Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalai Lama Indijos šiaurės rytuose susitinka su savo pasekėjais, Kinija protestuoja (nuotraukos)

Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama pirmadienį su „nepolitiniu“ vizitu atvykęs į Indijos regioną netoli Tibeto sienos susitinka su tūkstančiais savo pasekėjų, o Kinija piktinasi.
Dalai Lama lankosi Indijoje
Dalai Lama lankosi Indijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Šiaurės rytuose esančioje Arunačal Pradešo valstijoje tremtyje gyvenančio Tibeto dvasinio lyderio pasiklausyti polo aikštėje, esančioje netoli nuošalaus Tavango vienuolyno, susirinko 30 tūkst. žmonių.

„Užuojauta ir taika – du žodžiai, kuriuos turi įsiminti kiekvienas“, – pareiškė Dalai Lama, pradėdamas tris dienas truksiančius religinius mokymus.

Vietos etniniams tibetiečiams jis sakė, kad jie yra atsakingi „už Tibeto budizmo skleidimą ir propagavimą ateinančioms kartoms“.

Kinija, kuri laiko Arunačal Pradešą savo teritorija, pasmerkė šį savaitės trukmės vizitą ir apkaltino Dalai Lamą provokuojant įtampą tarp Delio ir Pekino.  Sekmadienį atvykęs į Tavangą Dalai Lama atmetė Kinijos kaltinimus, esą jis aktyviai remia prieš Kiniją nukreiptus neramumus savo gimtinėje.

„Mano vizitas į Tavangą nėra politinio pobūdžio“, – žurnalistams kalbėjo 74 Nobelio taikos premijos laureatas, o Pekino kaltinimus, kad jis siekiąs Tibetą atplėšti nuo Kinijos, pavadino „neturinčiais pagrindo“.

Jo komentarai buvo išspausdinti pirmuosiuose Indijos laikraščių puslapiuose, ir Arunačal Pradešo valstijos pareigūnai neoficialiai paprašė žurnalistų susilaikyti nuo klausimų per likusias vizito dienas.

Indijos vyriausybė jau uždraudė užsienio žurnalistams lydėti Dalai Lamą kelionėje, kuria labai domisi regiono gyventojai.  „Jis mūsų dievas, gyvasis Buda. Dalai Lamos žvilgsnis visus tarsi pripildo dvasinės energijos“, – sakė vienuolis Sherba, atvykęs iš kaimo, esančio prie Kinijos sienos, dalyvauti maldose.

Prieš 400 metų įkurtas Tavango vienuolynas, kuris pagal dydį yra antras tibetiečių vienuolynas Indijoje, Dalai Lamai kelia daug prisiminimų – būtent čia jis iš pradžių apsistojo po nesėkmingo tibetiečių sukilimo 1959-aisiais pabėgęs į Indiją.

„Čia mane supa daugybė jaudinančių prisiminimų“, – sekmadienį sakė 50 metų tremtyje Indijoje gyvenantis Dalai Lama.  „1959 metais pabėgęs iš Kinijos buvau tiek psichiškai, tiek ir fiziškai labai nusilpęs“, – sakė Dalai Lama.

Tai jau ne pirmas Dalai Lamos apsilankymas, tačiau pasirinktas laikas privertė Pekiną pasirinkti griežtą protesto formą.  Įtampa tarp Indijos ir Kinijos dėl jų ginčijamos sienos Himalajuose, dėl kurios 1962 metais vyko trumpas, bet kruvinas karas, pastaraisiais mėnesiais didėjo, buvo pranešimų apie pajėgų judėjimą ir nedidelius įsiveržimus.

Indijos premjeras Manmohanas Singhas praėjusį mėnesį per rinkimų kampaniją lankėsi šioje valstijoje, o Pekinas dėl to perspėjo apie galimą žalą dvišaliams santykiams.  Dalai Lamos atvykimas į šį ginčijamą regioną Kinijai, kuri jį kaltina tibetiečių separatistinio judėjimo kurstymu, yra dvigubas įžeidimas.

Kinai Dalai Lamą ir jo „kliką“ Indijoje kaltina padėjus organizuoti pernai kovo mėnesį Lhasoje kilusius ir visoje Tibeto plynaukštėje išplitusius protestus prieš Pekino valdžią.  Pirmadienį prieš religinius mokymus Dalai Lama Tavange atidarė plataus profilio ligoninę, kuriai jis paaukojo 2 mln. rupijų (40 tūkst. JAV dolerių).

Tūkstančiai budistų susirinko sekmadienį pasveikinti į Tavango vienuolyną atvykusio Dalai Lamos. Vienuolynas stovi Himalajų prieškalnėse, 3500 m aukštyje.  Šis nepaprastai džiaugsmingas jo priėmimas greičiausiai tik sustiprins Kinijos įtarimus dėl jo kelionės motyvų.

Neseniai kelis kartus sušlubavusi Dalai Lamos sveikata pakurstė spėliones dėl jo reinkarnacijos bei įpėdinio. Beveik nekyla abejonių, kad Kinija įpėdinį pasirinks pati. Tačiau Dalai Lama pareiškė, kad jo įpėdinis gali būti surastas ir ne Kinijos Tibete, todėl Arunačal Pradešas, garsus savo turtinga Tibeto kultūra, aiškiai į tai pretenduoja. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius