Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Fritzlis pakeitė poziciją ir pripažino kaltinimus žmogžudyste bei pavergimu (atnaujinta 11.55 val.)

Josefui Fritzliui, kuris 24 metus rūsyje kalino ir žagino dukterį, trečiadienį iškilo kalėjimo iki gyvos galvos grėsmė – trečiąją teismo proceso dieną jis smarkiai pakeitė savo pareiškimą dėl kaltinimų ir pripažino kaltinimus žmogžudyste bei pavergimu.
Dukrą kankinęs austras Josefas Fritzlis
Dukrą kankinęs austras Josefas Fritzlis / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Nužudymas

J.Fritzlis, kuris pirmadienį padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl žaginimo, kraujomaišos ir izoliavimo, trečiadienį prasidedant teismo posėdžiui pakeitė kaltinamojo pareiškimą. Tai jis padarė po dukters Elisabeth liudijimo, kuris buvo iš anksto įrašytas į vaizdajuostę.

„Pareiškiu esąs kaltas dėl nusikaltimų, kuriais buvau apkaltintas“, – teismui pasakė 73 metų atsakovas. Teisėjo paklaustas, kas privertė pakeisti kaltinamojo pareiškimą, jis atsakė: „Į vaizdajuostę įrašytas mano dukters liudijimas.“

J.Fritzlis pridūrė atsiprašantis už tai, ką padarė.

Pareiškiu esąs kaltas dėl nusikaltimų, kuriais buvau apkaltintas, – teismui pasakė 73 metų atsakovas. Teisėjo paklaustas, kas privertė pakeisti kaltinamojo pareiškimą, jis atsakė: Į vaizdajuostę įrašytas mano dukters liudijimas.

Anksčiau J.Fritzlis, kuris teismo proceso metu yra stebimas, kad nenusižudytų, neigė sunkiausius kaltinimus žmogžudyste ir pavergimu.

Kaltintojai tvirtina, kad jis leido numirti vienam iš septynių vaikų, kuriuos nuo jo pagimdė dukra. Kūdikis mirė vos gimęs 1996 metais. J.Fritzlis teigė, kad vaikas gimė negyvas ir kad jo kūnelį sudegino.

Per teismo procesą prisiekusieji išgirdo, kad J.Fritzlis 24 metus naudojosi savo dukra „kaip žaislu“ ir kalino ankštame rūsyje be karšto vandens, šildymo, gryno oro ir saulės šviesos.

„Jis atėjo (į rūsį). Šviesos išjungiamos. Žaginimas. Šviesos įjungiamos, – sakė kaltintoja Christiane Burkheiser. – Nuvykau ten du kartus, ten – baisi atmosfera. Ten drėgna, apipeliję, priplėkę.“  

J.Fritzliui pavaizdavus save kaip nepriežiūros vaikystėje auką, prisiekusieji turėjo valandų valandas žiūrėti Elisabeth liudijimą apie jos beveik ketvirtį amžiaus trukusias kančias.

J.Fritzlio nusikaltimus, kurie buvo įvykdyti jo name Amštetene, esančiame 100 km į vakarus nuo Vienos, ir kurie ėmė aiškėti pernai balandį, aprašė viso pasaulio spauda.

J.Fritzlis ir jo 69 metų žmona Rosemarie 1984-aisiais pranešė apie tuomet 18-metės Elisabeth dingimą ir tvirtino, kad ji susidėjo su viena sekta.

24 metus po to ji buvo nuolat žaginama savo ankštame kalėjime, kurį tėvas pamažu išplėtė iki 40 kv.m, ir pagimdė septynis vaikus.

Tą požeminį kalėjimą, kuriame galiausiai atsirado trys kambarėliai, virtuvėlė ir vieta praustis, saugojo trejos durys su elektroninėmis spynomis.

J.Fritzlis rūsyje bandė susikurti naują šeimą – valgydavo su savo belaisviais, dainuodavo gimtadienio dainas vaikams, mokydavo juos rašyti bei skaityti, sakė jo advokatas Rudolfas Mayeris.

„Jis mylėjo juos savo keistu būdu“, – prieš teismo posėdį sakė jis.

Trys Elisabeth vaikai nuo mažens augo su J.Fritzliu ir jo žmona Rosemarie – „seneliais“ – ir nieko nežinojo apie savo motiną, du brolius bei seserį rūsyje. Trys kalinti vaikai visą savo gyvenimą praleido rūsyje ir niekada nematė dienos šviesos, iki išvaduojant pernai balandį.

Rosemarie tvirtina nežinojusi, kad jos duktė gyvena apačioje, o policija jos niekada nelaikė įtariamąja.

Anksčiau J.Fritzlis, kuris per teismo procesą stebimas, kad nenusižudytų, neigė sunkiausius kaltinimus žmogžudyste ir pavergimu.

Jam paprasčiausiai gėda, – Austrijos televizijai sakė atsakovo advokatas Rudolfas Mayeris, kai jo klientas anksčiau bandė dangstyti veidą mėlynu segtuvu.

„Jam paprasčiausiai gėda“, – Austrijos televizijai sakė atsakovo advokatas Rudolfas Mayeris, kai jo klientas anksčiau bandė dangstyti veidą mėlynu segtuvu.

Įrašytas atsakovo dukters, kuriai dabar – 42 metai, liudijimas buvo parodytas už uždarų durų – siekiant apsaugoti jos privatumą. Šis teismo procesas yra toks trikdantis, kad net prisiekusiesiems buvo pasiūlyta psichologo pagalba.

J.Fritzlį taip pat lydi psichiatras, į kurį jis gali kreiptis per teismo pertraukas, sakė Sankt Pelteno kalėjimo, kur jis laikomas, direktoriaus pavaduotojas Erichas Huberis-Guensthoferis.

„Tai svarbus priežiūros (kalėjime) elementas, savižudybės prevencijos priemonių dalis“, – pridūrė jis.

Išvaduoti iš požeminio kalėjimo, kur beveik ketvirtį amžiaus kentė tikrą pragarą, Elisabeth ir jos vaikai  slepiasi.

Didžiausia teismo proceso dalis bus uždara žiniasklaidai ir visuomenei, o teismo pareigūnai ir advokatai, saugodami aukų privatumą, teikia informaciją tik apie procesą.

Paklaustas, kaip atsakovas reagavo į minėtas vaizdajuostes, teismo atstovas Franzas Cutka sakė tik tai, kad J.Fritzlis jas dėmesingai žiūrėjo.

„Atsakovas buvo klausinėjamas apie iškilusius dalykus <...> ir išdėstė savo požiūrį“, – pridūrė atstovas.

F.Cutka panašiai atsisakė apibūdinti aštuonių prisiekusiųjų reakciją, tačiau nurodė, kad atsižvelgiant į šiurpų bylos pobūdį ir įrodymus, kuriuos jie turi peržiūrėti, jiems siūloma psichologo pagalba.

Josefas Fritzli turėtų būti uždarytas psichiatrijos įstaigoje, nes ateityje ir vėl gali nusikalsti, trečiadienį teisme sakė liudijusi specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius