-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

CŽV „Al Qaeda“ lyderiams nužudyti samdė privačius kontraktininkus

JAV Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) 2004 metais pagal slaptą programą „Al Qaeda“ lyderiams nužudyti samdė privačius kontraktininkus iš „Blackwater USA“, trečiadienį sakė apie tą programą žinantis šaltinis.
CŽV logotipas
CŽV / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kontraktai, kurie buvo nesėkmingi, prieš kelerius metus buvo sustabdyti, „The Associated Press“ sakė minėtas asmuo, nesutinkantis skelbti savo pavardės, nes ta programa tebėra slapta.

Apie šią programą, kuriai CŽV išleido kelis milijonus dolerių, pirmasis trečiadienį vakare savo interneto svetainėje pranešė „New York Times“.

„Blackwater“ pakeitė pavadinimą į „Xe“, kai Irako Vyriausybė ją sausio mėnesį uždraudė dėl nužudymų Bagdado Nisuro aikštėje 2007 metų rugsėjo 16 dieną.Šis laikraštis, remdamasis dabartiniais ir buvusiais Vyriausybės pareigūnais, kurių pavardės neskelbiamos, rašė, kad „Blackwater“ vadovai padėjo planuoti šią programą, parengti jos vykdytojus ir vykdyti priežiūrą.

Vykdant tą programą niekada nebuvo sugautas ar nužudytas joks įtariamas teroristas, sakė dabartiniai ir buvę JAV žvalgybininkai.

Ji niekada neveikė visu pajėgumu ir du kartus buvo sustabdyta: kartą ją sustabdė tuometis CŽV direktorius George'as Tenetas, paskui ją atnaujino Porteris Gossas, o galiausiai birželio mėnesį vėl sustabdė CŽV direktorius Leonas Panetta.

Kitą dieną L.Panetta pirmą kartą informavo Kongreso žvalgybos komitetus apie minimą programą.

Minėti pareigūnai „The New York Times“ sakė, kad CŽV sprendimas pasinaudoti pašaline kompanija potencialiai mirtinai programai vykdyti buvo viena svarbių priežasčių, dėl kurių L.Panetta surengė tą neeilinį Kongreso informavimą. Atstovų rūmų žvalgybos komitetas praėjusį mėnesį pradėjo tyrimą dėl to, ar CŽV pažeidė įstatymą neinformuodama Kongreso apie tą slaptą programą iškart jai prasidėjus.

Valstybės departamentas ryšius su „Blackwater“ nutraukė dėl įtarimų piktnaudžiavimais Irake. Ši Šiaurės Karolinoje įsikūrusi kompanija pakeitė pavadinimą į „Xe“, kai Irako Vyriausybė ją sausio mėnesį uždraudė dėl nužudymų Bagdado Nisuro aikštėje 2007 metų rugsėjo 16 dieną.

Neaišku, ar CŽV planavo pasinaudoti šiais kontraktininkais „Al Qaeda“ nariams gaudyti ir žudyti, ar tik padėti rengiant ir prižiūrint operacijas. Vyriausybės pareigūnai sakė, kad pašalinių įtraukimas į programą su įgaliojimais žudyti sukėlė didelį susirūpinimą dėl atskaitomybės slaptų operacijų metu, nurodė „The New York Times“.

CŽV nuolat naudodavosi kontraktininkais žvalgybos analizei ir operacijoms, pernai Kongresui sakė buvęs CŽV direktorius Michaelas Haydenas. Kontraktininkai dalyvavo ir taikant slaptus griežtus tardymo metodus įtariamiems teroristams, sakė jis. Dabar kontraktininkams neleidžiama tardyti, balandžio mėnesį Kongresui sakė L.Panetta.

„The New York Times“ pranešė, kad CŽV nebuvo pasirašiusi oficialaus kontrakto su „Blackwater“ dėl šios programos, bet turėjo individualių susitarimų su kompanijos aukšto rango pareigūnais, tarp kurių buvo ir jos įkūrėjas Erikas D.Prince'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius