Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV kariai – prie pat džihadistų sostinės Rakos

JAV specialiųjų pajėgų kariai buvo nufotografuoti visai prie pat pagrindinės vadinamosios „Islamo valstybės“ (IS) tvirtovės – Rakos miesto Sirijoje. Kartu su Sirijos demokratinėmis pajėgomis (SDF) kovojantys amerikiečiai nuo džihadistų sostinės nutolę vos 29 kilometrus.
JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje, prie Rakos
JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje, prie Rakos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „The Daily Beast“, taip galima spręsti iš naujienų agentūros AFP paskelbtų nuotraukų.

Fotografijose, padarytose ties fronto linija netoli Rakos, matyti, kad amerikiečiai ne tik iš tolo pataria, bet ir iš labai arti padeda SDF kariams.

Be to, matyti, kad kai kurie JAV kariai ant uniformų dėvi ryškiai žalius, raudonus arba geltonus Kurdų liaudies apsaugos dalinių (YPG) skiriamuosius ženklus.

Veikia kartu su pešmergais

O čia jau gali būti nepatenkinta Turkija. Ankara YPG kovotojus, kurie yra siejami su Turkijoje uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK), atvirai vadina teroristais. Keletą pastarųjų teroristinių išpuolių Turkijoje šios šalies žvalgyba siejo ne tik su IS, bet ir su PKK bei YPG.

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu jau išvadino Ameriką „dviveide“ ir pabrėžė, kad sprendimas dėvėti YPG skiriamuosius ženklus yra „nepriimtinas“.

Tiesa, YPG kovotojai de facto įeina į JAV vadovaujamą kovos prieš IS džihadistus koaliciją. Tai akivaizdžiausiai pasimatė per Sirijos miesto Kobanės apsiaustį 2014-2015 metais, kai ekstremistai buvo atmušti tik YPG kovotojų pagalba.

Bet naujausios nuotraukos liudija, kad bendradarbiavimas kur kas artimesnis ir kad JAV kariai veikia kur kas pavojingesnėje zonoje nei teigia Baltieji rūmai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje

Kažkada Vašingtonas tikino, kad amerikiečiai nebus siunčiami į Siriją, o dabar panašu, kad JAV pajėgos netgi diriguoja kurdų pešmergų kovotojams. Ne tik jiems – SDF sudaro ir nemažai arabų bei krikščionių kovotojų.

Gali jaustis saugesni

Nors nuotraukos akivaizdžiai rodo, kad amerikiečiai kartu su SDF pajėgomis juda į pietus, Rakos link, Pentagonas oficialios pozicijos nekeičia.

„Jie nėra priešakinėse linijose“, – iš pradžių tiesiog pareiškė Pentagono atstovas Peteris Cookas, atsisakęs komentuoti nuotraukų turinį, nors jos visiškai viešos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV specialiųjų pajėgų kariai Sirijoje

Tiesa, jau kitą dieną P.Cookas paaiškino, kad JAV specialiųjų pajėgų kariams nėra neįprasta dėvėti kitų pajėgų skiriamuosius ženklus, kai vykdomos misijos užsienyje.

„Veikdami tam tikrose teritorijose, jie daro viską, ką gali, kad susilietų su vietos aplinka ir taip padidintų savo saugumą“, – teigė Pentagono atstovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius