-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

ES lyderiai sutarė paremti J.M.Barroso kandidatūrą vadovauti Europos Komisijai

Europos Sąjungos lyderiai vėlų ketvirtadienio sutarė paremti dabartinio Europos Komisijos pirmininko Jose Manuelio Barroso kandidatūrą pakartotinei penkerių metų kadencijai.
Jose Manuelis Barosso
Jose Manuelis Barosso / „Scanpix“ nuotr.

Tai spaudos konferencijoje po Briuselyje įvykusios Europos Vadovų Tarybos darbo vakarienės pranešė Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.

53-ejų dešiniųjų pažiūrų buvusio Portugalijos premjero skyrimui į EK pirmininkus dar turi pritarti Europos Parlamentas. Antrą pagal dydį frakciją europarlamente turintys socialistai yra sakę, jog neparems J.M.Barroso kandidatūros.

„Visi vieningai ir labai pozityviai pasisakė apie jo pirmąjį pirmininkavimo laikotarpį. Paskui buvo pereita prie procedūrinių reikalų – kaip suderinti vieningą nominaciją su EP. Čia įstrigome iki vidurnakčio. Galutinio dokumento redagavimas užtruks iki rytojaus ryto“, – pasakojo V.Adamkus.

Pasak premjero A.Kubiliaus, politinis sprendimas yra priimtas. Jis pripažino, kad pritarimas nėra formalus, tačiau sakė tikįs, jog europarlamentarus pavyks įtikinti balsuoti už J.M.Barroso.

„Čekijos ir Švedijos premjerai, kadangi keičiasi pirmininkaujanti šalis, įgalioti tartis su EP, kad sprendimas dėl naujo EK pirmininko būtų padarytas liepos viduryje. Taryba pasiliko sau teisę priimti formalų teisinį sprendimą atsižvelgiant į vykstančias diskusijas. Taryboje yra keturi ar penki socialistai ir keturi liberalai. Visi socialistų premjerai pritarė kandidatūrai, jie įsipareigojo įtikinti partijas balsuoti už šį kandidatą. Toks sprendimas (paskirti J.M.Barroso EK pirmininku – BNS) būtų labai svarbus tokiu chaotišku laikotarpiu. Jokių naujų pavardžių nepasigirdo“, – kalbėjo A.Kubilius.

Pasak premjero, pavojinga ir nesikonsultuoti su EP, ir europarlamentui „suteikti iliuzijų, kad čia galima pabandyti pasiaiškinti, kas yra stipresnis“.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius