Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gegužės 9-ąją Maskvoje švęs tik išrinktieji – net veteranų niekas be kvietimo nelaukia

Maskva nusiteikusi itin iškilmingai minėti Gegužės 9 dieną, nors pasaulio lyderiai ir ignoruoja šią Rusijos šventę. Vis dėlto net Antrojo pasauliniokaro veteranai, kurių nėra likę itin daug ir visi jie labai garbaus amžiaus, nėra laukiami Raudonojoje aikštėje, jeigu negaus specialaus pakvietimo, rašo „Gazeta Wyborcza“ apžvalgininkas Maskvoje Waclawas Radziwinowiczius.
Pergalės dienos karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje
Gegužės 9-osios karinis paradas Maskvos Raudonojoje aikštėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Gegužės 9-oji Rusijos sostinėje turėtų būti išskirtinė. Jau dabar Maskva tam ruošiasi, ypač – pasitikti karo veteranus. Kaip rašo W.Radziwinowiczius, būtent jie, kurių jauniausieji jau yra beveik 90-mečiai, norėtų stovėti pirmose eilėse Raudonosios aikštės garbės pakyloje.

Juk po Kremliaus langais žygiuos kariai, važiuos naujausia, moderniausia karinė technika, kaip mėgsta pabrėžti Maskva – tokia, kokios niekas daugiau pasaulyje neturi. Pavyzdžiui, naujas tankas T-14 „Armata“. Paradas jau repetuojamas Pamaskvėje.

„Veteranai į paradą nori dar ir todėl, kad daugeliui iš jų tai, deja, paskutinės jubiliejinės metinės. Po dešimtmečio jų beliks saujelė, jeigu iš viso dar kas nors gyvens. Tad nieko nuostabaus, kad šie žmonės, kurie dar turi jėgų, tarsi Čechovo trys seserys trokšta į Maskvą. Juolab kad šventės proga jiems priklauso nemokami lėktuvų bilietai“, – rašo W.Radziwinowiczius.

Tačiau pasirodo ši šventė bus ne visiems, net ir tuo atveju, jeigu esi karo veteranas. Garbės pakyloje tilps vos 5 tūkst. svečių, tad į čia patekti bus galima tik su specialiu kvietimu. O tais, kurie nuspręs savarankiškai atvykti į Maskvą ir pabandyti vietoj kvietimo pademonstruoti ordinais nusagstytą krūtinę, Kremlius žada pasirūpinti. 

Po dešimtmečio veteranų beliks saujelė, jeigu iš viso dar kas nors gyvens. Tad nieko nuostabaus, kad šie žmonės, kurie dar turi jėgų, tarsi Čechovo trys seserys trokšta į Maskvą, – rašo W.Radziwinowiczius.

Ką tai reiškia? Metinių minėjimo organizavimo komiteto narys, Maskvos vicemeras Leonidas Pečtnikovas leidiniui „Komersant“ pareiškė, kad bus imtasi priemonių, jog „atvykę veteranai nevaikščiotų po miestą nežinodami, kur jiems dėtis“. Veteranus pasitiks stotyje, susodins į autobusus ir nuveš į Kvėpavimo takų ligų kliniką, esančią už 1,5 val. kelio nuo Maskvos.

Maskvos administracija jau pasimokė iš ankstesnių minėjimų, kai gegužės 9-ąją į sostinę plūstelėdavo veteranų minios, šie žmonės užtvindydavo Raudonąją aikštę nepaisydami jokių apribojimų. O kur dar apsimetėliai, nedalyvavę jokiame kare, bet papuošę krūtines ordinais ir medaliais.

Šis straipsnis Maskvos valdžiai nepatiko, pulta aiškintis, kad vicemeras suklydo, kad visi karo didvyriai laukiami bus globojami ir gerbiami. Tiesa, informacijos apie jų surinkimą stotyse ir oro uostuose niekas nepaneigė. 

Niekas negrasina sostinės merijai raketomis „Iskander“, nešūkauja apie tai, kad gaudymas stotyse ir išvežimas kažkur, kaip Sovietų Sąjungos laikais elgtasi su nusikaltėliais ir valkatomis, žemina buvusius karius, kurie „išgelbėjo pasaulį“ ir „kuriems turime būti amžinai dėkingi“, – svarsto W.Radziwinowiczius.

„Ir kas įdomiausia, niekas be blogerių nepuolė ginti „mylimų veteranų“, niekas negrasina sostinės merijai raketomis „Iskander“, nešūkauja apie tai, kad gaudymas stotyse ir išvežimas kažkur, kaip Sovietų Sąjungos laikais elgtasi su nusikaltėliais ir valkatomis, žemina buvusius karius, kurie „išgelbėjo pasaulį“ ir „kuriems turime būti amžinai dėkingi“, – klausimą kelia W.Radziwinowiczius.

Oficialioji Maskva tyli. Jai svarbiausi ne tie senukai veteranai, o kiti svečiai ir baisieji tankai T-14 „Armata“, kurie išgąsdins pasaulį. Svarbus ir Rusijos bičiulis Kim Jong Unas, kurio atominių bombų pasaulis jau bijo, baigia Lenkijos apžvalgininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius