Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV neleis Šiaurės Korėjai turėti branduolinį ginklą, sako gynybos sekretorius

Jungtinės Valstijos šeštadienį perspėjo, jog nesutiks su tuo, kad Šiaurės Korėja, kuri po atominės bombos bandymo, kaip nuogąstaujama, dabar rengiasi išbandyti tolimojo nuotolio raketą, turėtų branduolinį ginklą.
Robertas Gatesas
R.Gatesas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JAV gynybos sekretorius Robertas Gatesas aukšto lygio forumui saugumo klausimais Singapūre sakė, kad Šiaurės Korėjos veiksmai, tarp jų – šią savaitę atliktas branduolinis bandymas, gali išprovokuoti regionines ginklavimosi varžybas.

„Mūsų tikslas yra visiška ir patikrinama Korėjos pusiasalio denuklearizacija, ir mes nesutiksime su Šiaurės Korėja kaip su branduoline valstybe“, – sakė R.Gatesas.

„Šiaurės Korėjos branduolinė programa ir veiksmai yra grėsmė regiono taikai ir saugumui. Mes nedviprasmiškai vėl patvirtiname savo įsipareigojimą dėl mūsų sąjungininkų regione gynybos“, – pridūrė jis.

Įtampa smarkiai padidėjo po to, kai Kim Jong-Ilo (Kim Čen Iro) režimas paskelbė, kad pirmadienį įvykdė savo antrąjį atominės bombos bandymą ir kad atsisako paliaubų, kuriomis 1953 metais baigėsi Korėjos karas.

Komunistinė Šiaurės Korėja perspėjo, kad gali užpulti Pietų Korėją, kurioje yra dislokuota JAV karių, ir pažadėjo griežtai reaguoti į bet kokias naujas Jungtinių Tautų sankcijas. 

R.Gatesas sakė, kad Vašingtonas „nestovės ir ramiai nežiūrės, kai Šiaurės Korėja kuria pajėgumus suniokoti bet kokį taikinį Azijoje“ ar Jungtinėse Valstijose, tačiau pabrėžė, kad šiuo metu karinės grėsmės Amerikai dar nėra.

Jei Šiaurės Korėja ir toliau eis „tuo keliu, kuriuo eina, ... pasekmės stabilumui regione bus reikšmingos, pridūrė jis.

„Manau, tai kelia tam tikrų ginklavimosi varžybų čia, šiame regione, potencialą“, – sakė jis, tačiau išreiškė nuomonę, jog tikimybė, kad Japonija sieks įsigyti branduolinius pajėgumus, „šiuo metu yra menka“.

R.Gatesas pridūrė, kad bet koks Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir medžiagų perdavimas bus laikomas „rimta grėsme“ Jungtinėms Valstijoms ir jų sąjungininkėms.

„Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir medžiagų perdavimas valstybėms ar nevalstybiniams dariniams būtų laikomas rimta grėsme Jungtinėms Valstijoms ir mūsų sąjungininkams“, – sakė R.Gatesas aukšto lygio forumui saugumo klausimais Singapūre.

„Ir mes laikytume Šiaurės Korėją visiškai atsakinga už tokio veiksmo pasekmes“, – pridūrė gynybos sekretorius.

Šeštadienį R.Gatesas Singapūro konferencijos užkulisiuose turi susitikti su savo kolegomis iš Pietų Korėjos ir Japonijos.

Pasauliui laukiant kito Pchenjano žingsnio, vienas kinų aukšto rango kariškis per šį metinį gynybos ministrų ir karininkų forumą, kuris vadinamas Šangrilos dialogu, paragino išlikti ramiems.

„Korėjos pusiasalis turėtų judėti denuklearizacijos link ir mes viliamės, kad visos suinteresuotos šalys išliks ramios ir imsis priemonių šiai problemai spręsti“, – sakė generolas leitenantas Ma Xiaotianas, kuris yra Liaudies išvadavimo armijos Generalinio štabo viršininko pavaduotojas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius