Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Buvusiam JAV prezidentui Clintonui atlikta širdies kraujagyslių valymo procedūra

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas ketvirtadienį gerai jautėsi po medicininės procedūros, per kurią sėkmingai atverta viena užsikimšusi širdies arterija, sakė jo gydytojas.
Billas Clintonas
Billas Clintonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2004 metais B.Clintonui buvo atlikta keturių užsikišusių širdies arterijų šuntavimo operacija.

Pastarąją procedūra nuspręsta pritaikyti, kai politikas pajuto skausmus krūtinėje po dviejų kelionių į Haitį, kur jis koordinuoja humanitarinės pagalbos operacijas po žemės drebėjimo.

Pasak gydytojo, nėra jokių požymių, kad B.Clintonas patyrė infarktą ar kad jo širdis buvo pažeista.B.Clintono patarėjas Douglasas Bandas sakė, kad Niujorko Kolumbijos presbiterionų bažnyčios ligoninėje buvusio prezidento vienoje širdies vainikinėje arterijoje buvo įstatyti du stentai – specialūs karkasai, neleidžiantys kraujagyslei susiaurėti.

„Prezidentas Clintonas gerai nusiteikęs ir toliau rūpinsis savo fondo darbu, taip pat pagalba Haičiui ir ilgalaikiais atkūrimo projektais“, – sakoma D.Bando pranešime.

Kardiologas daktaras Allanas Schwartzas žurnalistams sakė, kad 63 metų B.Clintonas kreipėsi į jį dėl kelias dienas juntamų krūtinės skausmų. Tyrimai parodė, kad vieną iš arterijų, operuotų 2004 metais, reikia pakartotinai atverti.

„Iš keturių šuntų, kurie jam buvo įsodinti prieš šešerius metus, vienas buvo visiškai užsikimšęs, – nurodė A.Schwartzas. – Arterija, kuri anksčiau buvo maitinama šuntu, buvo atverta ir įstačius du stentus.“

Pasak gydytojo, nėra jokių požymių, kad B.Clintonas patyrė infarktą ar kad jo širdis buvo pažeista.

Kolumbijos presbiterionų bažnyčios ligoninės kardiologijos skyriui vadovaujantis A.Schwartzas sakė, kad B.Clintonas jau vaikščioja ir galės grįžti namo penktadienį bei tęsti „labai aktyvų gyvenimą“. Gydytojo nuomone, politikas galės vėl pradėti dirbti jau pirmadienį.

Gydytojas sakė, kad arterija užsikimšo ne dėl B.Clintono dietos arba gyvenimo būdo, kurį jis vadino nepriekaištingu. Kardiologas nurodė, kad per 5–6 metus užsikemša iki 20 proc. kraujagyslių šuntų, kokie buvo B.Clintonui įsodinti 2004 metais.

A.Schwartzas sakė, kad 2004 metais pagrindinė buvusio prezidento širdies arterija „kaip nauja“, todėl B.Clintono sveikatos prognozė yra „puiki“.

JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton atvyko į ligoninę aplankyti savo vyro apie 19.30 valandą vietos (penktadienį 2.30 valandą Lietuvos) laiku. B.Clintono dukra Chelsea ten atvažiavo anksčiau.

Vienas aukštas JAV administracijos pareigūnas naujienų agentūrai „Reuters“ sakė, kad penktadienį numatyta H.Clinton kelionė į Katarą ir Saudo Arabiją atidėta iki šeštadienio. Jis pridūrė, kad vyks visi planuoti susitikimai šiose dviejose šalyse.

Baltieji rūmai nurodė, kad B.Clintonas informavo prezidentą Baracką Obamą, jog po šios procedūros jaučiasi „išties puikiai“.

„Prezidentas kalbėjosi su buvusiu prezidentu Clintonu šį vakarą, prieš 19 valandą, ir palinkėjo jam kuo greičiau pasveikti, – sakoma Baltųjų rūmų pranešime. – (Clintonas) sakė, kad reikalai Haityje pernelyg svarbūs, kad jis per ilgai gulinėtų, todėl ketina grįžti prie darbų kiek įmanoma greičiau.“

Stentavimo procedūra, kai į kraujagyslę įstatomas iš plonų metalinių arba plastikinių gijų nupintas vamzdelis, yra palyginti greita ir paprasta. Šiuolaikiniai stentai dažnai padengiami specialiais preparatais, neleidžiančiais kraujagyslėms vėl užsikimšti.

B.Clintonas vadovavo Jungtinėms Valstijoms 1993–2001 metais. Tuo metu jis, kaip ir daugelis amerikiečių, kovojo su antsvoriu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius