-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV parama Sirijos sukilėliams yra nelegali, pareiškė Vladimiras Putinas ir pasiūlė savo planą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį paramą sukilėlių pajėgoms Sirijoje pavadino neteisėta ir neveiksminga, be to, sakė, kad JAV parengti sukilėliai prisideda prie „Islamo valstybės“ (IS) su tais ginklais, kuriais juos aprūpino Vašingtonas.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr.

Interviu JAV televizijoms, kuris buvo įrašytas prieš susitikimą su JAV prezidentu Baracku Obama, V.Putinas sakė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas nusipelno tarptautinės paramos, nes kovoja su teroristinėmis organizacijomis.

B.Obama ir V.Putinas turi susitikti pirmadienį, po V.Putino kalbos Jungtinėse Tautose (JT), bet Baltųjų rūmų ir Kremliaus pareigūnai nesutarė dėl to, ką abu lyderiai aptars, ir net dėl to, kas inicijavo šį susitikimą.

Vladimiras Putinas sakė, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas nusipelno tarptautinės paramos, nes kovoja su teroristinėmis organizacijomis.

„Mano nuomone, karinės paramos teikimas nelegalioms struktūroms prieštarauja šiuolaikinės tarptautinės teisės ir Jungtinių Tautų chartijos principams“, – sako V.Putinas interviu televizijoms CBS ir PBS ištraukoje, kurią paskelbė Kremlius.

V.Putinas sakė, kad Damaskas turėtų būti įtrauktas į tarptautines kovos su IS pastangas. JAV tokį reikalavimą atmeta.

Rusijos lyderis taip pat kritikavo JAV planus apmokyti iki 5,4 tūkst. Sirijos sukilėlių kovoti su IS.

„Pasirodo, kad tik 60 šių kovotojų buvo deramai parengti ir tik keturi ar penki žmonės realiai turi ginklus, – sakė jis. – Likusieji dezertyravo su amerikiečių ginklais, kad prisidėtų prie ISIS (IS)“.

Prisidengė JT chartija

Pasak V.Putino, Rusijos parama B.al Assado vyriausybei yra grindžiama JT chartija.

„Mes teikiame pagalbą tik teisėtiems vyriausybiniams dariniams, – sakė jis. – Šiandien tai įgavo ginklų tiekimo Sirijos vyriausybei, kadrų rengimo ir humanitarinės pagalbos Sirijos liaudžiai formą“.

V.Putinas interviu, kuris buvo paskelbtas sekmadienį, sakė siekiantis, kad partneriai įsteigtų „koordinuotą struktūrą“ kovai su IS Irake ir Sirijoje.

V.Putinas nurodė, kad jis asmeniškai informavo Saudo Arabijos ir Jordanijos karalius apie savo planą, taip pat supažindino su juo Jungtines Valstijas.

„Mes pasiūlėme bendradarbiauti su šalimis regione. Mes bandome įsteigti tam tikrą koordinuotą struktūrą“, – sakė V.Putinas interviu CBS televizijai.

„Mes sveikintume bendrą platformą kolektyviniams veiksmas prieš teroristus“, – sakė jis.

V.Putinas nurodė, kad jis asmeniškai informavo Saudo Arabijos ir Jordanijos karalius apie savo planą, taip pat supažindino su juo Jungtines Valstijas.

Rusija pastaruoju metu sustiprino savo karinius pajėgumus ir pasiuntė ginklų prezidento B.al Assado pajėgoms. Praėjusią savaitę Sirijos armija pirmą kartą prieš džihadistus panaudojo Rusijos nepilotuojamuosius orlaivius.

Kaip numatoma, V.Putinas paaiškins Maskvos siekius Sirijoje, kai pirmadienį kreipsis į JT Generalinę Asamblėją netrukus po to, kai savo kalbą perskaitys JAV lyderis B.Obama.

Prancūzija smogė pirmuosius smūgius

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sekmadienį pareiškė, kad niekas nėra paliktas nuošalyje dėl derybų, kaip užbaigti jau puspenktų metų trunkantį Sirijos karą.

„Prancūzija kalbasi su visais, ir niekas nėra paliktas nuošalyje“, – spaudos konferencijoje Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke sakė F.Hollande'as.

Sekmadienį Prancūzijos karo lėktuvai iš oro smogė IS kovotojų parengimo stovyklai Rytų Sirijoje.

Sekmadienį Prancūzijos karo lėktuvai iš oro smogė IS kovotojų parengimo stovyklai Rytų Sirijoje, pareiškė Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as.

„Mūsų pajėgos pataikė į savo taikinį“ netoli Deir Ezoro miesto, sakė F.Hollande'as kelios valandos po to, kai davė įsakymą smogti pirmuosius prancūzų smūgius Sirijoje.

Irakas intensyvina veiksmų prieš IS koordinavimą su Iranu, Sirija, Rusija

Irakas sutiko įsteigti komitetą didinant žvalgybinį koordinavimą su Rusija, Sirija ir Iranu dėl kovos su IS, sekmadienį sakė vyriausybės atstovas.

„Tai komitetas, koordinuojantis veiksmus tarp šių keturių šalių, su kiekvienos šalies atstovais, karinės žvalgybos srityje, su tikslu dalytis informacija ir ją analizuoti“, – sakė premjero Haidero al Abadi biuro atstovas Saadas al Hadithi.

Pasak jo, komitetas didžiausią dėmesį skirs „teroristų judėjimo stebėjimui ir jų pajėgumų mažinimui“.

Irako Jungtinės operacijų vadovybės pareiškime sakoma, kad susitarimas su Maskva buvo pasiektas „didėjant susirūpinimui dėl tūkstančių rusų teroristų, dalyvaujančių nusikalstamuose veiksmuose su IS.“

Irako Jungtinės operacijų vadovybės pareiškime sakoma, kad susitarimas su Maskva buvo pasiektas „didėjant susirūpinimui dėl tūkstančių rusų teroristų.“

S.al Hadithi nesakė, ar naujasis komitetas jau pradėjo dirbti.

Maskva šiuo metu didina savo karinį kontingentą kaimyninėje Sirijoje ir dislokuoja daugiau karių bei karo lėktuvų vienoje oro pajėgų bazėje, be to, tęsia ginklų tiekimą prezidento B.al Assado režimui – senam savo sąjungininkui.

Jungtinės Valstijos vykdo 500 mln. dolerių vertės programą, pagal kurią moko ir aprūpina patikrintus nuosaikius kovotojus iš sukilėlių, kovojančių su B.al Assadu, gretų, bet nuolat susiduria su sunkumais.

H.al Abadi atstovas sakė, kad didesnis žvalgybinis bendradarbiavimas teigiamai paveiks operacijas prieš IS, kuri pernai Sirijoje ir Irake paskelbė „kalifatą“.

„Platesnio žvalgybos pagrindo turėjimas dėl bendradarbiavimo su šiomis trimis šalimis ir, taip pat, su koalicija suteiks mūsų saugumo pajėgoms daugiau galimybių pasiekti pergalę kare su terorizmu“, – sakė S.al Hadithi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius