TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2013 01 20 /19:05

JAV prezidentas Barackas Obama oficialiai pradeda antrą kadenciją

JAV prezidentas Barackas Obama sekmadienį oficialiai prisaikdintas antrai kadencijai. Pagal tradiciją, kurios laikomasi, kai inauguracijos diena būna sekmadienis, jis viešai pakartos priesaiką ir pasakys inauguracinę kalbą pirmadienį. Ta proga Vašingtone įvyks šventinis paradas, kuriame turėtų dalyvauti apie 800 tūkst. žmonių.
Barackas Obama ir Joe Bidenas
Barackas Obama ir Joe Bidenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kukli priesaikos ceremonija buvo surengta Baltųjų rūmų Mėlynojoje salėje. Joje dalyvavo ir pirmoji ledi Michelle Obama su dukromis Sasha bei Malia.

Priesaiką, kaip ir prieš ketverius metus, priėmė federalinės teismų sistemos vadovas Johnas Robertsas. Tekstą jis skaitė iš lapo. Prieš ketverius metus, iš atminties sakydamas priesaiką, teisininkas suklydo – sukeitė konstitucijoje įrašytos priesaikos žodžius: vietoj „ištikimai vykdysiu Jungtinių Valstijų prezidento pareigas“ nuskambėjo „vykdysiu Jungtinių Valstijų prezidento pareigas ištikimai“.

Bandydamas pasitaisyti, žodį „ištikimai“ J.Robertsas pasakė vietoje, bet praleido „vykdysiu“. Prezidentui teliko pakartoti pirmąją klaidingą frazę. Abu vyrai užbaigė priesaikos ceremoniją šypsodamiesi, miniai džiaugsmingai sveikinant. Baltieji rūmai buvo įsitikinę, kad B.Obama tapo prezidentu, nepaisant nesusipratimo. Bet J.Robertsas nusprendė kitą dieną ceremoniją pakartoti be jokių klaidų, stebint nedidelei žurnalistų grupei.

Viceprezidentas Joe Bidenas anksčiau sekmadienį buvo prisaikdintas per atskirą ceremoniją JAV karinio jūrų laivyno observatorijoje.

51-erių demokratas, šalies vadovu perrinktas pernai lapkritį, priesaiką ištikimai vykdyti prezidento pareigas ir laikytis JAV konstitucijos davė sekmadienį 11.55 val. vietos (18.55 val. Lietuvos) laiku – tiksliai tada, kai baigėsi jo pirmoji kadencija.

Per šią ceremoniją B.Obamos ranka gulėjo ant Biblijos, kurią M.Obamos tėvas Fraseris Robinsonas padovanojo jos mamai LaVaughn Delores Robinson dar 1958-aisiais.

Pirmadienį jis prisieks kairę ranką padėjęs ant kovotojo už juodaodžių teises Martino Lutherio Kingo jaunesniojo kelioninės Biblijos, padėtos ant burgundiško vyno spalvos aksomu aptrauktos Biblijos, kuri tokį pat vaidmenį atliko per 16-ojo prezidento Abrahamo Lincolno inauguraciją 1861-aisiais.

Antroji inauguracija sukels gerokai mažiau susidomėjimo ir euforijos, mat šalis ne tik priprato prie juodaodžio prezidento, bet ir nusivylė neįgyvendintais pažadais bei negerėjančia ekonomikos situacija. Pompastikos nusprendė vengti ir patys organizatoriai – šia proga vyks mažiausiai oficialių pokylių per pastaruosius 60 metų. Bet žvaigždžių renginiuose netrūks – pavyzdžiui, pirmadienį himną „The Star-Spangled Banner“ giedos pasaulinio garso žvaigždė Beyoncé Knowles.

Laimėti padėjo ir uraganas „Sandy“

B.Obama lapkritį rinkimuose įveikė respublikoną Mittą Romney. Į dvi priešiškas stovyklas skilę rinkėjai intrigą išlaikė iki paskutinės akimirkos. Per pastaruosius 70 metų antro šanso jie nebuvo suteikę nė vienam prezidentui, kuriam vadovaujant nedarbas viršijo 7,4 proc. ribą, bet šį kartą taisyklė buvo sulaužyta.

Prieš ketverius metus B.Obama buvo tapęs sensacija – šūkis „Taip, mes galime“ per pačią bankų griūtį įkvėpė vilties didžiajai daliai visuomenės ir padėjo jam tapti pirmuoju juodaodžiu JAV prezidentu. Pernai jauno ir modernaus demokrato, kuriam avansu buvo skirta Nobelio taikos premija ir kuris davė leidimą nukauti „al Qaeda“ vadeivą Osamą bin Ladeną, įvaizdis amerikiečių taip nebežavėjo. Nepasiteisino lūkesčiai dėl nelegalių imigrantų padėties gerinimo, švietimo ir sveikatos reformų, šalį erzino krizė, didžiulis nedarbas, keturiskart išaugusi valstybės skola, milijardus kainuojantis ir jokių prošvaisčių nežadantis karas Afganistane, mažai ką įtikino atsargios ekonomikos atsigavimo prognozės. 

Varginanti pusantrų metų užtrukusi rinkimų kampanija buvo brangiausia (abu kandidatai surinko per 2 mlrd. dolerių), bet nuobodi, kupina pykčio ir kaltinimų. Multimilijonierius M.Romney, vos prasidėjus TV debatams, atrodė geriau. Apklausose nė vienas kandidatas neturėjo akivaizdaus pranašumo, simpatijos pakrypdavo tai vieno, tai kito naudai. Apžvalgininkai kartojo – M.Romney vargu ar laimės rinkimus, bet B.Obama gali pralaimėti.

Turbūt labiausiai pastarajam padėjo ne sprendimas orientuotis į vidutinį amerikietį, o ne korporacijas, ir ne tautiškai įvairialypės visuomenės parama, bet uraganas „Sandy“, smogęs šaliai paskutinėmis kampanijos dienomis. Manoma, kad neapsisprendę rinkėjai atidavė balsus B.Obamai, išvydę jį aktyviai veikiant nelaimės akivaizdoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius