Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

D.Trumpas žvalgybos direktoriumi pasirinko Maskvai neįtikusį buvusį senatorių

JAV išrinktasis prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį oficialiai paskelbė, kad nacionalinės žvalgybos direktoriumi pasirinko buvusį senatorių iš Indianos Daną Coatsą.
Danas Coatsas
Danas Coatsas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Švelnaus būdo buvusio ambasadoriaus Vokietijoje D.Coatso, kuris taip pat dirbo Senato žvalgybos komitete, paskyrimas nėra netikėtas. Naujajame poste jis koordinuos 16 žvalgybos ir saugumo agentūrų darbą, bet jo biurą D.Trumpas galėtų ir sumažinti.

„Danas aiškiai pademonstravo didelį reikalų išmanymą ir sveiką protą, ko reikia norint vadovauti mūsų žvalgybos bendruomenei, – sakoma D.Trumpo pareiškime. – Jei bus patvirtintas nacionalinės žvalgybos direktoriumi, jis užtikrins tvirtą lyderystę, kurią gali gerbti visa žvalgybos bendruomenė, ir vadovaus mano administracijos nepaliaujamam budrumui dėl tų, kas siekia mums pakenkti.“

Apie D.Coatso paskyrimą pranešta kitą dieną po respublikonų išrinktojo prezidento susitikimo su šalies žvalgybos agentūrų vadovais, tarp jų – dabartiniu nacionalinės žvalgybos direktoriumi Jamesu Clapperiu ir CŽV vadovu Johnu Brennanu. Jie jam pasakė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas vadovavo didžiulio masto kibernetinei atakai daugiausia prieš demokratų organizacijas, kuria buvo siekiama padėti D.Trumpui laimėti rinkimus.

73 metų D.Coatso pasirinkimas galėtų tam tikru laipsniu nuraminti tuos, kas kritiškai vertina D.Trumpo pagyras V.Putinui.

D.Trumpas iš esmės atmetė šias išvadas ir prieš susitikimą laikraščiui „The New York Times“ sakė, kad šie kaltinimai yra „politinės raganų medžioklės“ prieš jį dalis.

73 metų D.Coatso pasirinkimas galėtų tam tikru laipsniu nuraminti tuos, kas kritiškai vertina D.Trumpo pagyras V.Putinui ir deklaruotą troškimą gerinti santykius su Rusija.

D.Coatsas, nuo 1989 iki 1999 metų ir nuo 2011-ųjų iki kadencijos pabaigos antradienį atstovavęs Indianos respublikonams Senate, yra tarp šešių JAV įstatymų leidėjų ir trijų Baltųjų rūmų padėjėjų, kuriuos Maskva 2014 metais įtraukė į „juoduosius sąrašus“, reaguodama į JAV sankcijas Rusijai, atplėšusiai Krymą nuo Ukrainos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Klivlande
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas Klivlande

Šis buvęs senatorius, kuris rėmė griežtas sankcijas Maskvai, tai pavadino garbe.

JAV ambasadorius Vokietijoje jis buvo nuo 2001 iki 2005 metų, valdant George'o W.Busho administracijai, o pastaruosius šešerius metus dirbo Senato žvalgybos komitete ir su ekonomika susijusiuose komitetuose.

Jo paskyrimą dar turi patvirtinti Senatas.

Nacionalinės žvalgybos direktoriaus postas buvo įsteigtas po 2001 metų rugsėjo 11-osios atakų. Šis pareigūnas prižiūri iš esmės skirtingų agentūrų , tarp jų – Teritorinio (krašto) saugumo departamento, Centrinės žvalgybos agentūros, Federalinio tyrimų biuro, Nacionalinės saugumo agentūros, darbo koordinavimą ir yra pagrindinis prezidento patarėjas jų darbo klausimais.

JAV žiniasklaida anksčiau šią savaitę pranešė, kad D.Trumpo pereinamojo laikotarpio komanda rengia planą sumažinti Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biurą.

Tačiau būsimasis Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Seanas Spiceris pareiškė, kad šie pranešimai yra „neteisingi“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius