Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Didžiojoje Britanijoje bus uždrausti iki šiol legaliai parduodami narkotikai

Didžiojoje Britanijoje narkotikų kontrolė vykdoma itin griežtai, tačiau įstatymų spragomis ilgai naudojasi teisėtų narkotikų tiekėjai ir vartotojai. Daugėjant mirčių nuo legaliai įsigytų psichoaktyviųjų medžiagų vyriausybė ryžosi priimti lemtingą sprendimą. Gegužės 26 d. šalyje įsigalios draudimas, kuriuo numatoma iš rinkos pašalinti iki šiol legaliai pardavinėtas narkotines medžiagas.
Legalūs narkotikai  Didžiojoje Britanijoje parduodami įvairiomis formomis.
Legalūs narkotikai Didžiojoje Britanijoje parduodami įvairiomis formomis. / „Scanpix“/AP nuotr.

Šalyje legaliai parduodamos vadinamosios „naujos psichoaktyviosios medžiagos“ – gaminiai, kurių poveikis žmogui toks pat, kaip nelegalių narkotikų, pavyzdžiui, marihuanos, ekstazi, kokaino, „spydo“ ir kitų. Šios medžiagos buvo nežymiai perdirbtos tam, kad atitiktų narkotikų įstatymo nuostatus ir nebūtų uždraustos.

Poveikis – nuo atsipalaidavimo iki haliucinacijų

Legalių narkotikų galima įsigyti internetu ar įprastose parduotuvėse. Nors dauguma šių produktų neskirti vartoti žmonėms, jaunimo tarpe jie išpopuliarėjo kaip pigi narkotikų alternatyva. Pirkėjas gali ne tik įsigyti balionams pripūsti skirtų dujų balionėlių, kuriuose esančios „juoko dujos“ paveikia smegenis, bet ir augalų trąšų ar vonios druskos pavidalu parduodamų narkotikų.

Flickr.com/Balionams pripūsti naudojamos ir pauosčius juoką keliančios dujos pripažintos psichotropinėmis.
Flickr.com/Balionams pripūsti naudojamos ir pauosčius juoką keliančios dujos pripažintos psichotropinėmis.

Kai kurių minėtų medžiagų sudėtyje esama ir nelegalių sudėtinių dalių, tačiau įstatymo spraga nedraudžia jomis prekiauti ant pakuotės pažymėjus, jog produktas neskirtas vartoti žmonėms. Legalūs narkotikai parduodami pačiomis įvairiausiomis formomis: pudros, tablečių, skysčio, kapsulių, rūkymui skirtų mišinių ir panašiai.

Esama pranešimų, kad kai kurie žmonės panašius narkotikus naudoja injekcijomis. Priklausomai nuo to, kokios rūšies medžiagos vartojamos, jos suteikia energijos, padeda atsipalaiduoti arba sukelia haliucinacijas.

Sudėtinės šių narkotikų dalys nebuvo išbandytos su žmonėmis, tad neaišku, koks gali būti jų poveikis kiekvienam vartotojui.

Šalies vyriausybė susizgribo keisti įstatymą tik tuomet, kai sveikatos ekspertai ir medikai ėmė eskaluoti didėjančią problemą. Skaičiuojama, kad šias medžiagas vartojančių 15-24-erių metų žmonių skaičius dramatiškai kyla kasmet. Kaip ir pačių produktų pasirinkimas.

Sudėtinės šių narkotikų dalys nebuvo išbandytos su žmonėmis, tad neaišku, koks gali būti jų poveikis kiekvienam vartotojui. Medikai tikina, kad legalūs narkotikai gali sukelti traukulius, paranoją, komą ir net mirtį. Sumaišius su alkoholiu ar kitomis psichotropinėmis medžiagomis legalių narkotikų poveikis – apskritai nenuspėjamas.

Uždraudus išaugs gatvės prekyba?

Įstatymo pataisos kritikai tvirtina, kad naujasis draudimas išeis į naudą narkotikų prekeiviams, o tai sukels dar daugiau mirčių. Teigiama, kad legalius narkotikus dažniausiai vartoja pažeidžiami visuomenės nariai, o jų draudimas tik pastūmės link gatvės prekeivių bei kriminalinio pasaulio.

Pataisos oponentai įsitikinę, kad uždraudus legaliai prekiauti naujųjų psichoaktyviųjų medžiagų produktais, narkotikų prekeiviai gatvėse sudarys monopolį. Socialinio teisingumo centro duomenimis, Didžioji Britanija pirmauja Europoje pagal legaliųjų narkotikų vartojimą jaunimo tarpe. Mirčių, susijusių su legaliai parduodamais narkotikais, statistika taip pat nedžiugina. 2012-aisiais nuo jų mirė 97 žmonės, tuo tarpu 2009-aisiais – tik 12.

Žmonės, pardavinėjantys heroiną ir kreką, juos tiesiog įtrauks į savo pasiūlymų sąrašą.

Labdaros organizacijos „DrugWise“ vadovas Harry'is Shapiro net neabejoja, kad uždraudus šiuo metu lengvai gaunamas narkotines medžiagas bus sunkiau įsigyti, tačiau įspėja ir apie tykančius pavojus.

„Aš beveik įsitikinęs, kad šios medžiagos taps dar vienais gatvės narkotikais. Žmonės, pardavinėjantys heroiną ir kreką, juos tiesiog įtrauks į savo pasiūlymų sąrašą“, – kalbėjo narkotikų ekspertas.

Su narkomanais dirbantys socialiniai darbuotojai baiminasi, kad gatvės prekeiviai dabartinius legalių narkotikų vartotojus įpratins prie stipresnių svaigalų. Prekeiviai suinteresuoti, kad kuo daugiau vartotojų taptų priklausomais, tad nors legalūs svaigalai sukelia priklausomybę, ji nėra tokia tikėtina, kaip vartojant heroiną, kokainą ir kitus A klasės narkotikus.

Tiesa, naujasis įstatymas draus tik psichoaktyviąsias medžiagas, tačiau ir jame bus numatyta išimčių. Pirmiausia, šis draudimas nebus taikomas maisto produktams, gėrimams, nikotinui, kofeinui bei medicinoje naudojamiems produktams. Legaliuosius narkotikus bus leidžiama naudoti ir mokslo tikslais, pavyzdžiui, atliekant medicinos tyrimus, kuriuose dalyvauja žmonės.

Vienas iš itin populiarių net maisto prekių parduotuvėse parduodamų narkotikų – alkilo nitritų grupės produktai taip pat nebus draudžiami. Tai – į mažus buteliukus išpilstytas įvairių spalvų ir kvapų skystis, kuriuo svaiginamasi uostant. Kaip skelbia Netinkamo narkotikų vartojimo taryba, alkilo nitritai sukelia periferinį poveikį, tad ši chemikalų grupė nepatenka į psichotropinių medžiagų sąrašą.

15min nuotr./Alkilo nitritų grupės skysčiai nebus uždrausti.
15min nuotr./Alkilo nitritų grupės skysčiai nebus uždrausti.

Prekiauti draus, vartoti – ne

Naujame įstatyme numatoma bausmė už prekybą draudžiamomis medžiagomis arba jų laikymą su tikslu parduoti – iki septynerių metų laisvės atėmimo. Taip pat suteikiama naujų įgaliojimų policijos pareigūnams.

Nuo gegužės 26 dienos pareigūnams bus suteikta teisė uždaryti specializuotas parduotuves, kuriose prekiaujama legaliaisiais narkotikais ar su jais susijusia atributika, pavyzdžiui, narkotikų rūkymui skirtomis pypkėmis. Tas pats galioja ir internetinėms parduotuvėms.

Pareigūnai gaus teisę areštuoti ir sunaikinti šiuo metu legaliais laikomas medžiagas, atlikti kratas įtariamiems asmenims priklausančiose patalpose bei transporto priemonėse. Įsigaliojus naujam įstatymui policininkams bus leista ir be įspėjimo apieškoti žmones, kurie gali būti nusižengę.

Tiesa, naujai uždraustas psichotropines medžiagas vartojantys ar jomis su draugais nemokamai besidalinantys asmenys atsakomybės išvengs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius