-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Endeavour“ po 16 dienų misijos saugiai nutūpė Žemėje (video)

Amerikiečių daugkartinis erdvėlaivis „Endeavour“ po 16 dienų trukusios misijos į Tarptautinę kosmoso stotį (TKS), kurios metu buvo užbaigta japonų laboratorija „Kibo“, penktadienį saugiai nutūpė Kennedy kosmoso centre Floridoje.
Endeavour, TKS ir pasivaikščiojimas atvirame kosmose
Daugkartinio naudojimo erdvėlaivis „Endeavour“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Erdvėlaivis su septyniais JAV, Kanados ir Japonijos astronautais nutūpė 10.48 val. vietos (17.48 val. Lietuvos) laiku.

Buvo nerimaujama, kad dėl ankstyvo ryto audros, žaibų ir rūko netoli tūpimo vietos Floridoje erdvėlaivio vadas Markas Polanskis ir jo įgula gali būti priversti atidėti sugrįžimą iki šeštadienio.

Tačiau išaušus oro sąlygos pagerėjo ir „Endeavour“ galėjo pradėti greitą leidimąsi į Žemę.

Sveiki sugrįžę namo, sveikiname su puikia nuo pradžios iki galo misija, – įgulą pasveikino skrydžių kontrolės centras.„Endeavour“ įgulos narys Koichi Wakata yra pirmasis Japonijos astronautas, dirbęs kosmose ilgą laiką. Į Žemę jis grįžo po 138 dienų kosmose, per kurias daugiausia vykdė eksperimentus TKS laboratorijoje „Kibo“.

„Sveiki sugrįžę namo, sveikiname su puikia nuo pradžios iki galo misija“, – įgulą pasveikino skrydžių kontrolės centras, kai erdvėlaivis skaisčiai šviečiant saulei nustojo riedėti tūpimo taku.

Erdvėlaivio astronautai nugabeno ir instaliavo paskutinę didelę „Kibo“ dalį – atvirą platformą moksliniams eksperimentams atvirame kosmose. Milijardą dolerių (2,44 mlrd. litų) kainavusi „Kibo“ yra didžiausias ir pajėgiausias iš trijų pagrindinių TKS mokslinių modulių.

Astronautai taip pat aprūpino naująją platformą rentgeno teleskopu, aplinkos stebėjimo prietaisu ir ryšių įranga, kuri laboratoriją susiejo su skrydžių valdymo centru Japonijoje, Cukuboje.

Keturi astronautai buvo penkis kartus ilgam išėję į atvirą kosmosą ir aprūpino seniausius TKS Saulės baterijų modulius naujais akumuliatoriais.

Kosmoso stotyje pasiliko „Endeavour“ atskridęs amerikiečių astronautas Timas Kopra, kuris prisidėjo prie penkių kolegų – rusų, kanadiečių ir europiečių. T.Kopra, kuris į kosmosą nuskrido pirmą kartą, grįš erdvėlaiviu „Discovery“, rugsėjo pradžioje.

Erdvėlaiviu „Endeavour“ su M.Polanskiu ir K.Wakata skrido pilotas Dougas Hurley ir misijos specialistai: kanadietė Julie Payette, Chrisas Cassidy, Tomas Marshburnas ir Davidas Wolfas.

Visi septyni astronautai turi praleisti naktį Kennedy centre, kur jiems bus atliktas įprastinis sveikatos patikrinimas ir kur jie susitiks su artimaisiais. Vėliau jie grįš į NASA Johnsono kosmoso centrą Hjustone.

Rugpjūčio 25 dieną į TKS 11 dienų misijai turėtų iškristi erdvėlaivis „Discovery“.

VIDEO: STS-127 Space Shuttle Landing

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius