Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 14 /23:25

Irano ataka prieš Izraelį: puolimą padėjo atremti JAV ir Vakarų šalys, Izraelis svarsto dėl atsako

Iranas vėlų šeštadienį surengė beprecedentę ataką prieš Izraelį ir paleido per 300 dronų ir raketų. Sekmadienio rytą Izraelio kariuomenė pranešė, kad Irano ataka prieš Izraelį buvo sužlugdyta. Jungtinių Valstijų pajėgos padėjo Izraeliui numušti beveik visus šeštadienį Irano paleistus dronus ir raketas. J.Bidenas pridūrė, kad sekmadienį sušaukė kitus Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovus koordinuoti diplomatinio atsako Teheranui. Šeštadienio naktį įvykdyta ataka buvo pirmas kartas, kai Iranas pradėjo plataus masto karinį puolimą prieš Izraelį.

Naujausias žinias skaitykite atnaujinimuose žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelio karo ministrų kabinetas nori reaguoti, bet nesutaria dėl atsako masto ir laiko

22:03

Dauguma Izraelio karo ministrų kabineto narių pasisako už atsaką į vakarykštį Irano išpuolį, tačiau jų nuomonės išsiskiria dėl atsako masto ir laiko, praneša „Reuters“. 

Penkių narių kabinetas, kuriame Benjaminas Netanyahu, gynybos ministras Yoavas Gallantas ir kabineto ministras Benny Gantzas turi sprendimų priėmimo įgaliojimus, šiandien susitiko aptarti atakos, per kurią į Izraelį buvo paleista daugiau kaip 330 raketų ir bepiločių orlaivių. 

Tai pakartoja tai, ką anksčiau nurodė Izraelio šaltinis, – kad karo ministrų kabinetas nusprendė, jog atsakys į Irano ataką, tačiau galutinių sprendimų dėl detalių nebuvo priimta. 

„Aišku, kad Izraelis atsakys, klausimas, kada ir kokiu mastu“, – prieš kurį laiką „NBC News“ sakė Izraelio pareigūnas.

Ch. Michelis: G-7 smerkia Irano ataką prieš Izraelį, ragina laikytis santūrumo

21:29

Didžiojo septyneto (G-7) šalių lyderiai sekmadienį pasmerkė precedento neturintį Irano išpuolį prieš Izraelį ir paragino visas puses laikytis santūrumo.

„Mes vienbalsiai pasmerkėme precedento neturintį Irano išpuolį prieš Izraelį“, – po vaizdo ryšiu vykusių derybų socialiniame tinkle „X“ parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„Mes ir toliau dėsime visas pastangas siekdami deeskalacijos. Kuo greičiau užbaigus krizę Gazoje, ypač nedelsiant nutraukiant ugnį, tai pasikeis“, – teigė jis.

Michael Kappeler / dpa/picture-alliance
Michael Kappeler / dpa/picture-alliance

G-7 lyderiai taip pat išreiškė visišką paramą Izraeliui po Irano atakos ir pareiškė esantys pasirengę „imtis tolesnių priemonių“, reaguodami į „tolesnes destabilizuojančias iniciatyvas“.

„Mes ir toliau dirbsime, siekdami stabilizuoti padėtį ir išvengti tolesnio eskalavimo. Šia dvasia reikalaujame, kad Iranas ir jo įgaliotiniai nutrauktų savo atakas, ir esame pasirengę imtis tolesnių priemonių dabar ir reaguodami į tolesnes destabilizuojančias iniciatyvas“, – sakė jie pareiškime, kurį po susitikimo paskelbė G-7 pirmininkaujanti Italija.

J.Bidenas įtikino B.Netanyahu nuo atsakomųjų veiksmų

19:49

JAV prezidentas Joe Bidenas įtikino Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu nesiimti atsakomųjų veiksmų prieš Iraną.

Kaip rašo CNN ir „Axios“, remdamiesi šaltiniais, J.Bidenas pokalbio metu įtikinėjo B.Netanyahu, kad Izraelis laimėjo, nes išvengė rimtų Irano puolimo pasekmių. Todėl atsakomųjų smūgių nereikia.

„Šiandien jūs laimėjote, Izraelis nuo smūgių nenukentėjo. Jūs laimėjote. Priimkite tai kaip pergalę“, – sakė J.Bidenas B.Netanyahu.

dpa/Scanpix/Benjaminas Netanyahu
dpa/Scanpix/Benjaminas Netanyahu

J.Bidenas ir jo vyresnieji patarėjai yra labai susirūpinę, kad Izraelio atsakas gali sukelti regioninį karą su katastrofiškomis pasekmėmis, sakė Baltųjų rūmų šaltinis.

Tuo pat metu neįvardytas Izraelio pareigūnas sakė, kad JAV gynybos sekretorius Lloydas Ostinas per pokalbį su savo Izraelio kolega Yoavu Gallantu paprašė, kad Izraelis informuotų JAV, jei rengia kokį nors atsaką Iranui.

Prasidėjo G7 susitikimas, kurio nariai vienbalsiai pasmerkė išpuolį

19:26

ES Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pasidalijo nuotrauka, kurioje matyti G7 susitikimas, kuris vyksta internetu.

Charles Michelis sakė: „Vieningai pasmerkėme beprecedentį Irano išpuolį prieš Izraelį. Visos šalys turi laikytis santūrumo. Toliau dėsime visas pastangas, kad būtų siekiama deeskalacijos. Kuo greičiau užbaigti krizę Gazoje, visų pirma nedelsiant nutraukiant ugnį, bus labai svarbu“, – pridūrė jis pranešime X.

ES yra organizacijos, kuri šiandien susirinko aptarti padėties Artimuosiuose Rytuose, „neįvardyta narė“. 

Sirija: ataką prieš Izraelį surengęs Iranas veikė savigynos sumetimais

18:24

Sirija sekmadienį pareiškė, kad Iranas naktį surengęs didžiulį išpuolį prieš Izraelį, veikė savigynos sumetimais.

Irano teigimu, naktį surengta dronų ir raketų ataka buvo kerštas už mirtiną smūgį Teherano konsulatui Damaske, dėl kurio kaltinamas Izraelis.

„Irano atsakas [...] yra teisėta teisė į savigyną“ prieš Izraelį, Sirijos užsienio reikalų ministras Faisalas Mekdadas telefonu sakė savo Irano kolegai Hosseinui Amirui-Abdollahianui, teigiama valstybinės naujienų agentūros SANA pranešime.

Visą tekstą skaitykite čia.

J.Borrellis: ES ministrai aptars Irano ataką prieš Izraelį

18:23

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai antradienį susitiks aptarti įtampos Artimuosiuose Rytuose eskalacijos po Irano smūgio Izraeliui, sekmadienį pranešė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

„Po Irano atakų prieš Izraelį antradienį sušaukiau neeilinį [...] ES užsienio reikalų ministrų susitikimą“, – parašė J. Borrellis socialiniame tinkle „X“.

„Mūsų tikslas – prisidėti prie regiono deeskalavimo ir saugumo“, – nurodė jis.

„ES kuo griežčiausiai smerkia Irano dronų ir raketų atakas prieš Izraelį. Tai yra precedento neturintis eskalavimas ir grėsmė regiono saugumui“, – pabrėžė J. Borrellis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Izraelio ministras: Iranas sumokės mums tinkamu laiku

17:01

Izraelis, atsakydamas į Irano puolimą prieš šalį, „nustatys kainą, kai ateis mums tinkamas laikas“, sako karo kabineto ministras Benny Gantzas.

Prieš pat Izraelio karo ministrų kabineto posėdį paskelbtame pareiškime B.Gantzas teigia: „Mes sukursime regioninę koaliciją ir reikalausime kainos iš Irano mums tinkamu laiku ir būdu.

„Scanpix“ nuotr./Benny Gantzas
„Scanpix“ nuotr./Benny Gantzas

„Ir svarbiausia, kad susidūrę su mūsų priešų noru mums pakenkti, mes ir toliau vienysimės ir stiprėsime.“

B.Gantzas sakė, kad ką tik baigė pokalbį su Vokietijos užsienio reikalų ministre Annalena Baerbock.

„Pirmiausia aptarėme būtinybę suformuoti pasaulinį vieningą frontą, kad tiesiogiai ir per savo įgaliotinius – regioniniu ir pasauliniu mastu – atremtume drąsėjančią Irano agresiją“, – sakoma B.Gantzo pranešime socialinėje žiniasklaidoje.

Prancūzija savo piliečius ragina laikinai išvykti iš Irano

16:04

Prancūzija sekmadienį pareiškė, kad jos piliečiai turėtų laikinai palikti Iraną, įtampai regione augant po precedento neturinčios Teherano atakos prieš Izraelį.

Prancūzijos ambasada Teherane „rekomenduoja prancūzams gyventojams Irane, kurie gali tai padaryti, laikinai išvykti iš šalies“, sakoma ambasados pranešime savo tinklalapyje.

„Jų prašoma būti itin atsargiems keliaujant“ ir „vengti bet kokių susibūrimų“, sakoma jame.

Irako prezidentas ragina sumažinti įtampą Artimuosiuose Rytuose

16:03

Irako prezidentas Abdel Latifas Rashidas sekmadienį paragino sumažinti įtampą Artimuosiuose Rytuose po precedento neturinčios Irano atakos prieš Izraelį, perspėdamas neplėsti konflikto.

Atsižvelgdamas į „naujausius įvykius regione ir jų pasekmes“, A. L. Rashidas savo pareiškime pabrėžė „būtinybę sustabdyti agresiją prieš Gazos Ruožą ir rasti sprendimą palestiniečių klausimui, nes tai yra esminis stabilumo regione elementas“.

Ukraina: reikia vieningo atsako į Irano ir Rusijos „bendradarbiavimą skleidžiant terorą“

16:02

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pasmerkė Teherano smūgius Izraeliui ir paragino vieningai pasauliniu mastu reaguoti į Rusijos ir Irano atakas.

„Irano veiksmai kelia grėsmę visam regionui ir pasauliui, kaip ir Rusijos veiksmai kelia grėsmę didesniam konfliktui“, – rašė V.Zelenskis socialiniame tinkle „X“, sakydamas, kad „akivaizdus abiejų režimų bendradarbiavimas skleidžiant terorą turi susidurti su ryžtingu ir vieningu pasaulio atsaku“.

Per Irano išpuolį Izraelyje sužeista 12 žmonių

15:46

Vėlai šeštadienį Iranas į Izraelį paleido daugiau kaip 300 dronų ir raketų, sužeisdamas 12 žmonių, pranešė Izraelio kariuomenė.

Tačiau, padedant Jungtinėms Valstijoms, Jordanijai ir kitoms sąjungininkėms, beveik visi dronai ir raketos buvo perimti jiems nepasiekus Izraelio.

Nors 170 dronų ir 30 sparnuotųjų raketų buvo numuštos nepasiekusios Izraelio, kelios iš 110 balistinių raketų pasiekė šalį, sakė Izraelio kariuomenė.

Tarp sužeistųjų buvo septynerių metų mergaitė, nukentėjusi netoli pietinio Izraelio Arado miesto. Kaip pranešė ją priėmęs medicinos centras, ji gydoma reanimacijoje.

Į Izraelį buvo paleista daugiau kaip 300 dronų ir raketų

14:56

Iš Irano, Irako ir Jemeno prieš Izraelį paleista daugiau kaip 300 bepiločių orlaivių ir raketų, pranešė Izraelio kariuomenės atstovas.

„Žinau, kad į Izraelį buvo paleista apie 360 įvairių šaudmenų, 170 sprogstamųjų dronų, 30 sparnuotųjų raketų, 120 balistinių raketų. Didžioji dauguma jų buvo perimta“, – sakė pulkininkas leitenantas Peteris Lerneris BBC radijo laidai „Broadcasting House“.

BBC negali nepriklausomai patikrinti šių skaičių.

P.Lerneris sako, kad sparnuotosios raketos ir bepiločiai orlaiviai (UAV) buvo „perimti prieš jiems pasiekiant Izraelio oro erdvę“.

Jis priduria, kad Izraelio oro gynyba ir JAV, Jungtinės Karalystės, Prancūzijos bei kitų šalių parama buvo „labai aiški žinia“ Iranui.

R.Sunakas patvirtino, kad JK lėktuvai numušė Irano dronus

14:25

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas pasmerkė Irano ataką prieš Izraelį praėjusią naktį ir patvirtino, kad Jungtinės Karalystės reaktyviniai lėktuvai numušė kelis Irano atakos dronus.

Jis sako, kad Jungtinė Karalystė dalyvavo „tarptautinėse koordinuotose pastangose“ perimti Irano paleistas raketas ir dronus.

„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas
„AFP“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas

„RAF pasiuntė į regioną papildomų lėktuvų“, – priduria jis.

R.Sunakas sakė, kad Irano ataka buvo „pavojinga ir nereikalinga eskalacija“, kurią jis griežčiausiai pasmerkė.

Izraeliečiai Irano ataką vadina bauginančia, tačiau pasitiki savo šalies gynyba

13:52

Jeruzalėje kalbinti izraeliečiai sekmadienį sakė, kad raketų ir dronų ataka, Irano surengta praėjusią naktį buvo bauginanti, tačiau jie pabrėžė pasitikintys savo šalies gynyba, o kai kurie ragino imtis atsakomųjų veiksmų.

Miestui pabudus didžiausiame turguje ar pagrindinėse traukinių ir autobusų stotyse nebuvo justi didesnių skirtumų.

Izraelis pareiškė, kad padedamas Jungtinių Valstijų ir sąjungininkų sužlugdė beprecedentę tiesioginę Irano ataką, tačiau gyventojai sakė, kad yra susirūpinę.

„Situacija tikrai bauginanti, nes bijome, kas nutiks, ir visų tų bombardavimų ir lėktuvų, kurie atskris“, – sakė 48 metų Jeruzalės gyventoja Ayala Salant.

„Tačiau mes labai, labai džiaugiamės aljansu, kuris mums padėjo, nes dauguma orlaivių ir raketų Izraelio nepasiekė. Tikimės, kad netrukus bus nutrauktas šis vykstantis eskalavimas“, – kalbėjo moteris.

67 metų Yishai Levi sakė, kad Izraelis „dar kartą įrodė technologinį [...] pranašumą ir susitvarkė įspūdingai“.

Visą tekstą skaitykite čia.

Ne tik JAV: Izraeliui puolimą padėjo atremti Didžioji Britanija, Prancūzija ir Jordanija

13:25

Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos kariai kartu su Jungtinėmis Valstijomis padėjo Izraeliui atremti masinį Irano pajėgų puolimą iš oro balandžio 14-osios naktį. 

„Glaudžiai bendradarbiaujame su JAV, Didžiąja Britanija ir Prancūzija, kurios prisijungė šiąnakt. Mūsų partnerystė visada buvo glaudi, tačiau šiandien ji pasireiškė labai neįprastu būdu“, – sakė Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai Danielis Hagari, kurį cituoja CNN. Jis nepateikė daugiau detalių apie šių šalių dalyvavimą. 

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari
Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari

Laikraštis „The Times of Israel“ pažymi, kad Jordanija taip pat padėjo numušti Irano dronus, nors griežtai kritikavo Izraelį dėl operacijos prieš „Hamas“ Gazos Ruože metodų. Oficialiame pareiškime jie paaiškino, kad taikinių perėmimas jų oro erdvėje buvo vykdomas „dėl jų piliečių saugumo“. 

JAV prezidentas Joe Bidenas viešai pareiškė, kad JAV pajėgos regione padėjo numušti kai kuriuos Irano paleistus bepiločius lėktuvus ir dronus. 

Neoficialiai pranešta, kad JAV numušė daugiau kaip 70 oro taikinių.

JT Saugumo Taryba sekmadienį surengs skubų posėdį dėl Irano atakos prieš Izraelį 

12:57

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba sekmadienį surengs skubų posėdį dėl beprecedentės Irano dronų ir raketų atakos prieš Izraelį, pranešė pirmininkaujanti šalis. 

Susitikimas planuojamas sekmadienį 16 val. vietos (23 val. Lietuvos) laiku ir vyks Izraelio prašymu, šeštadienio vakarą žiniasklaidai pranešė šį mėnesį rotacijos tvarka pirmininkaujančios Maltos atstovas spaudai.

CHARLY TRIBALLEAU / AFP
CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Izraelio pasiuntinys JT laiške Saugumo Tarybos pirmininkui Irano oro antpuolį pavadino „šiurkščiu Izraelio suvereniteto pažeidimu“.

„Šiandien Iranas iš savo teritorijos tiesiogiai atakavo Izraelį (... ) dronais, sparnuotosiomis ir balistinėmis raketomis“, – rašė Izraelio ambasadorius Giladas Erdanas. Izraelis vėliau pranešė, kad Iranas į šalį paleido daugiau nei 300 dronų.

„Šis išpuolis yra rimta ir pavojinga eskalacija“, – pridūrė jis. 

Visą tekstą skaitykite čia.

Karybos ekspertas – apie Irano ataką: išėjo šnipštas, bet politinės pasekmės yra milžiniškos

12:43

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ sekmadienį įvertino Irano surengtą naktinę dronų ir raketų ataką prieš Izraelį:

„Štai jau ir galime paskaičiuoti Irano oro atakos prieš Izraelį rezultatus. Juos geriausiai apibūdina palyginimas su vaikėzu, metusiu akmenį į langą. Langas sveikas, o vaikėzas laukia atsako ir niurzga, kad akmenų jis turi ir daugiau. (...)

Kaip rašiau iš karto po Izraelio atakos Damaske, Iranas nelabai turi kaip „nubausti“ Izraelį, jo pasirinkimas labai ribotas. Atakuoti Izraelio ambasadas užsienyje nėra taip paprasta kaip atrodo, jų saugumas sustiprintas, sukelti didesnių nuostolių nepavyks (jeigu iš viso pavyks), o kitų valstybių reakcija bus visiškai nepalanki Iranui.

Beliko atakuoti bepiločiais ir raketomis. Tačiau čia irgi buvo keli BET, dėl kurių teigiau, kad Irano atsakas negali būti nei greitas, nei galingas. Pasirengti tokiam smūgiui reikėjo laiko. (...)

Rezultatą žinome – iš esmės gavosi šnipštas. Tačiau politinės pasekmės yra milžiniškos – Iranas atsistojo į poziciją, kurios visais būdais bandė išvengti, nes tai reiškia tarptautinį pasmerkimą, ekonomines sankcijas, grasinančias sukelti didelius iraniečių neramumus ir susprogdinti Irano politinę valdžią iš vidaus“, – „Facebook“ rašė E.Papečkys.

Visą jo apžvalgą skaitykite čia.

Irano prezidentas žada griežtesnį atsaką į bet kokį neapgalvotą Izraelio žingsnį

12:40

Irano prezidentas Ebrahimas Raisi sekmadienį perspėjo Izraelį ir jo sąjungininkus dėl bet kokių neapgalvotų veiksmų po Teherano dronų ir raketų atakos, kuri buvo atsakas už mirtiną smūgį jo konsulatui Damaske.

Iranian Supreme Leader'S Office / ZUMAPRESS.com
Iranian Supreme Leader'S Office / ZUMAPRESS.com

„Jei sionistinis režimas [Izraelis] ar jo rėmėjai elgsis neapgalvotai, jie sulauks ryžtingo ir daug griežtesnio atsako“, – sakoma E.Raisi pareiškime.

Politologai įvertino ataką: Iranas jau nebijo tiesioginio karo nei prieš Izraelį, nei prieš JAV

12:39

Iranas surengė beprecedentę dronų ir raketų ataką prieš Izraelį. Politologas Linas Kojala pastebėjo, kad rizika karui regione plėstis padidėjo, bet šią akimirką dar nėra peržengusi ribos, po kurios nebeliktų kelio atgal.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Linas Kojala
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Linas Kojala

Politologas Tomas Janeliūnas pažymėjo, kad ataka rodo, jog Iranas nebebijo tiesioginio karo prieš Izraelį, o kartu – ir prieš JAV. O tai esą labai bloga žinia.

Visą tekstą skaitykite čia.

Jordanija teigia per Irano ataką prieš Izraelį perėmusi skraidančius objektus

11:48

Jordanija sekmadienį pranešė, kad perėmė skraidančius objektus, kurie naktį pažeidė jos oro erdvę, kai Iranas pradėjo precedento neturinčią dronų ir raketų ataką prieš Izraelį.

„Su kai kuriais skraidančiais objektais, kurie praėjusią naktį įskrido į mūsų oro erdvę, buvo susidorota“, – sakoma vyriausybės pareiškime ir pabrėžiama, kad kariuomenė „susidoros su viskuo, kas galėtų kelti pavojų tautos saugumui (...) dėl bet kokio pavojaus ar bet kurios šalies pažeidimo“.

Po pietų vyks G7 susitikimas dėl Irano atakų

11:24

G7 šalių vadovai šiandien po pietų surengs susitikimą telefonu.

Tikimasi, kad septynių didžiausių ekonomikų grupės vadovai aptars Irano išpuolį.

G7 sudaro Jungtinės Valstijos, Jungtinė Karalystė, Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija ir Japonija; susitikime taip pat dalyvaus Europos Sąjungos atstovai.

Šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja Italija.

Grupė iš pradžių buvo įkurta 1973 m., kad aptartų galimus pasaulinių ekonominių ir finansinių problemų, pavyzdžiui, naftos krizių, sprendimus, o devintajame dešimtmetyje į ją buvo įtraukti ir politiniai klausimai.

Irano kariuomenė: ataka prieš Izraelį pasiekė visus savo tikslus

10:42

Irano kariuomenė sekmadienį pareiškė, kad jos dronų ir raketų ataka prieš Izraelį, keršijant už mirtiną smūgį iraniečių konsulatui Damaske, „pasiekė visus savo tikslus“.

„Operacija „Nuoširdus pažadas“ (...) nuo praėjusios nakties iki šio ryto buvo sėkmingai užbaigta ir pasiekė visus savo tikslus“, – valstybinei televizijai sakė Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas Mohammadas Bagheris.

RONALDO SCHEMIDT / AFP
RONALDO SCHEMIDT / AFP

Izraelis praneša, kad Iranas į šalį paleido daugiau nei 300 dronų ir raketų, tačiau ataka buvo sužlugdyta perėmus absoliučią jų daugumą. Prie Izraelio oro gynybos skelbia prisidėjusios ir Jungtinės Valstijos.

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas taip pat teigė sušaukęs Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovus koordinuoti diplomatinio atsako Teheranui.

Irano revoliucijos gvardija nurodo, kad atakos prieš Izraelį ėmėsi, keršydama už balandžio 1 dieną įvykdytą mirtiną drono smūgį Izraelio konsulatui Damaske.

Pasaulis pasmerkė beprecedentę Irano ataką prieš Izraelį

10:32

Pasaulio šalys pasmerkė vėlų šeštadienį Irano surengtą beprecedentę dronų ir raketų ataką prieš Izraelį, perspėdamos, kad šis išpuolis gali dar labiau destabilizuoti Artimuosius Rytus.

Toliau pateikiamos kelios pagrindinės iki šiol gautos reakcijos. 

Jungtinės Valstijos

JAV prezidentas Joe Bidenas surengęs skubų susitikimą su savo aukščiausiais saugumo pareigūnais dėl krizės Artimuosiuose Rytuose, pažadėjo „geležinę“ paramą Izraeliui.

„Ką tik buvau susitikęs su savo nacionalinio saugumo komanda, kad sužinočiau naujausią informaciją apie Irano išpuolius prieš Izraelį. Mūsų įsipareigojimas užtikrinti Izraelio saugumą nuo Irano ir jo įgaliotinių keliamų grėsmių yra geležinis“, – sakė J. Bidenas socialiniame tinkle „X“, įkėlęs susitikimo Baltųjų rūmų Situacijų kambaryje nuotrauką. 

Jungtinė Karalystė

Britų premjeras Rishi Sunakas pasmerkė Irano surengtą dronų ir raketų ataką prieš Izraelį kaip neapgalvotą ir pridūrė, kad Britanija „ir toliau gins Izraelio saugumą“.

„Šie smūgiai gali pakurstyti įtampą ir destabilizuoti regioną. Iranas dar kartą įrodė, kad siekia sėti chaosą savo kieme“, – teigė britų premjeras.

Europos Sąjunga

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis socialiniame tinkle „X“ pasmerkė vėlų šeštadienį Irano suduotus smūgius Izraeliui kaip „precedento neturintį eskalavimą“ ir rimtą grėsmę regiono saugumui“.

Visą tekstą skaitykite čia.

Iranas perspėja JAV ir Izraelį dėl atsakomųjų smūgių

10:27

Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas pareiškė, kad į bet kokį Izraelio atsakomąjį smūgį bus atsakyta didesniu puolimu nei praėjusią naktį, praneša valstybinė žiniasklaida.

„Tasnim“ pranešė, kad generolas Mohammad Bagheri taip pat perspėjo JAV, kad jei Vašingtonas palaikys Izraelį ir imsis bet kokių atsakomųjų veiksmų, jo taikiniu taps JAV bazės.

„Jei Izraelis imsis atsakomųjų veiksmų prieš Iraną, mūsų atsakas bus daug didesnis nei šios nakties kariniai veiksmai“, – sakė jis.

Islamo revoliucijos gvardijos korpuso vadas Hosseinas Salami taip pat perspėjo, kad Teheranas atkeršys už bet kokį Izraelio išpuolį prieš jo interesus, pareigūnus ar piliečius. 

J.Bidenas šaukia G-7 susitikimą dėl atsako Iranui

09:54

Amerikiečių prezidentas Joe Bidenas sekmadienį pareiškė, kad Jungtinių Valstijų pajėgos padėjo Izraeliui numušti beveik visus šeštadienį Irano paleistus dronus ir raketas, tačiau, regis, siekė atkalbėti pagrindinį JAV sąjungininką nuo atsakomųjų veiksmų prieš Teheraną, sakydamas, kad Izraelis dabar parodė savo jėgą.

J.Bidenas pridūrė, kad sekmadienį sušaukė kitus Didžiojo septyneto (G-7) šalių vadovus koordinuoti diplomatinio atsako Teheranui. Tai dar vienas ženklas, rodantis, kad jis stengiasi išvengti bet kokio tolesnio karinio eskalavimo, kuris galėtų įžiebti platesnį Artimųjų Rytų konfliktą.

Alex Brandon / AP
Alex Brandon / AP

JAV prezidentas sakė, kad paskambino Izraelio ministrui pirmininkui Benjaminui Netanyahu ir dar sykį patvirtino, kad Vašingtonas neabejotinai remia Izraelį, nepaisant pastaruoju metu įtemptų santykių dėl Izraelio vykdomo karo Gazos Ruože.

„Pasakiau jam, kad Izraelis pademonstravo nepaprastą gebėjimą apsiginti ir atremti net precedento neturinčius išpuolius – tai aiški žinia priešams, kad jie negali veiksmingai grasinti Izraelio saugumui“, – teigė jis.

Jis tvirtino, kad pastarosiomis dienomis įsakė į Artimuosius Rytus nukreipti JAV karinius orlaivius ir priešraketinės gynybos eskadrinius minininkus, paaiškėjus tikėtinai grėsmei po numanomo Izraelio smūgio iraniečiams Damaske.

„Dėl šių misijų ir nepaprastų mūsų karių įgūdžių mes padėjome Izraeliui numušti beveik visus dronus ir raketas“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas teigė, kad sekmadienį „sukvies savo kolegas G-7 lyderius koordinuoti vieningą diplomatinį atsaką į įžūlų Irano išpuolį“.

Visą tekstą skaitykite čia.

Izraelio oro erdvė vėl atidaryta 

08:45

Oro erdvė virš Izraelio vėl atsivėrė sekmadienį 7 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku po to, kai buvo uždaryta po Irano išpuolio prieš žydų valstybę, sakoma šios šalies oro uostų administracijos pranešime.

„Nuo 7 val. 30 min. ryto Izraelio oro erdvė vėl atidaryta ir oro eismas Ben Guriono oro uoste pamažu atnaujinamas“, – sakoma pareiškime ir priduriama, kad vietiniai oro uostai vėl pradės veikti visą dieną.

Oro erdvė buvo uždaryta nuo 24 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku. 

„Mossad“: „Hamas“ atmetė pasiūlymą dėl paliaubų Gazos Ruože

08:25

Izraelio Centrinės žvalgybos agentūra „Mossad“ sekmadienį pranešė, kad palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ atmetė naujausią tarptautinių tarpininkų pasiūlymą dėl paliaubų Gazos Ruože.

„Pasiūlymo atmetimas (...) įrodo, kad „Hamas“ vadovas Gazos Ruože Yahya Sinwaras nenori humanitarinio susitarimo ir grąžinti įkaitus, toliau naudojasi įtampa su Iranu“ ir siekia bendros eskalacijos regione, sakoma „Mossad“ pareiškime, kurį išplatino Izraelio ministro pirmininko biuras.

Lietuva smerkia Irano ataką prieš Izraelį

08:22

Lietuva smerkia vėlų šeštadienį Irano surengtą beprecedentę dronų ir raketų ataką prieš Izraelį.

Lietuva griežtai smerkia Irano puolimą prieš Izraelį. Kviečiame visus būti maksimaliai santūriems ir skubiai sumažinti nestabilią situaciją“, – socialinio tinklo „X“ paskyroje sekmadienį teigė Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis.

Izraelio kariuomenė: Irano ataka buvo sužlugdyta

08:10

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad Irano ataka prieš Izraelį naudojant šimtus dronų ir raketų buvo sužlugdyta, perėmus 99 proc. jų. 

„Irano ataka buvo sužlugdyta“, –  pareiškė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari per televiziją transliuotame pareiškime.

Nė vienas iš į Izraelį nukreiptų dronų ir nė viena iš sparnuotųjų raketų nepateko į šalies teritoriją, nurodė D. Hagari, ir pareiškė, kad tik kelios balistinės raketos pasiekė Izraelį.

Jis pridūrė, kad vienas dronas ar raketa kliudė Nevatimo oro pajėgų bazę, tačiau pažymėjo, kad karinis kompleksas „vis dar veikia“.

„Kartu su Jungtinėmis Valstijomis ir kitais partneriais mums pavyko apginti Izraelio valstybės teritoriją“, – sakoma Izraelio gynybos ministro Yoavo Gallanto pareiškime.

„Kampanija dar nesibaigė – turime išlikti budrūs“, – priduriame jame. 

Benjaminas Netanyahu sušaukė karo meto kabineto posėdį

07:10

JAV prezidentas Joe Bidenas nutraukė savaitgalio kelionę į savo gimtąją Delavero valstiją, kad galėtų dalyvauti skubiose konsultacijose Vašingtone, pranešė Baltieji rūmai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Benjaminas Netanyahu

Izraelio užsienio reikalų ministras Israelis Katzas atidėjo planuotą vizitą į Vengriją ir Austriją, sakė jo atstovas spaudai.

Tuo metu premjeras Benjaminas Netanyahu sušaukė karo meto kabineto posėdį Tel Avive.

Irano aukščiausiojo lyderio patarėjas teigė, kad Izraelis yra „visiškoje panikoje“ dėl gresiančio Teherano atsako.

„Jie nežino, ką Iranas nori padaryti, todėl jie ir jų šalininkai yra išsigandę“, – sakė vyresnysis patarėjas Yahya Rahimas.

Iranas perspėja JAV nesikišti

07:00

Iranas sekmadienį perspėjo Jungtines Valstijas nesikišti į konfliktą su Izraeliu po to, kai Teheranas, keršydamas už mirtiną smūgį jo konsulatui Damaske, surengė dronų ir raketų ataką prieš žydų valstybę.

„Irano kariniai veiksmai buvo atsakas į sionistų režimo agresiją prieš mūsų diplomatines patalpas Damaske“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė Irano nuolatinė misija prie Jungtinių Tautų.

„Jei Izraelio režimas padarys dar vieną klaidą, Irano atsakas bus gerokai griežtesnis, – teigiama pranešime. – Tai konfliktas tarp Irano ir nesąžiningo Izraelio režimo, nuo kurio JAV PRIVALO PASITRAUKTI!“

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Didėja įtampa

Dėl šio beprecedenčio incidento paaštrėjo ilgai besitęsiantis netiesioginis konfliktas tarp nesutaikomų priešininkų.

Pasak naujienų agentūros AFP žurnalistų, sekmadienį apie 1 val. 45 min. (vietos ir Lietuvos laiku) sprogimai buvo girdimi virš Jeruzalės.

AFP žurnalistas taip pat girdėjo sprogimus iš Jericho okupuotame Vakarų Krante, o Izraelio kariuomenė pranešė, kad sirenos aidėjo pietiniame Negevo regione.

Teheranas pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų po to, kai balandžio 1 dieną drono smūgis sugriovė Irano konsulato priestatą Damaske. Per išpuolį žuvo septyni Irano revoliucijos gvardijos korpuso nariai, įskaitant du generolus.

Vašingtonas pastarosiomis dienomis skelbė, kad Irano atakos grėsmė yra reali.

Dalį dronų perėmė JAV

Amerikiečių žiniasklaida pranešė, kad JAV pajėgos numušė kažkiek į Izraelį paleistų dronų.

„JAV pajėgos regione ir toliau numušinėja Irano paleistus dronus, nukreiptus į Izraelį“, – sakė pareigūnas.

„Mūsų pajėgos ir toliau yra pasirengusios teikti papildomą gynybinę paramą ir saugoti regione veikiančias JAV pajėgas“, – nurodė jis.

Anksčiau pasirodžiusiuose JAV žiniasklaidos pranešimuose, kuriuose cituojami neįvardyti amerikiečių pareigūnai, nenurodoma, kur ir kiek dronų buvo numušta, o vienas Izraelio pareigūnas anksčiau sakė, kad Teheranas paleido daugiau kaip 100 bepiločių.

Paleido ir balistinių raketų

Irano revoliucijos gvardija patvirtino surengusi dronų ir raketų ataką keršydama už minėtą smūgį Sirijos sostinėje.

Gvardija tvirtino, kad paleido balistinių raketų praėjus maždaug valandai po to, kai paleido lėčiau judančių dronų.

Saugumo agentūros „Ambrey“ duomenimis, prie atakos prisijungė Irano sąjungininkai regione: Jemeno sukilėliai husiai taip pat paleido dronų į Izraelį, o Libano judėjimas „Hezbollah“ raketomis apšaudė Izraelio pozicijas aneksuotose Golano aukštumose.

Tebesitęsianti ataka

Baltieji rūmai anksčiau pareiškė, kad prognozuoja, jog Irano dronų ataka „įvyks per kelias valandas“, vis dar tęsiantis ilgiau kaip pusmetį trunkančiam Izraelio ir palestiniečių grupuotės „Hamas“ karui Gazos Ruože.

Amerikiečių pareigūnai teigė, kad Vašingtonas „palaikys Izraelio žmones“.

Irano nuolatinė misija prie Jungtinių Tautų pareiškė, kad Jungtinės Valstijos turi nesikišti į Teherano konfliktą su Izraeliu.

„Tai konfliktas tarp Irano ir nesąžiningo Izraelio režimo, nuo kurio JAV PRIVALO PASITRAUKTI!“ – teigė misija.

Pasaulio reakcija

JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo „geležinę“ paramą Izraeliui.

„Ką tik buvau susitikęs su savo nacionalinio saugumo komanda, kad sužinočiau naujausią informaciją apie Irano išpuolius prieš Izraelį. Mūsų įsipareigojimas užtikrinti Izraelio saugumą nuo Irano ir jo įgaliotinių keliamų grėsmių yra geležinis“, – sakė J. Bidenas socialiniame tinkle „X“.

Vokietija sekmadienį perspėjo, kad Irano dronų ir raketų ataka prieš Izraelį gali „panardinti visą regioną į chaosą“, ir paragino Teheraną nutraukti smūgius.

„Kuo griežčiausiai smerkiame vykdomą ataką, kuri gali panardinti visą regioną į chaosą“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock socialiniame tinkle „X“.

„Iranas ir jo įgaliotiniai turi nedelsiant tai nutraukti“, – sakė ji ir pridūrė, kad Berlynas tvirtai palaiko Izraelį.

Britų premjeras Rishi Sunakas pasmerkė Irano surengtą dronų ir raketų ataką prieš Izraelį kaip neapgalvotą ir pridūrė, kad Britanija „ir toliau gins Izraelio saugumą“.

Tuo metu Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stephane'as Sejourne pareiškė Iraną pasiekus naują grėsmės saugumui lygį.

Uždaryta oro erdvė

B. Netanyahu prieš pat dronų ir raketų paleidimus pareiškė, kad Izraelis yra pasirengęs „tiesioginei Irano atakai“.

„Mūsų gynybos sistemos parengtos, esame pasirengę bet kokiam scenarijui – tiek gynybai, tiek puolimui“, – sakė Izraelio premjeras per televiziją transliuotame pareiškime ir pridūrė, kad Izraelį remia Jungtinės Valstijos ir daugelis kitų šalių.

Irano revoliucijos gvardija anksčiau šeštadienį Persijos įlankoje užgrobė su Izraeliu susijusį konteinerinį laivą.

Izraelis pranešė, kad visoje šalyje uždaro mokyklas, o Jordanija, Irakas ir Libanas paskelbė laikinai uždarantys savo oro erdvę.

Izraelis pranešė, kad nuo 21 val. 30 min. Grinvičo (0 val. 30 min. Lietuvos) laiku uždaro savo oro erdvę.

Netrukus po laivo užgrobimo Izraelio kariuomenė įspėjo Iraną, kad jis patirs „pasekmes, jei nuspręs toliau eskaluoti situaciją“.

Dėl balandžio 1 dieną suduoto smūgio Damaske, per kurį žuvo 16 žmonių, įskaitant du Irano generolus, plačiai kaltinamas Izraelis. Iranas ne kartą žadėjo atsakyti, bet nenurodė, kaip.

Irano revoliucijos gvardija šeštadienį Hormūzo sąsiauryje užgrobė, jos teigimu, su Izraeliu susijusį konteinerių laivą, kuris dabar plaukia Irano vandenų link, pranešė iraniečių valstybinė žiniasklaida.

Laivo operatorė, Italijos ir Šveicarijos grupė MSC, sakė, kad bendradarbiauja su atitinkamomis institucijomis, siekdama užtikrinti 25 laive esančių įgulos narių saugumą.

Tiek Izraelis, tiek Jungtinės Valstijos pasmerkė šį užgrobimą kaip piratavimą, o Izraelis taip pat pareikalavo, kad Europos Sąjunga paskelbtų gvardiją „teroristine organizacija“.

JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovė Adrienne Watson paragino Iraną „nedelsiant paleisti laivą ir jo tarptautinę įgulą“.

„Civilinio laivo užgrobimas be provokacijos yra akivaizdus tarptautinės teisės pažeidimas ir piratavimo aktas“, – sakė ji.

Įstrigusios derybos dėl paliaubų Gazos Ruože

Karas Gazos Ruože prasidėjo beprecedenčiu „Hamas“ išpuoliu prieš Izraelį spalio 7 dieną, per kurį, Izraelio duomenimis, žuvo 1 170 žmonių, daugiausia civilių.

Per išpuolį „Hamas“ kovotojai pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių 129, Izraelio teigimu, tebėra Gazos Ruože, įskaitant 34, kariuomenės teigimu, žuvusius.

Per Izraelio atsakomąjį puolimą Gazos Ruože žuvo mažiausiai 33 686 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, teigia teritorijos sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ pranešė, kad pateikė atsakymą dėl paliaubų Gazos Ruože plano, kurį šią savaitę Kaire vykusiose derybose pateikė tarpininkai iš JAV, Kataro ir Egipto.

Palestiniečių kovotojų grupuotė teigė, kad laikosi savo ankstesnių reikalavimų, reikalaudama „nuolatinių paliaubų“ ir „okupacinės kariuomenės išvedimo iš viso Gazos Ruožo“.

Izraelio ministro pirmininko biuras apkaltino „Hamas“ žlugdant pastangas apsikeisti įkaitais ir kaliniais.

„Iki šios dienos „Hamas“ atsisakė bet kokio susitarimo ir bet kokio kompromisinio pasiūlymo“, – teigė jis.

Tuo metu Vašingtonas didina spaudimą B. Netanyahu, kad šis išplėstų pagalbos srautus į Gazos Ruožą, Jungtinėms Tautoms įspėjant apie gresiantį badą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius