Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Hamas“ ir „Fatah“ susitarė dėl bendrų pajėgų Gazos Ruože, sako pareigūnai

Konkuruojantys palestiniečių judėjimai „Hamas“ ir „Fatah“ susitarė suformuoti Gazos ruože bendras saugumo pajėgas ir tikisi liepos pradžioje paskelbti apie galutinį susitarimą dėl susitaikymo, sekmadienį pranešė„Fatah“.
Atakuojamas Gazos ruožas
Atakuojamas Gazos ruožas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jei tai pasitvirtins, susitarimas dėl bendrų pajėgų Gazos ruože reikštų svarbų persilaužimą mėnesius trunkančiose derybose ir galimą „Fatah“ sugrįžimą į šią palestiniečių teritoriją, kai „Hamas“ 2007 metais jį išstūmė.

N.Shaathas sakė, kad dėl tikslios pajėgų sudėties dar nenuspręsta.

„Iš principo susitarta dėl bendrų pajėgų formavimo iš šių dviejų grupuočių dirbti Gazos ruože iki rinkimų (kurie turėtų būti surengti) sausio 5 dieną“, – sakė „Fatah“ aukšto rango pareigūnas Nabilas Shaathas, kurį citavo oficialioji Egipto naujienų agentūra MENA.

N.Shaathas sakė, kad dėl tikslios pajėgų sudėties dar nenuspręsta.

Palestiniečių prezidento Mahmudo Abbaso partijos „Fatah“ ir islamistų judėjimo „Hamas“, kuris kontroliuoja Gazos ruožą, delegacijos Kaire dalyvauja vienybės derybų, kurioms tarpininkauja Egiptas, penktame rate.

Abu judėjimai smarkiai nesutarė nuo pat 2007-ųjų birželio, kai „Hamas“ išstūmęs M.Abbasui lojalias „Fatah“ pajėgas perėmė Gazos ruožo kontrolę.

Egipto pastangos juos sutaikyti kol kas buvo nesėkmingos, nes nepavykdavo susitarti dėl siūlomos vienybės Vyriausybės sudėties ir pareigų.

N.Shaathas, kuris yra derybose Kaire dalyvaujančios „Fatah“ delegacijos narys, paaiškino, kad po septynių savaičių susitiks penki komitetai, atsakingi už saugumą, Vyriausybę, rinkimus, Palestinos išvadavimo organizaciją (PIO) ir susitaikymą.

Tie susitikimai vyks „dalyvaujant visoms palestiniečių grupuotėms, jų metu bus aptariama „galutinė vizija dėl (susitaikymo) susitarimo", kuris turi būti pasirašytas dviem dienomis vėliau, sakė N.Shaathas.

Pasak jo, kai tik bus paskelbta apie susitarimą, egiptiečių ir arabų karininkų pajėgos bus nusiųstos į Gazos ruožą stebėti jo įgyvendinimo ir padėti parengti naująsias saugumo pajėgas.

Penktasis „Hamas“ ir „Fatah“ pareigūnų derybų ratas tęsis ir pirmadienį, kai bus aptariami klausimai, susiję su vienybės Vyriausybe, rinkimų sistema bei saugumu, pridūrė N.Shaathas.

Anksčiau didelė kliūtis būdavo „Hamas“ atsisakymas sutikti su ankstesniais taikos susitarimais, kuriuos su Izraeliu pasirašė M.Abbasas ir palestiniečių vadovybė.

M.Abbasas yra sakęs, kad jei abiem judėjimams pavyktų suformuoti vienybės Vyriausybę, ji turėtų tvirtai laikytis ankstesnių susitarimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius