Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Iš Kipro išplaukė JAV laivas su humanitarine pagalba Gazos Ruožo gyventojams

Iš Kipro ketvirtadienį išplaukė JAV laivas su humanitarine pagalba karo nuniokotam Gazos Ruožui, taip iš naujo išbandydamas jūrų koridorių, kuriuo į apgultą palestiniečių teritoriją bus gabenama pagalba, pranešė pareigūnai.
Kipras
Kipras

Su JAV vėliava plaukiojantis laivas „MV Sagamore“ išplaukė iš Larnakos uosto po to, kai į jį buvo pakrauta Jungtinės Karalystės, Kipro ir Jungtinių Valstijų pagalba, oficialiajai naujienų agentūrai CNA sakė Kipro vyriausybės atstovas spaudai Janis Antoniju (Yiannis Antoniou).

JAV kariuomenė baigė statyti pagalbos gabenimui į Gazos Ruožą skirtą prieplauką, tačiau dėl oro sąlygų šiuo metu nesaugu perkelti dviejų dalių objektą į vietą, antradienį pranešė Pentagonas.

JAV centrinis štabas (CENTCOM) yra pasirengęs artimiausiu metu perkelti prieplauką į vietą.

Po to, kai Jungtinių Tautų agentūros įspėjo apie gresiantį badą, Izraeliui į Gazos Ruožą įleidžiant vis mažiau sausuma gabenamų krovinių, pagalbą teikiančių šalių vyriausybės stengėsi ieškoti alternatyvių būdų, kaip pristatyti pagalbą į šią teritoriją.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sakė, kad prieplauka gerokai padidins Gazos Ruožą pasiekiančios pagalbos kiekį, tačiau teigė, kad tai nepakeis sausuma per Izraelį pristatomos pagalbos. 

Iš Kipro į Gazos Ruožą pirmąjį laivą su humanitarine pagalba išsiuntė labdaros organizacija „Open Arms“, tačiau jos partnerė „World Central Kitchen“ sustabdė savo veiklą po to, kai balandžio 1 dieną per Izraelio smūgį žuvo septyni jos darbuotojai, kurie iškrovė laivu atgabentą siuntą.

Pentagonas teigė, kad prieplaukos statyba Vašingtonui kainuos mažiausiai 320 mln. dolerių (297,87 mln. eurų).

JT agentūros ir humanitarinės pagalbos grupės įspėjo, kad laivais ir lėktuvais negalima pristatyti tiek pagalbos, kiek jos reikia, kad būtų išvengta bado.

Kruviniausias visų laikų karas Gazos Ruože prasidėjo po to, kai spalio 7-ąją islamistų grupuotė „Hamas“ surengė precedento neturintį išpuolį, per kurį Izraelyje žuvo apie 1 170 izraeliečių ir užsieniečių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, paremti oficialiais Izraelio skaičiais.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 35 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį Gazos Ruože žuvo 34 904 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, skelbia islamistų grupuotės valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius