-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš kur Tbilisio katedroje atsirado ortodoksų šventosios ikona su J.Stalinu?

Metų pradžioje Sakartvele kilo skandalas dėl kruvinojo diktatoriaus Josifo Stalino atvaizdo ant ikonos vienoje iš Tbilisio katedrų. Vėliau išsiaiškinta, kad ikoną maldos namams padovanojo prorusiškos partijos veikėjai, o vienoje jos dalių vaizduojamas prieštaringai vertinamos Maskvos Matronos ir SSRS vadovo susitikimas. Publikacijų apie šios šventosios pagalbą J.Stalinui yra ir Lietuvos informacinėje erdvėje.
Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu
Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu / Telegram nuotr.

Stačiatikių katedroje pakabinta ikona su J.Stalino atvaizdu įžiebė aršią diskusiją dėl sovietų diktatoriaus palikimo.

Informacija apie tai, kad svarbiausioje Sakartvelo šventovėje – šv. Trejybės katedroje – kabo J.Staliną ir jį laiminančią šventąją vaizduojanti ikona, pasklido metų pradžioje, o jau po kelių dienų ji buvo aptaškyta mėlynais dažais.

Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu
Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu

Tą padariusi aktyvistė neslėpė savo poelgio ir dėl to sulaukė dešimčių prorusiškų aktyvistų protesto prie savo namų.

Po ilgų šalies visuomenę skaldančių ginčų, ikoną nuspręsta pertapyti, o tai sukėlė rusų propagandininkų pyktį.

Ikoną katedrai padovanojo prorusiškų pažiūrų nacionalistinė partija „Gruzijos patriotų aljansas“.

Šio aljanso generalinė sekretorė Irma Inašvili socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą (archyvinė kopija čia), kuriame teigė, kad buvo viena iš dalyvavusių įteikiant dovaną.

Kaip skelbia Sakartvelo naujienų portalas „JamNews“, tai ta pati ikona, kurią skandalingai iš maldos namų išspyrė patys rusai dar 2008 metais.

Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu
Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu

Paslaptingoji J.Stalino „bičiulė“

Maskvos Matrona – viena prieštaringiausiai vertinamų šventųjų, pastaruoju metu aktyviai išnaudojama Rusijos propagandai.

„Sklinda kalbos, jog Stalinas nepaliko Maskvos todėl, kad žinojo Matronos pranašystę – sostinė nebus paimta. Ar taip buvo iš tikrųjų, sužinoti neįmanoma. Bet esama liudijimo, jog Stalinas buvo girdėjęs apie pranašautoją ir per akademiką Bakulevą domėjęsis jos aiškiaregystėmis“, – taip apie Maskvos Matronos legendą rašoma lietuvių interneto svetainėse.

Knyga apie šios aiškiaregės gyvenimą, parašyta Zinaidos Ždanovos, pilna keistokų pareiškimų.

Šiuo tekstu vadovaujantis ji buvo kanonizuota, tačiau jame gausu ne tik Matronos stebuklų liudijimų, bet ir bandymų nuplauti kruvinas J.Stalino rankas.

Čia vardijami naratyvai, tapę istorinio mito apie „nenugalimą Rusiją“ pagrindu.

Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu
Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu

Pavyzdžiui, taip joje aprašomas J.Stalino susitikimas su Matrona. Apie jį esą Matronos kapą prižiūrėjusiai Antoninai papasakojo paslaptinga moteris dar 1989 m. rugpjūtį.

Anot nepažįstamosios, jos Dėdė Nikita Jermakovas per karą dirbo Kremliuje, pristatinėjo maistą.

„Kai vokiečiai priartėjo prie Maskvos ir ketino ją užimti, Stalinas ruošėsi palikti Maskvą. Dėdei pavyko prie jo prieiti ir pasakyti, kad yra tokia palaimintoji motina Matrona, regėtoja, kuri gali pasakyti, ką daryti: išvykti ar ne.

Ir jis davė adresą. J.Stalinas nuėjo pas ją, o ši išpranašavo: „Rusų tauta nugalės, pergalė bus mūsų. Tu vienintelis nepaliksi Maskvos“.

Taip pat knygoje dėstomi ir kiti mitai apie J.Staliną, esą jis nekaltas dėl daugybės nuteistųjų ir politinių kalinių sušaudymų, nes buvo apgautas savo bendražygio Lavrentijaus Berijos, kuris jam neva pakišdavo pasirašyti „neaiškius įsakymus“.

Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu
Telegram nuotr./Sakartvele skandalą sukėlė ikona su J.Stalino atvaizdu

Z.Ždanovos knygoje aprašyti gydymo ir aiškiaregystės stebuklai labiau primena mitus apie Rusijoje itin populiarios žiniuonės Vangos gyvenimą.

Be to, kad abi veikėjos buvo aklos, jų veikimo principai – pranašystės, gydymo būdai – buvo itin panašūs.

Knygoje pasakojama, kaip Matrona „užkalbėdavo“ ligas, neleisdavo kreiptis į medikus, o kartais imdavosi net visai keistokų ir okultinių užsiėmimų – pavyzdžiui, liepdavo sergantiems asmenims naktį vykti į kapines.

15min nuotr./Vanga
15min nuotr./Vanga

Plačiau skaitykite: Krentančius V.Putino reitingus bandoma prikelti Vangos pranašystėmis

Ikonų su J.Stalinu neprireikė net Rusijoje

J.Stalinas, valdęs Sovietų Sąjungą nuo 1924-ųjų iki mirties 1953-aisiais, pavertė ją totalitarine valstybe. Jis sukūrė asmenybės kultą ir vadovavo masinėms represijoms, dėl kurių milijonai žmonių žuvo arba buvo išsiųsti į gulagus – Sovietų Sąjungos priverstinio darbo stovyklas.

Dėl jo vykdytos valstybinio ateizmo kampanijos buvo sunaikinta tūkstančiai bažnyčių, nužudyta ir ištremta daugybė šventikų ir tikinčiųjų.

Todėl mitą apie tai, kad tironui nugalėti kare neva padėjo šventoji, bei J.Stalino vaizdavimą ant ikonų šalia jos dauguma rusų laikė šventvagišku aktu.

2010 metais Rusijos žurnalistus pribloškė faktas, kad žiauriais nusikaltimais kaltinamo J.Stalino atvaizdų nuolat randama šventuosiuose paveiksluose įvairiose Rusijos šventyklose.

Tačiau tai nebuvo pirmas kartas – 2008 m. tokį vaizduojamojo meno kūrinį žurnalistai aptiko vienoje Sankt Peterburgo cerkvėje.

Kilo skandalas, šventiką nubaudė, pažemino tarnyboje, o ikoną liepta pašalinti iš maldos namų.

Tačiau patarnautojas nepasidavė ir paveikslą su „vado“ atvaizdu parsinešė namo.

Kaip teigia Sakartvelo katedrai ikoną padovanoję asmenys, būtent šis Matronos atvaizdas 2023 metais ir atkeliavo į Tbilisį.

Plačiau skaitykite: Akibrokštas Maskvoje – ikona su Stalino atvaizdu

Propagandos įrankis

Rusijoje Maskvos Matrona vis labiau įsitvirtina kaip šventoji, padėjusi J.Stalinui laimėti karą, atgauti Maskvą – savotiška bendražygė, tarsi užmarštin nukelianti visas kruvinojo diktatoriaus nuodėmes.

Apie ją kuriamos laidos valstybinėse rusų televizijose, itin teigiamai atsiliepia ir karą Ukrainoje nuolat palaikantis Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovas Kirilas, o neseniai net buvo sukurtas filmas, kuriame J.Stalino apsilankymas pas Maskvos Matroną pateikiamas istoriniu faktu.

Rusijai tampant vis labiau autoritarine valstybe, palaipsniui ėmė stiprėti ir buvusio Sovietų Sąjungos tirono kultas.

Restalinizacija praminto proceso metu buvo ne tik keičiama istorija, bet ir taikomasi į tautos atmintį bandančius išsaugoti istorikus, 2017 metais rašė „The Moscow Times“.

Vladimirui Putinui atėjus į valdžią ir joje įsitvirtinus vis daugiau rusų teigiamai vertina šį diktatorių.

„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas
„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas ir Vladimiras Putinas

Religinis verslo planas

2020 metais „Open media“ žurnalistai paskelbė tyrimą, kuriame aiškinosi Maskvos Matronos kanonizavimo ir populiarumo istoriją.

Maskvos Matroną į šventuosius „prastūmė“ Rusijoje populiari Abatė Teofanija (Olga Miškina), kuri tapo Pokrovskio moterų vienuolyno abate 1995 m., kai jai buvo 30 metų.

Kad pritrauktų lėšų restauracijai, vienuolynui reikėjo savo šventojo, pas kurį vyktų piligrimai.

Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pabaigoje Teofanija ėmė aktyviai siekti žiniuonės kanonizavimo: abatė ėmė liudyti patriarchui Aleksijui II, kad maldos Matronai padėjo jai atkurti vienuolyną.

Nors 1997 m. Sinodo kanonizacijos komisija nerado pagrindo kanonizacijai, Teofanija nepasidavė – po metų Matronos palaikai buvo perkelti į Pokrovskio vienuolyną, o dar po metų Matrona gavo vietinės garbės Maskvos šventosios statusą.

Jau 2004 m., antruoju bandymu, Matrona buvo kanonizuota.

Teofanija darė viską, kad apie Matronos kultą sužinotų kuo daugiau tikinčiųjų: Pokrovskio vienuolynas pradėjo leisti garso medžiagas ir filmus apie šventosios stebuklus, taip pat knygas apie jos gyvenimą, įskaitant knygas vaikams.

Daugiausia informacijos apie šventosios kurtus stebuklus buvo „pasiskolinta“ būtent iš Z.Ždanovos knygos, kurioje ir aprašomas susitikimas su J.Stalinu.

Matronos projektas davė vaisių: jau netrukus iki vienuolyno nusidriekė tikinčiųjų eilės, o tai reiškė ir finansinę sėkmę. Teofanija netoli vienuolyno pastatė penkių žvaigždučių viešbutį su baseinu, treniruoklių centru, pirčių kompleksu ir SPA, o pati ėmė aktyviai krautis turtus ir į savo kraitelę.

2020 m. vasarą „Open media“ žurnalistai atrado jos vardu registruotą S klasės „Mercedes-Benz“, įsigytą 2016 m. už 9,5 mln. rublių (pagal tuometinį kursą maždaug 140 tūkst. eurų). Kilus skandalui, patriarchas Kirilas pareiškė laiminantis automobilio pardavimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas

15min verdiktas: trūksta konteksto. Vertinant pasakojimus apie Maskvos Matroną, reikėtų atsižvelgti, kad nors ji ir buvo kanonizuota, tačiau yra labai aktyviai išnaudojama rusų propagandos. Nėra jokių įrodymų, patvirtinančių jos susitikimą su J.Stalinu.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius