Irane per dvi mirtininkų atakas prie mečetės žuvo mažiausiai 22 žmonės

Pietryčių Irane, kur gyvena daugiausia sunitai, ketvirtadienį per dviejų savižudžių sprogdintojų atakas šalia šiitų mečetės žuvo mažiausiai 22 žmonės, tarp jų nemažai maldininkų ir Revoliucinės gvardijos narių, pranešė valstybinė žiniasklaida.
Sprogimas prie mečetės Irane
Sprogimas prie mečetės Irane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atakos surengtos švenčiant imamo Husseino, Pranašo Muhammado vaikaičio, gimtadienį. Kasmet per imamo gimtadienį taip pat pagerbiama elitinė Revoliucinė gvardija.

Per sprogimus, kurie nugriaudėjo kelių minučių skirtumu, dar mažiausiai 160 žmonių buvo sužeista. Atakos įvyko prie penktadieninės mečetės neramiame Zahedano mieste, kuris yra Afganistano ir Pakistano pasienyje esančios Sistano ir Beludžistano provincijos administracinis centras.

„Per du sprogimus priešais penktadieninę mečetę Zahedane žuvo 22 žmonės ir 160 buvo sužeisti“, – valstybinei naujienų agentūrai IRNA sakė Sistano ir Beludžistano provincijos gelbėjimo tarnybų vadovas Fariborzas Rashedis.

Zahedano atstovas parlamente Alis Shahriaris naujienų agentūrai „Fars“ sakė, kad sprogdinimus įvykdė mirtininkai. Pasak jo, pirmasis susisprogdinęs savižudis vilkėjo moteriškus drabužius. „Užpuolikas, kuris buvo apsirengęs kaip moteris, mėgino patekti į mečetę, tačiau jam buvo sutrukdyta, – sakė A.Shahriaris. – Kai žmonės susirinko padėti pirmo sprogimo aukoms, susisprogdino kitas mirtininkas“.

IRNA nurodė, kad pirmasis sprogimas nugriaudėjo 21.20 val. vietos (19.50 val. Lietuvos) laiku.

Revoliucinės gvardijos politinio biuro vadovas Yadollah Javanis pareiškė, kad ketvirtadienio sprogdinimus galėjo surengti Jungtinės Valstijos, Izraelis ar kuri nors kita Vakarų valstybė. „Negalima atmesti tiesioginio Amerikos, sionistų ar kurios nors kitos Vakarų šalies prisidėjimo prie sprogdinimų penktadienio mečetėje Zahedane tikimybės“, – sakė jis agentūrai „Fars“.

Sistano ir Beludžistano provincija, kurioje gyvena didelė beludžių sunitų bendruomenė, yra sunitų sukilimo prieš šiitų valdžią Irane, židinys.

Zahedane anksčiau buvo surengta virtinė atakų, dėl kurių kaltinama sunitų maištininkų grupuotė „Jundallah“ („Dievo kariai“).

Jos lyderis Abdolmalekas Rigis buvo sulaikytas per dramatišką Irano agentų operaciją ir birželio 20 dieną pakartas. Teheranas tvirtina, kad JAV ir Didžiosios Britanijos žvalgybos tarnybos teikė jam paramą vykdyti atakas prieš Irano režimą.

„Jundallah“, kuri teigia beveik dešimtmetį kovojanti už beludžių sunitų teises, pagrasino keršyti už savo lyderio egzekuciją.

Ji prisiėmė atsakomybę už pernai spalį Sistano ir Beludžistano provincijos Pišino mieste mirtininko surengtą sprogdinimą, per kurį žuvo mažiausiai 42 žmonės, tarp jų septyni Revoliucinės gvardijos aukšto rango karininkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius