Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Irano aukščiausiasis lyderis po atakos prieš Izraelį giria savo kariuomenę

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei sekmadienį gyrė šalies ginkluotąsias pajėgas savo pirmuose viešuose komentaruose po to, kai praėjusią savaitę Teheranas surengė precedento neturintį tiesioginį išpuolį prieš Izraelį.
Ali Khamenei
Ali Khamenei / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sekmadienį susitikęs su Irano kariuomenės vadais A.Khamenei gyrė ginkluotąsias pajėgas už „sėkmę pastarųjų įvykių metu“, praėjus savaitei po pirmojo istorijoje tiesioginio puolimo prieš Izraelį iš savo teritorijos.

„Ginkluotosios pajėgos pademonstravo gerus savo gebėjimus ir galią bei žavų Irano tautos įvaizdį, – kalbėjo A.Khamenei. – Jos taip pat įrodė iraniečių tautos ryžto galios atsiradimą tarptautiniu lygmeniu.“

Tai pirmosios Irano aukščiausiojo lyderio pastabos po to, kai Iranas atakavo Izraelį, ir po penktadienį įvykdytos atakos prieš karinę oro pajėgų bazę centrinėje Isfahano provincijoje. Dėl pastarosios atakos kaltinamas Izraelis.

„Pastarieji ginkluotųjų pajėgų pasiekimai pasaulio akyse sukūrė islamiškojo Irano puikumo ir didingumo jausmą“, – sakė A.Khamenei citatose, paskelbtose jo oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „X“.

Neužsiminė apie Izraelio smūgį Iranui penktadienį

Penktadienio smūgis, apie kurį A.Khamenei neužsiminė, kaip spėjama, buvo atsakas į beprecedentę Irano dronų ir raketų ataką prieš Izraelį. Pastaroji savo ruožtu buvo atsakas į oro smūgį prieš Irano konsulato pastatą Damaske.

Per tą išpuolį, dėl kurio kaltinamas Izraelis, buvo sulygintas su žeme Irano ambasados konsulinis priestatas ir žuvo septyni Islamo revoliucijos gvardijos korpuso nariai, įskaitant du generolus.

Izraelis teigė, kad, padedamas Jungtinių Valstijų ir kitų sąjungininkų, perėmė 99 proc. iš daugiau kaip 300 į jį paleistų dronų ir raketų, o neperimtieji padarė tik nedidelę žalą.

Kalbėdamas apie savo šalies ataką prieš Izraelį, A.Khamenei sakė, kad „klausimas dėl paleistų raketų skaičiaus arba raketų, pataikiusių į taikinį, yra antraeilis“.

„Pagrindinis klausimas yra Irano tautos ir ginkluotųjų pajėgų valios išraiška tarptautinėje arenoje“, – sakė jis.

Panašu, kad po penktadienio išpuolio, kurio Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amiras Abdollahianas, šeštadienį kalbėdamas su JAV žiniasklaida, nesureikšmino, Iranas ir Izraelis atsitraukė nuo platesnio konflikto slenksčio.

Kalbėdamas su „NBC News“, jis pavadino tai „jokiu išpuoliu“ ir sakė, kad panaudoti ginklai buvo „žaislų lygio“. Jis pridūrė, kad jei Izraelis nesiims „naujų nuotykių“, Iranas „nesiims jokio atsako“.

Šie komentarai pasirodė paaštrėjus būgštavimams, kad tarp nesutaikomų priešininkų kils karas, galintis peraugti į platesnį regioninį konfliktą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius