Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Brutalus egiptietės sumušimas Tahriro aikštėje sujaudino ir Hillary Clinton, ir Jungtines Tautas

Egipto sostinės Kairo centre nesiliaujant demonstrantų ir kariškių susirėmimams, pasaulinė visuomenė vis garsiau smerkia šios Šiaurės Afrikos šalies valdžią, sankcionuojančią žiaurius protestų malšinimo būdus.
Egipto kariškių smurtas prieš moterį papiktino visą pasaulį.
Egipto kariškių smurtas prieš moterį papiktino visą pasaulį. / Kadras iš „YouTube“

Internete platinamas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip kariškiai suplėšo moters drabužius ir suspardo ją kojomis, sukėlė ne tik eilinių daugelio šalių piliečių pasipiktinimą, bet sulaukė ir aukščiausių politinių sluoksnių reakcijos.

„Reiškiame aukščiausio lygio susirūpinimą dėl to, kad kariškiai protestuotojų atžvilgiu naudoja jėgą, ir raginame Laikinąją tarybą paisyti prigimtinių žmogaus teisių, tarp jų – ir teisės į taikią saviraišką“, – rašoma Jungtinių Tautų Organizacijos generalinio sekretoriaus Ban Ki-moono pareiškime.

Panašų pareiškimą padarė ir JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton: „Kviečiu Egipto specialiąsias tarnybas gerbti ir ginti kiekvieno egiptiečio teisę į susirinkimus ir žodžio laisvę.“

Minėtame vaizdo įraše matoma smurto scena prieš „Tahriro merginą“ arba „merginą su mėlyna liemenėle“, kaip ją jau imta vadinti socialiniuose tinkluose, šokiruoja cinizmu. Vaizdo įrašas ir kelios nuotraukos buvo paviešintos sekmadienio naktį ir akimirksniu ėmė plisti internete.

Iš pradžių įraše matyti, kaip keli vyrai mėgina tempti merginą paskui save, norėdami išgelbėti ją nuo kareivių. Tačiau ginkluoti vyrai juos paveja ir pradeda mušti. Uniformuoti užpuolikai suplėšo merginos rūbus, privalančius pridengti musulmonės kūną nuo svetimų vyrų akių, daužo ją lazdomis ir beatodairiškai spardo kojomis į galvą ir pilvą. Kaip sunkiai buvo sužalota mergina ir koks jos tolimesnis likimas, nėra žinoma.

VIDEO: Shocking Video: 'Blue bra' girl brutally beaten by Egypt military

Tuo tarpu gruodžio 16 dieną Kaire pratrūkusi nauja smurto banga neslūgsta. Ketvirtą dieną nesiliaujant saugumo pajėgų susirėmimams su karinės valdžios pasitraukimo reikalaujančiais protestuotojais, žuvusiųjų skaičius išaugo iki 12.

Remiantis šaltiniais Sveikatos ministerijoje, du žmonės žuvo apyaušriu, kai saugumo pajėgos mėgino išvaikyti protestuotojus Kairo administraciniame centre. Susirėmimai netrukus liovėsi ir keli šimtai žmonių pasuko į Tahriro aikštę – protestų prieš nuverstojo Hosni Mubarako režimą lopšį – kur vyko per smurto protrūkį žuvusio protestuotojo laidotuvės.

Tačiau nuo vasario valdžią perėmusi Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausioji taryba neigia davusi nurodymą panaudoti jėgą prieš protestuotojus ir pranešė išaiškinusi sąmokslą padegti parlamento rūmus.

Ginkluotųjų pajėgų Aukščiausiosios Tarybos narys generolas Adelis Emara, pertraukęs tiesioginę spaudos konferenciją, pranešė, kad „sulaukė skambučio ir jam buvo pranešta, jog šiandien buvo išaiškintas sąmokslas sudeginti parlamentą, o dabar Tahriro aikštėje susirinkusios didžiulės minios žmonių yra pasirengusios įgyvendinti šį planą“.

Tuo tarpu naujienų agentūros AFP korespondentai pasakojo, kad Tahriro aikštėje įtampos ženklų nėra. Ramu ir aikštės prieigose.

A.Emara patikino, kad armija „nenaudoja jėgos prieš protestuotojus“. Tahrire susirinkusiuosius jis pavadino „žmonėmis, kurie siekia sugriauti valstybę ir kurie nėra garbingi sausio 25 dienos revoliucijos dalyviai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius