nelengva netgi jų artimiausiems bendražygiams. Tačiau visi, taip pat ir brolių motina, sutaria, kad toje poroje politinis lyderis buvo Jaroslawas.

„Jaroslawas visuomet bus tas, kuris pasiūlys geriausias strategijas“, – agentūrai AFP yra sakiusi J.Kaczynska.

Lechas Walesa, kuris garsėja kaip žmogus, nevengiantis aštriai kritikuoti, AFP sakė: „Jaroslawas toje poroje buvo smegenys, o Lechas darė viską, ką nuspręsdavo jo brolis“. 

VISOS LENKIJOS TRAGEDIJOS NAUJIENOS ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius