Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iranas optimistiškai vertina urano mainų galimybes

Iranas įžvelgia geras perspektyvas susitarti su galingosiomis šalimis dėl Teherano sukauptų mažai prisodrinto urano atsargų mainų į labiau prisodrintą branduolinį kurą, kuris būtų naudojamas tyrimų reaktoriuje, gaminančiame medicinoje naudojamus radioaktyviuosius izotopus, penktadienį sakė Irano užsienio reikalų ministras Manouchehras Mottakis.
Manouchehras Mottakis
Manouchehras Mottakis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tokia sutartis būtų didelis proveržis užsitęsusiame ginče dėl Irano branduolinės programos, tačiau neaišku, ar Teherano iškeltos sąlygos bus priimtinos Jungtinėms Valstijoms ir kitoms šalims.

„Asmeniškai tikiu, kad sukūrėme derlingą dirvą tokiam apsikeitimui nelabai tolimoje ateityje“, – M.Mottakis sakė Vokietijos mieste Miunchene vykstančioje kasmetinėje saugumo konferencijoje. Tačiau jis pridūrė, kad Teheranas nustatys, kokia urano atsargų dalis bus iškeista, priklausomai nuo savo poreikių.

Manouchehras Mottakis nurodė, jog pagrindiniai trys šios sutarties „komponentai“ – mainų laikas, vieta ir branduolinių medžiagų kiekis.Iranas ir šešios galingosios šalys pernai aktyviai diskutavo dėl urano mainų sutarties. Tarptautinė bendruomenė mano, jog toks susitarimas padėtų užtikrinti, kad Teheranas nesodrins savo sukaupto urano iki tokio lygio, kad jį būtų galima naudoti atominiuose užtaisuose.

Tačiau Teheranas, kuris neigia siekiantis pasigaminti atominių bombų, iki šios savaitės nebuvo teigiamai atsakęs į šį pasiūlymą, kurį pateikė JAV, Rusija, Kinija, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija.

M.Mottakis sakė, kad jis šeštadienį Miuncheno konferencijos kuluaruose aptars urano mainų klausimus su Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) naujuoju vadovu Yukiya Amano.

„Manome, kad visos šalys parodė politinę valią įvykdyti šiuos mainus“, – sakė Irano diplomatijos vadovas, tačiau konkrečių šalių neįvardijo.

Reikalauja garantijų

Pasak M.Mottakio, Iranas perduotų kitoms šalims iki 3,5 proc. prisodrintą uraną, o mainais gautų iki 20 proc. prisodrinto urano, kuris būtų panaudotas Teherane veikiančiam tyrimų reaktoriui.

„Abi šalys privalo garantuoti, kad tas 3,5 proc. uranas tikrai bus perduotas ir kad 20 proc. uranas tikrai bus grąžintas“, – pabrėžė jis.

M.Mottakis nurodė, jog pagrindiniai trys šios sutarties „komponentai“ – mainų laikas, vieta ir branduolinių medžiagų kiekis.

Tačiau Teheranas nori perduoti savo atsargas per du kartus ir sako, kad toks apsikeitimas turi vykti Irane, dienraštis „The Times“ šeštadienį citavo šiitiškos respublikos vyriausybės rašytinius pasiūlymus, pateiktus britų parlamento nariams.

Švedijos užsienio reikalų ministras Carlas Bildtas, palaikantis glaudžius ryšius su M.Mottakiu, atsargiai reagavo į šiuos pasiūlymus ir paragino Iraną oficialiai juos pateikti TATENA.

„Kiek įmanoma greičiau paskirkite susitikimą dėl to, kad buvo sutarta su šešiomis Vakarų šalimis spalio 1 dieną, – sakė C.Bildtas. – Pateikite TATENA naujausius savo išdėstytus dalykus ir pasiruoškite pateikti pasiūlymus dėl jų.“

Prieš Iranui paskelbiant pastaruosius pranešimus, Jungtinės Valstijos ragino JT Saugumo Tarybą jau ketvirtą kartą skelbti sankcijas Teheranui dėl jo prieštaringai vertinamos branduolinės programos – tačiau tokiam žingsniui priešinosi Kinija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius