Gegužę homoseksualistų paradas planuojamas ir Minske

Lietuvoje nerimsta aistros dėl gegužę planuojamų homoseksualistų eitynių Vilniuje, o tuo metu Baltarusijos ir Rusijos seksualinių mažumų atstovai gegužės 15 dieną taip pat ketina surengti gėjų eitynes Minske, praneša Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“, remdamasi šio renginio organizacinio komiteto atstovo žodžiais.
Baltarusijos homoseksualistai
Baltarusijos homoseksualistai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujienų agentūros pašnekovas pažymėjo, kad gėjų ir lesbiečių eitynės bus surengtos prisilaikant Baltarusijos įstatymų, o renginio organizatoriai netrukus kreipsis dėl leidimo į Minsko vykdomąjį komitetą.

„Šia gatvės akcija mes norime atkreipti dėmesį į būtinybę paisyti gėjų ir lesbiečių teisių bei kviesti tolerantiškiau žvelgti į netradicinės seksualinės orientacijos žmones“, – pareiškė organizatorių atstovas.

Mes tokių paradų neleidome iki šiol, neleisime ir ateityje. Visi tai turi priimti ne kaip teoremą, o kaip aksiomą, – yra pareiškęs Maskvos meras Jurijus Lužkovas.Renginio organizatoriai tikisi, kad Baltarusijos sostinės valdžia leis surengti eitynes. „Suteikdamas leidimą Minsko vykdomasis komitetas parodytų mažiau konservatyvumo ir nepakantumo nei Maskvos valdžia, kuri dar nė karto neleido surengti gėjų parado“, – pridūrė organizacinio komiteto atstovas.

Pašnekovas neatskleidė, kiek netradicinės seksualinės orientacijos atstovų iš Baltarusijos ir Rusijos ketina dalyvauti suplanuotame renginyje.

Kaip praneša newsru.com, seksualinių mažumų atstovai neatsisako minties surengti eitynes ir Maskvoje bei Sankt Peterburge. Tokį sprendimą priėmė „išplėstinis Maskvos, Peterburgo ir slavų gėjų parado organizacinis komitetas“, naujienų agentūrai „Interfax“ pirmadienį pareiškė Maskvos gėjų parado organizatorius Nikolajus Aleksejevas.

Pasak jo, Maskvoje toks renginys numatytas gegužės 29 dieną, o Peterburge – birželio 26 dieną.

Gėjų eitynių organizatorių pranešime pažymima, kad Maskvoje renginys vyks net ir negavus miesto valdžios leidimo. „Jeigu mums bus uždrausta, rengiamės vis tiek išeiti į gatves be leidimo, kad realizuotumėme konstitucinę susirinkimų laisvės teisę“, – tvirtinama pranešime.

Gėjų aktyvistai, pažymima pranešime, apie planuojamą renginį Maskvos merą Jurijų Lužkovą ketina informuoti ir leidimo paprašyti gegužės 17-ąją, Pasaulinę pasipriešinimo homofobijai dieną.

Anksčiau J.Lužkovas ne kartą yra pareiškęs, kad neleis jokių gėjų paradų Rusijos sostinėje. „Kelerius metus Maskvai daromas precedento neturintis spaudimas, reikalaujant leisti čia surengti gėjų paradą, kurio negalima laikyti niekuo kitu kaip tik satanistiniu veiksmu. Bet mes tokių paradų neleidome iki šiol, neleisime ir ateityje. Visi tai turi priimti ne kaip teoremą, o kaip aksiomą“, – pareiškė J.Lužkovas šių metų sausį.

Maskvos mero nuomone, kovojant su visuomenės ydomis „seniai laikas ne kaitinti diskusijas apie žmogaus teises, o prispausti jas visomis jėgomis ir įstatymo teisingumu“. „Reikalingas ne liberalus meduolis, o socialinis bizūnas arba kažkas panašaus į bizūną“, – mano Maskvos meras.

Tuo tarpu žmogaus teisių gynėjai ragina leisti gėjams žygiuoti Maskvoje, nes, jų nuomone, tokių akcijų draudimas pažeidžia žmogaus teises.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius