-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
02 21 /22:39

Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui

Visas Izraelio karo su „Hamas“ naujienas skaitykite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui: skelbiama apie žuvusiuosius

10:59

„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui
„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui

Izraelis trečiadienį smogė vienam Damasko gyvenamajam rajonui, pranešė Sirijos oficialioji žiniasklaida, ir tai buvo naujausias išpuolis nuo Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože pradžios suintensyvėjus kariniams veiksmams.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija ir valstybinė žiniasklaida sakė, kad žuvo mažiausiai du žmonės.

„Izraelio ataka keliomis raketomis nukreipta į sostinės Damasko Kafr Suzos gyvenamąjį rajoną“, – pranešė Sirijos valstybinė televizija, bet iš karto nepateikė išsamesnės informacijos.

Šiame rajone įsikūrę keli saugumo ir kariniai štabai.

Valstybinė naujienų agentūra SANA paskelbė, jos teigimui, išpuolio padarinių nuotraukas, kuriose matyti, kad daugiaaukščio pastato išorė iš dalies pajuodusi, langai išdaužyti, o viename bute, kuris, kaip atrodo, buvo atakos taikinys, matyti liepsnos.

Naujienų agentūros AFP fotografas sakė, kad teritorija buvo aptverta, o ugniagesiai bandė užgesinti gaisrą.

„Mažiausiai du žmonės žuvo per Izraelio oro ataką prieš gyvenamąjį daugiabutį Damasko Kafr Suzos rajone“, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), o valstybinė televizija taip pat pranešė apie mažiausiai du žuvusiuosius.

Nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas, Izraelis surengė šimtus antskrydžių prieš savo šiaurinę kaimynę, daugiausia taikydamasis į Irano remiamas pajėgas, įskaitant „Hezbollah“ kovotojus, ir Sirijos kariuomenės pozicijas.

Po spalio 7 dienos „Hamas“ surengto išpuolio prieš žydų valstybę Gazos Ruože prasidėjus Izraelio karui su „Hamas“, smūgių padaugėjo, o šį mėnesį pranešta apie keletą atakų.

Izraelis retai komentuoja atskirus smūgius, tačiau ne kartą yra sakęs, kad neleis Iranui, kuris remia prezidento Basharo al Assado vyriausybę ir galingą „Hamas“ sąjungininką Libano judėjimą „Hezbollah“, plėsti savo įtakos Sirijoje.

Vasario 3 dieną Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari sakė, kad nuo karo Gazos Ruože pradžios kariuomenė atakavo daugiau kaip 50 „Hezbollah“ taikinių Sirijoje ir 3,4 tūkst. taikinių Libane.

Izraelio išpuoliai Gazoje nusinešė 12 gyvybių, tarp jų – žurnalistas

22:38

Izraelio kariuomenei bombarduojant Nuseirato pabėgėlių stovyklą ir Zeitouno rajoną Gazos mieste, žuvo mažiausiai 12 palestiniečių, praneša palestiniečių naujienų agentūra „Wafa“, remdamasi šaltiniais.

Pasak „Wafa“, Zeitoune žuvo žurnalistas Ihabas Nasrallah ir jo žmona, į kuriuos taikėsi Izraelio pajėgos. Trys jų vaikai taip pat smarkiai apdegė.

Centrinėje Gazos dalyje esančiame Nuseirate per oro antskrydžius vienos šeimos namuose žuvo 10 žmonių, dar kelios dešimtys buvo sužeisti ir nugabenti į Al-Aksos ligoninę kaimyniniame Deir el-Balos mieste.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio oro atakos Rafoje pasekmės
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio oro atakos Rafoje pasekmės

Pastarosiomis dienomis centrinėje Gazos Ruožo dalyje, kurioje, kaip teigė Izraelio kariuomenė, nebeliko svarbios „Hamas“ karinės infrastruktūros, vyksta mūšiai.

Anksčiau šiandien Izraelio kariuomenė visiems Gazos miesto Zeitouno ir Turkmeno rajonų gyventojams liepė skubiai persikelti į al-Mawasi miestą Gazos Ruožo pietuose, vadindama jį „humanitarine zona“.

„Hezbollah“ teigia surengusi dar vieną ataką prieš Šiaurės Izraelį

21:31

Libano grupuotė „Hezbollah“ teigė, kad raketas paleido į šiaurinį Izraelio Macevos miestą. J7 teigimu, tai buvo atsakas į Izraelio vykdomas atakas prieš civilius Libane ir palestiniečius Gazoje.

Atskirai Izraelio laikraštis „Haaretz“ pranešė, kad Izraelio šiaurėje girdėjosi raketų sirenų garsai.

Neseniai pasakytoje kalboje „Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah pažadėjo, kad Izraelis sumokės „krauju“ už Libano civilių gyventojų žudymą per atakas prieš Pietų Libano kaimus ir miestus.

A.Blinkenas: JAV nesutinka su Brazilijos kaltinimais Izraeliui dėl genocido Gazos Ruože

19:23

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas Brazilijos prezidentui Luizui Inacio Lulai da Silvai pareiškė, kad Vašingtonas nesutinka su jo pareiškimais, kuriuose Izraelio veiksmai Gazos Ruože prilyginami genocidui, trečiadienį pranešė JAV pareigūnas.

ADRIANO MACHADO / REUTERS
ADRIANO MACHADO / REUTERS

Per daugiau nei valandą trukusį JAV ir Brazilijos vadovų susitikimą A.Blinkenas aiškiai leido suprasti, kad nesutinka su šiomis pastabomis, žurnalistams sakė vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

Pareigūnas pridūrė, kad per susitikimą Brazilijos prezidento rūmuose jie „nuoširdžiai pasikeitė nuomonėmis“.

 

G-20 ministrų susitikime Brazilijoje – karų Ukrainoje ir Gazos Ruože klausimai

18:42

„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio pajėgos apšaudo Rafos miestą
„Reuters“/„Scanpix“/Izraelio pajėgos apšaudo Rafos miestą

Brazilijoje trečiadienį prasideda dvi dienas truksiantis Didžiojo dvidešimtuko (G-20) šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas, kuriame, atsižvelgiant į sudėtingą konfliktų ir krizių darbotvarkę – nuo karų Gazos Ruože ir Ukrainoje iki didėjančios poliarizacijos, – pažangos perspektyvos yra niūrios.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas abu viešės Rio de Žaneire, kur vyks pirmasis šiais metais aukšto lygio G-20 susitikimas.

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi (Vang I) nusprendė nedalyvauti, vietoj savęs pasiųsdamas vykdomąjį užsienio reikalų viceministrą Ma Zhaoxu (Ma Džaosu).

Konfliktų ir nesutarimų draskomame pasaulyje Brazilija, gruodį perėmusi pirmininkavimą G-20 rotacijos tvarka iš Indijos, išreiškė viltį, kad šis renginys, kaip sakė prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva, taps „forumu, galinčiu padaryti didžiausią teigiamą įtaką tarptautinei darbotvarkei“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Izraelio ministras: įkaitų susigrąžinimas nėra svarbiausias dalykas

13:48

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir finansų ministras Bezalelis Smotrichas
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir finansų ministras Bezalelis Smotrichas

Antradienį Izraelio finansų ministras Bezalelis Smotrichas sukėlė įniršį ir protestus po to, kai pareiškė, kad įkaitų susigrąžinimas šiuo metu Izraeliui „nėra svarbiausias dalykas“, dėl kurio jis turėtų nerimauti, o vyriausybė pirmiausia turėtų susitelkti į „Hamas“ sunaikinimą.

Duodamas interviu visuomeniniam transliuotojui Kan, kraštutinių dešiniųjų ministras buvo paklaustas, ar, jo nuomone, svarbiausias tikslas yra sugrąžinti 134 belaisvius, kuriuos „Hamas“ laiko Gazos Ruože nuo spalio 7 d. „Hamas“ puolimo.

„Ne, – atsakė jis. – Tai nėra svarbiausias dalykas.“

„Kam iš to daryti varžybas? Kodėl šiuo metu tai taip svarbu? – paklausė jis. – Mums reikia sunaikinti „Hamas“. Tai labai svarbu.“

B.Smotrichas taip pat užsipuolė tuos, kurie ragina sudaryti sandorį, pagal kurį įkaitai būtų grąžinti namo „bet kokia kaina“.

„Bet kokia kaina“ yra problema. Turime grąžinti įkaitus ir daryti spaudimą „Hamas“, – sakė jis.

Po B. Smotricho komentarų, įkaitų šeimos nariai, kurie budėjo prie Gynybos ministerijos Tel Avive, įnirtingai sureagavo ir protestuodami užblokavo kelis pagrindinius kelius.

Jie taip pat paragino visuomenę prisijungti prie jų ir surengti įnirtingą protestą prieš vyriausybę ir pagrasino „padegti gatves“.

„Pone Smotrichai, leiskite jiems paimti jūsų vaikus, o aš atsistosiu ant kelio ir šauksiu: „Tai nėra svarbiausia“, – sakė Eli Albagas, kurio 18-metę dukrą Liri vis dar laiko „Hamas“.

„Izraelio žmonėms sakau: kas mano, kad įkaitai nėra svarbūs, tegul jie paima įkaitais jūsų vaikus, tada galėsite kalbėti. Nes mes kenčiame jau 137 dienas, kiekvieną dieną, kiekvieną minutę. Nemiegame naktimis“, – sakė jis.

Kai kurie demonstrantai bandė neleisti ministrų automobiliams įvažiuoti į IDF būstinę, kur karo ministrų kabinetas turėjo susirinkti į posėdį.

Patys izraeliečiai netiki: absoliuti pergalė prieš „Hamas“ mažai tikėtina

13:28

„Mannie's War Room“/„Telegram“/Izraelio kariai
„Mannie's War Room“/„Telegram“/Izraelio kariai

Nauja apklausa rodo, kad dauguma izraeliečių – tiek žydų, tiek arabų – nemano, kad absoliuti pergalė“ kare su „Hamas“ Gazos Ruože yra įmanoma, skelbia „Times of Israel“.

Izraelio demokratijos instituto atliktos apklausos duomenimis, 51 proc. žydų ir 77,5 proc. arabų izraeliečių mano, kad mažai tikėtina, jog karas baigsis tokia pergale.

Apklausa taip pat parodė, kad Izraelio politinio spektro atstovų nuomonės skiriasi: 84 proc. kairiųjų, 63 proc. centristinių ir 55 proc. dešiniųjų respondentų sutinka, kad absoliučios pergalės tikimybė yra maža.

Apklausos rezultatai gauti po to, kai šio mėnesio pradžioje ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad Izraelis yra „arti absoliučios pergalės“.

Apklausa taip pat parodė, kad 63 proc. žydų izraeliečių nepritaria Palestinos valstybės įkūrimui, o 73 proc. arabų izraeliečių tam pritaria.

Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui: skelbiama apie žuvusiuosius

10:59

„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui
„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Izraelis smogė Sirijos sostinės gyvenamajam rajonui

Izraelis trečiadienį smogė vienam Damasko gyvenamajam rajonui, pranešė Sirijos oficialioji žiniasklaida, ir tai buvo naujausias išpuolis nuo Izraelio ir „Hamas“ karo Gazos Ruože pradžios suintensyvėjus kariniams veiksmams.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija ir valstybinė žiniasklaida sakė, kad žuvo mažiausiai du žmonės.

„Izraelio ataka keliomis raketomis nukreipta į sostinės Damasko Kafr Suzos gyvenamąjį rajoną“, – pranešė Sirijos valstybinė televizija, bet iš karto nepateikė išsamesnės informacijos.

Šiame rajone įsikūrę keli saugumo ir kariniai štabai.

Valstybinė naujienų agentūra SANA paskelbė, jos teigimui, išpuolio padarinių nuotraukas, kuriose matyti, kad daugiaaukščio pastato išorė iš dalies pajuodusi, langai išdaužyti, o viename bute, kuris, kaip atrodo, buvo atakos taikinys, matyti liepsnos.

Naujienų agentūros AFP fotografas sakė, kad teritorija buvo aptverta, o ugniagesiai bandė užgesinti gaisrą.

„Mažiausiai du žmonės žuvo per Izraelio oro ataką prieš gyvenamąjį daugiabutį Damasko Kafr Suzos rajone“, pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), o valstybinė televizija taip pat pranešė apie mažiausiai du žuvusiuosius.

Nuo 2011 metų, kai Sirijoje prasidėjo pilietinis karas, Izraelis surengė šimtus antskrydžių prieš savo šiaurinę kaimynę, daugiausia taikydamasis į Irano remiamas pajėgas, įskaitant „Hezbollah“ kovotojus, ir Sirijos kariuomenės pozicijas.

Po spalio 7 dienos „Hamas“ surengto išpuolio prieš žydų valstybę Gazos Ruože prasidėjus Izraelio karui su „Hamas“, smūgių padaugėjo, o šį mėnesį pranešta apie keletą atakų.

Izraelis retai komentuoja atskirus smūgius, tačiau ne kartą yra sakęs, kad neleis Iranui, kuris remia prezidento Basharo al Assado vyriausybę ir galingą „Hamas“ sąjungininką Libano judėjimą „Hezbollah“, plėsti savo įtakos Sirijoje.

Vasario 3 dieną Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari sakė, kad nuo karo Gazos Ruože pradžios kariuomenė atakavo daugiau kaip 50 „Hezbollah“ taikinių Sirijoje ir 3,4 tūkst. taikinių Libane.

Kinija: JAV sprendimas vetuoti rezoliuciją stumia Artimuosius Rytus į pavojingesnę padėtį

10:01

„Zuma press“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų Saugumo taryba
„Zuma press“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų Saugumo taryba

Kinija trečiadienį pareiškė, kad JAV sprendimas vetuoti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria raginta nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože, konfliktą stumia į dar pavojingesnę padėtį.

„Kinija balsavo už rezoliucijos projektą“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning, pridurdama, kad „Jungtinės Valstijos dar kartą vienvaldiškai ją vetavo, todėl padėtis Gazoje tapo dar pavojingesnė“.

Iranas kaltina Izraelį surengus išpuolį prieš šalies dujotiekius

09:54

Kadras iš vaizdo įrašo/Irane liepsnoja dujotiekis
Kadras iš vaizdo įrašo/Irane liepsnoja dujotiekis

Irano naftos ministras Javad Owji kaltina Izraelį, kad šis prisidėjo prie praėjusią savaitę įvykdytos dujų vamzdynų atakos, praneša naujienų agentūra „Tasnim“.

„Priešas ketino sutrikdyti namų ūkių aprūpinimą dujomis..., tačiau per dvi valandas mūsų kolegos padėjo atremti Izraelio sąmokslą, kuris apgadino tik kelis vamzdžius“, – pažymėjo ministras.

Praėjusią savaitę leidinys "The New York Times“ pranešė, kad už poros išpuolių prieš pagrindinius dujotiekius Irane, dėl kurių sutriko dujų tiekimas milijonams žmonių, slypi Izraelis. Pranešime buvo cituojami du Vakarų pareigūnai ir karinis strategas, susijęs su Irano Islamo revoliucijos gvardijos korpusu.

Vienas Vakarų pareigūnas žurnalistams sakė, kad šis smūgis buvo daugiausia simbolinis, nes padarė minimalią žalą ir jį buvo lengva pataisyti, tačiau juo buvo pasiųsta žinia, kad Izraelis gali padaryti didelę žalą.

Jei šis smūgis pasitvirtintų, jis reikštų Izraelio, kuris per pastaruosius metus buvo siejamas su daugybe smūgių Irane, bet daugiausia prieš šalies branduolinę programą, taip pat su aukštų pareigūnų nužudymais, veiksmų eskalavimą.

Žiniasklaida: Damaske griaudėja sprogimai, įtariamas Izraelio smūgis iš oro

09:49 Atnaujinta 09:58

„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Smūgio Damaskui pasekmės
„Mannie's War Room“/ „Telegram“/Smūgio Damaskui pasekmės

Sirijos žiniasklaida praneša apie įtariamą Izraelio aviacijos smūgį sostinėje Damaske, skelbia valstybinė naujienų agentūra SANA.

Pasak pranešimo, Izraelis taikėsi į Kafar Sousah priemiestį.

Rajone girdimi keli sprogimai.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizduose matyti iš už pastato kylantys dūmai.

Pasak naujienų agentūros „Associated Press“, provyriausybinė radijo stotis „Sham FM“ pranešė, jog buvo pataikyta į pastatą netoli Irano įkurtos mokyklos ir išpuolis pareikalavo aukų.

Rami Abdurrahmanas, vadovaujantis opozicijos karo stebėtojų organizacijai „Syrian Observatory for Human Rights“, nurodė, kad smūgis buvo „pasikėsinimas“, tačiau neįvardijo, kas galėjo būti taikinys.

Agentūra „Reuters“ skelbia, kad tame rajone gyvena aukšto rango saugumo pareigūnai, įrengtos saugumo padalinių ir žvalgybos būstinės. Anksčiau į jį taip pat buvo taikytasi per, kaip manoma, Izraelio ataką 2023 m. vasarį, per kurią žuvo iki 15 žmonių.

Pastaraisiais metais Izraelis sudavė šimtus smūgių taikiniams vyriausybės kontroliuojamose karo draskomos Sirijos dalyse, o gruodžio mėn. per Izraelio aviacijos smūgį Damasko priemiestyje žuvo Irano generolas Seyedas Razis Mousavis, ilgametis Irano sukarintos Revoliucinės gvardijos patarėjas Sirijoje

Brazilijos URM apkaltino savo kolegą iš Izraelio melu dėl konflikto Gazos Ruože

08:23

„AFP“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva
„AFP“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva

Brazilijos užsienio reikalų ministras antradienį apkaltino savo kolegą iš Izraelio melu, paaštrėjus diplomatiniam ginčui po to, kai prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva palygino Izraelio karinę kampaniją Gazos Ruože su Holokaustu.

Mauro Vieira, kurio šalis organizuoja Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų aukščiausiojo lygio susitikimą, sakė, kad Israelio Katzo komentarai buvo „nepriimtini savo pobūdžiu ir melagingi savo turiniu“, taip pat skandalingi.

Izraelį supykdė L.I.Lula da Silvos pareiškimas, kad Gazos Ruože vykstantis konfliktas „yra ne karas, o genocidas“ ir jo palyginimas su A.Hitlerio sprendimu žudyti žydus.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu taip pat pareiškė, kad L.I.Lula da Silva savo komentarais „peržengė raudoną liniją“, o I.Katzas Brazilijos lyderį paskelbė „persona non grata Izraelio valstybėje tol, kol neatsiims savo pasisakymų ir neatsiprašys“.

Izraelis iškvietė Brazilijos ambasadorių Tel Avive Frederico Meyerį į pirmadienį įvyksiantį susitikimą su užsienio reikalų ministru I.Katzu Jeruzalėje esančiame Holokausto memoriale „Yad Vashem“

Brazilijos užsienio reikalų ministerija taip pat iškvietė Izraelio ambasadorių šioje šalyje Danielį Zonshinemą ir atšaukė F.Meyerį iš Tel Avivo konsultacijoms.

I.Katzas L.I.Lulos da Silvos palyginimus antradienį pavadino iliuzijomis.

Londono teismas atmetė prašymą sustabdyti ginklų eksportą į Izraelį

07:52

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Londono Aukštasis teismas atmetė teisų grupių prašymą sustabdyti Jungtinės Karalystės ginklų eksportą į Izraelį, antradienį pranešė ieškovų advokatai.

Sausį teisių grupių koalicija kreipėsi į Aukštąjį teismą su prašymu paspartinti JK vyriausybės sprendimo toliau pardavinėti karines dalis ir ginklus Izraeliui teisminę peržiūrą.

Britanijos strateginių licencijų išdavimo kriterijuose teigiama, kad ginklai neturėtų būti eksportuojami, jei yra aiški rizika, kad jie gali būti panaudoti tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimams.

Palestiniečių žmogaus teisių gynimo grupės „al Haq“ vadovaujami ieškovai, įskaitant Pasaulinį teisinių veiksmų tinklą (GLAN), teisme teigė, kad vyriausybė Gazos Ruožo konflikto metu nepaisė savo pačios taisyklių.

Tačiau teismas nusprendė nepritarti šiai priemonei, antradienį pareiškime naujienų agentūrai AFP pranešė advokatai ir pridūrė, kad jie apskųs šį sprendimą.

Palestiniečius palaikančios grupės iškėlė kelias bylas teismuose, siekdamos sustabdyti ginklų eksportą į Izraelį didėjant aukų skaičiui Gazos Ruože.

Vasario viduryje Hagos apeliacinis teismas nusprendė, kad Nyderlandai turi nutraukti naikintuvų F-35, Izraelio naudojamų Gazos Ruože, dalių tiekimą. Teisių grupės teigė, kad šių dalių tiekimas prisidėjo prie įtariamų Izraelio tarptautinės teisės pažeidimų kare su islamistų grupuote „Hamas“

Britų jūrų agentūra sulaukė pranešimo apie dronus laivybos zonoje netoli Jemeno

07:41

CENTCOM/JAV ir JK surengė naujus smūgius prieš husius
CENTCOM/JAV ir JK surengė naujus smūgius prieš husius

Jungtinės Karalystės jūrų prekybos operacijų agentūra (UKMTO) teigia gavusi pranešimą apie padidėjusį bepiločių orlaivių sistemos aktyvumą už 40 jūrmylių į vakarus nuo Jemeno Hodeidos.

Šiame rajone Irano remiami husių judėjimo nariai, protestuodami prieš Izraelio karines operacijas Gazos Ruože prieš „Hamas“ teroristinę grupuotę, puola laivybos kelius.

JAV kariuomenė kaltina husių sukilėlius užpuolus humanitarinę pagalbą Jemenui teikiantį laivą

07:06 Atnaujinta 09:44

Kadras iš vaizdo įrašo/JAV laivas smogė husių taikiniams
Kadras iš vaizdo įrašo/JAV laivas smogė husių taikiniams

Jemeno husių sukilėliai vasario 19 d. paleido dvi priešlaivines balistines raketas į su Graikijos vėliava plaukiojantį JAV priklausantį balkerį „Sea Champion“, plaukiojantį į Jemeno Adeno uostą, pranešė JAV centrinė vadovybė.

Viena iš raketų sprogo netoli laivo, kuris yra susijęs su humanitarine pagalba, ir padarė nedidelę žalą, sakoma CENTCOM pranešime.

„Nepaisant to, laivo įgula toliau laikėsi savo kurso, siekdama galutinio tikslo – pristatyti grūdus į Adeną Jemeno žmonių labui“, – pažymėjo Centrinė vadovybė.

Teigiama, kad per pastaruosius penkerius metus laivas „Sea Champion“ humanitarinę pagalbą į Jemeną pristatė 11 kartų.

„Husių agresija regione padidino ir taip didelį poreikį konflikto paveiktame Jemene, kuriame esanti humanitarinė krizė išlieka viena didžiausių pasaulyje: humanitarinės pagalbos reikia beveik 80 proc. visų šalies gyventojų. Esame pasiryžę kovoti su piktavališka husių grupuočių veikla, kuri kelia tiesioginę grėsmę maisto produktų importui ir humanitarinei pagalbai Jemenui“, – rašoma pranešime.

Po konflikto dėl L.I.Lulos da Silvos komentarų A.Blinkenas atvyko į Braziliją

06:58

„AP“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva
„AP“/„Scanpix“/Brazilijos prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį nusileido Brazilijoje ir pradėjo savo pirmąją kelionę po šią Pietų Amerikos šalį, į kurią atvyko kilus diplomatiniam ginčui po to, kai prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva supykdė Vašingtono sąjungininką Izraelį, palygindamas jo karinę kampaniją Gazos Ruože su Holokaustu.

Vizitą A.Blinkenas pradės Brazilijoje, taip pat vyks į Rio de Žaneirą, kur dalyvaus Didžiojo dvidešimtuko (G-20) užsienio reikalų ministrų aukščiausiojo lygio susitikime, o vėliau užsuks į Argentiną, kur susitiks su naujuoju prezidentu Javieru Milei.

Pirmąją kelionę į Lotynų Amerikos valstybes vyriausiasis JAV diplomatas vertino kaip galimybę užmegzti ryšius su dviem svarbiausiais lyderiais ir pailsėti nuo intensyvių kelionių į Artimuosius Rytus.

Tačiau šį regioną apėmusių neramumų jis negalės pamiršti ir kitoje Žemės rutulio pusėje. 

Savaitgalį 78-erių metų kairiųjų veteranas L.I.Lula da Silva, atvykęs į Etiopiją, kur vyko Afrikos Sąjungos aukščiausiojo lygio susitikimas, pareiškė, kad Gazos Ruože vykstantis konfliktas „yra ne karas, o genocidas“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius