-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Burkinių draudimas – nieko naujo: 12 kartų, kai moterims buvo nurodinėjama, kaip rengtis

Gindamas maudymosi kostiumėlių, uždengiančių kūną ir galvą (burkinių), draudimą Prancūzijoje šalies premjeras Manuelis Vallsas aiškino, kad jie yra dalis politinio projekto, kuris „pavergia moteris“. Burkinio dizainerės iškart tam paprieštaravo, o penktadienį – ir aukščiausias Prancūzijos teismas.
Policijos pareigūnas Vašingtone 1922 m. tikrina, ar moterų maudymosi kostiumėliai – ne per trumpi
Policijos pareigūnas Vašingtone 1922 m. tikrina, ar moterų maudymosi kostiumėliai – ne per trumpi / JAV Kongreso bibliotekos nuotr.

„Aš asmeniškai manau, kad šis draudimas labiau yra moterų puolimas, – sako britų dizainerė Kausar Sacranie. – Tai yra moterų teisės nuspręsti, ką jos dėvi ir ko ne, atėmimas.“

Australė dizainerė, burkinio kūrėja Aheda Zanetti teigia, kad labai liūdna, jog moterų drabužių pasirinkimas tapo politikų žaislu. „Nemanau, kad Prancūzijos politikai, Talibanas ar bet kas kitas turėtų nurodinėti moterims, ką jos turi dėvėti“, – sako ji.

Burkinių draudimas – paskutinis pavyzdys, kokia įtampa Prancūzijoje tvyro tarp sekuliarios ir musulmonų bendruomenių. Ji ypač sustiprėjo po pastarųjų metų teroro aktų.

„Allure“ primena 12 atvejų, kai moterims buvo taikomi drabužių ir grožio draudimai:

1. Antikinė Graikija

VII a. pr. Kr. moterims Graikijoje buvo draudžiama už namų ribų dėvėti siuvinėtas mantijas arba papuošalus – nebent jos buvo prostitutės. O purpurinė spalva buvo skirta tik turtingiesiems, nes šios spalvos dažai buvo laikomi retais ir brangiais.

2. 2013 m. Prancūzijoje atšauktas 200 metų senumo draudimas dėvėti kelnes

„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Moteris Paryžiuje
„Scanpix“/„Picture-Alliance“ nuotr./Moteris Paryžiuje

1800 m. lapkričio 17 dieną buvo priimtas įstatymas, pagal kurį prancūzės iš vietos policijos turėjo gauti leidimus, jeigu norėjo dėvėti kelnes ar „rengtis kaip vyrai“. Nors įstatymo buvo nepaisoma jau po kelių dešimtmečių, oficialiai jis atšauktas tik 2013 m. – daugiau nei po 200 metų.

3. Niujorkas 1936-aisiais

Moterims Niujorke buvo draudžiama vilkėti tokius drabužius, kurie nedengė bambos. 1936 m. priimtas įstatymas, draudžiantis moterims rodyti nuogą pilvą viešumoje. Draudimas buvo atšauktas beveik po 50 metų, devintajame dešimtmetyje.

4. Bikinio sukūrimas 1946 m.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Bikinių istorijos paroda
AFP/„Scanpix“ nuotr./Bikinių istorijos paroda

Praėjus penkeriems metams po bikinio sukūrimo 1946 m., Vatikanas pasmerkė dviejų dalių maudymosi kostiumėlį kaip nuodėmingą. Prieš bikinio sukūrimą Holivudo filmuose buvo draudžiama rodyti moters bambą.

5. Pama salos šortų ir kelnių draudimas 2001 m.

2001 m. kovo mėnesį Pama salos (Vanuatu) valdžia moterims viešumoje uždraudė dėvėti šortus ir kelnes. Jie aiškino, kad abu šie drabužiai rodo per daug moters kūno ir gali būti išprievartavimo ar ištvirkavimo priežastis.

6. Graikijoje uždrausti aukštakulniai

Vida Press nuotr./Aukštakulniai
Vida Press nuotr./Aukštakulniai

2009 m. Graikijos valdžia moterims uždraudė archeologinėse vietovėse avėti aukštakulnius batus, nes šie gali apgadinti paminklus.

7. Kinijos mieste Karamajuje 2014 m. uždrausti musulmoniški drabužiai

2014 m. Karamajuje, Kinijos mieste, kuriame 45 proc. gyventojų yra musulmonai, viešuosiuose autobusuose uždrausti bet kokie drabužiai, kurie atrodė pernelyg musulmoniški. Draudimas įsigaliojo hidžabams, nikabams, burkoms, netgi drabužiams su islamo simboliu – žvaigžde ir pusmėnuliu. Draudime nurodoma, kad įstatymo pažeidėjus „sutvarkys policija“.

8. Nėriniuotų apatinių draudimas Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane

Shutterstock nuotr./Moteriškos kelnaitės.
Shutterstock nuotr./Moteriškos kelnaitės.

2014 m. Rusijoje, Baltarusijoje ir Kazachstane buvo uždrausti nėriniuoti apatiniai po to, kai priimtos naujos taisyklės dėl apatinių drabužių. Pagal jas, apatinių sudėtyje privalo būti ne mažiau nei 6 proc. medvilnės, kad medžiaga tinkamai sugertų drėgmę. Šio reikalavimo dauguma nėriniuotų apatinių neatitiko. Tais pačiais metais kelios moterys Kazachstane buvo suimtos, kai surengė protestą dėl šio draudimo.

9. Irano šventikas moterų drabužius apkaltino dėl sausros

Irano šventikas neseniai paragino uždrausti moterų drabužius, kurie gali būti laikomi pernelyg vakarietiškais. Jo teigimu, provokuojančios suknelės yra priežastis, kodėl nuseko šalies upės. 2010 m. kitas šventikas pareiškė, kad nesirengiančios kukliai moterys visuomenėje skatina ištvirkavimą, ir dėl to – žemės drebėjimų dažnumą.

10. Tarptautinės krepšinio federacijos draudimas dengti galvą

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kataro moterų krepšinio komanda palieka aikštelę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kataro moterų krepšinio komanda palieka aikštelę

Kataro moterų krepšinio komandai teko pasitraukti iš 2014 m. Azijos žaidynių, kai krepšininkės atsisakė nusiimti savo galvos apdangalus prieš mačą su Mongolija. Ironiška – žaidynių moto buvo „čia šviečia įvairovė“.

11. Mini sijonų draudimas Ugandoje

2014 m. Ugandoje priimtas prieš pornografiją nukreiptas įstatymas, kuriuo uždraustas ir „nepadorus moterų rengimasis“. Moterys protestuoti išėjo į gatves su mini sijonais. Įstatymu uždrausti visi „nepadorūs rūbai“, kurie atidengia krūtinę, šlaunis, užpakalį.

12. BBC prodiuserė uždraudė raudoną lūpdažį

„Shutterstock“ nuotr. /Raudonos lūpos.
„Shutterstock“ nuotr. /Raudonos lūpos.

BAFTA renginyje 2014 m. Melissa Hardinge, BBC vaikų programų vyr. prodiuserė, sakė, kad ji daug dėmesio skiria tam, kad jauniems žiūrovams būtų rodomas tinkamas turinys. Ji tuomet atskleidė, kad vaikų laidų vedėjų paprašė nusivalyti raudoną lūpdažį prieš pasirodant eteryje, nes „jos neturėtų atrodyti pernelyg seksualiai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius